Laatste editie: Juli 2017 HomeEditie overzicht › Maart 2015

 

special

Het Stadskrantstatendebat

Onderhand is het een traditie: het eerste debat voor de Provinciale Statenverkiezingen vond nog voor de aftrap van de officiële campagnes plaats aan de redactietafel van De Nijmeegse Stadskrant, die deze keer was verplaatst naar de ruimte van kunstpodium Extrapool.
  Hiervoor uitgenodigd waren de hoogst geplaatste Nijmegenaren op de lijsten van de vijf partijen die bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen de meeste stemmen kregen in Nijmegen.
  Elke deelnemer aan dit debat mocht een onderwerp inbrengen met een korte inleiding. Daarna volgde een onderlinge discussie.

achtergrond

Nijmegen hotspot voor veganisme

Veganisme is in opmars in Nijmegen. Steeds meer restaurants hebben veganistische gerechten op het menu. In de Burchtstraat opende onlangs zelfs een geheel veganistisch eetcafé. Op Facebook wisselen betrokken Nijmegenaren ideeën uit voor zuiver plantaardige gerechten en nodigen ze elkaar uit voor potlucks, bijeenkomsten waarbij iedereen een zelfgemaakt veganistisch gerecht meeneemt. Wat beweegt mensen om zich te onthouden van dierlijke producten?

achtergrond

Faillissement niet het einde van de Hortus

Loon krijgen ze al maanden niet meer. Toch geven de medewerkers van Hortus Arcadië niet op. Nadat de vorige eigenaar, Tom Bade, in januari dit jaar besloot om de handdoek in de ring te gooien, bekijkt een initiatiefgroep van vrijwilligers en andere betrokkenen hoe ze de Hortus een toekomst kan geven.

opinie

Het ei van columbus

Al jaren is Den Haag bezig de provincie uit te kleden. Een van de belangrijkste taken van de provincie was de jeugdzorg. Maar Den Haag kwam op het lumineuze idee die over te hevelen naar de gemeenten. Reden: de gemeenten zijn daar beter in doordat ze dichter bij de burger staan. Werkelijke reden: bezuinigingen. Want in één lijn werd er doorgeredeneerd dat als de gemeenten het beter kunnen, het efficiënter en dus goedkoper kan.

Met dezelfde Haagse logica werden dit jaar zorgtaken waarvoor de regering verantwoordelijk was op het bordje van de gemeenten gedumpt. Met een kwart minder geld, dat wel, want gemeenten kunnen dat immers efficiënter omdat ze dichter bij de burger staan.

 

actueel

In Memoriam Oda le Noble

De tamboerijn klinkt niet meer

Oda le Noble was als markante muzikante een verrijking voor de Nijmeegse binnenstad. Met haar zang en tamboerijn gaf ze kleur aan de winkelstraten en verblijdde ze vele passanten.

vooraf

Bedreiging democratie?

Er staat iets op stapel. Iets dat diep ingrijpt in het dagelijks leven. Maar de Nederlandse media zijn schaars met informatie. Ook de onderhandelaars van de Europese Commissie zijn er niet happig op om openheid te geven. Waar het om gaat? Het T-TIP, een nieuw vrijhandelsverdrag van de Europese Unie met de Verenigde Staten. Een verdrag dat de economische groei bevordert, handelsbelemmeringen wegneemt en een flink aantal banen oplevert. Althans, volgens onze regering en de Europese Commissie.

vooraf

Privacy

„Een drama.” Richard Voermans heeft geen andere woorden voor de vijf uur durende zoektocht naar zijn vader, die woont in het seniorencomplex boven winkelcentrum De Notenhout in Neerbosch-Oost. Zo gauw Voermans op vrijdagochtend 20 februari van de brand hoort, ijlt hij naar het crisiscentrum in wijkcentrum de Schalmei nabij de rampplek. „Een hulpverlener hield op een lijst de appartementennummers bij van de mensen die terecht waren. Na ongeveer een uur waren de meeste bewoners gevonden, maar niet mijn vader.”

actueel

Kort & Bondig

 • Choicemakersfestival
 • Plufest 2015
 • Expeditie Honig: van vermicellifabriek tot creatief centrum
 • Henk Braam in St. Stevenskerk

actueel

Niemand meer arm

In 1918 schreef de Britse filosoof Bertrand Russell in Proposed roads to Freedom: Socialism, Anarchism and Syndicalism: „...een vast, klein inkomen, voldoende voor noodzakelijke levensbehoeften, moet voor iedereen, baan of geen baan, vanzelfsprekend zijn. Een hoger inkomen moet worden gegeven aan degenen die bereid zijn om bepaald werk te verrichten dat de gemeenschap nuttig vindt.” Hiermee formuleerde hij de definitie van het onvoorwaardelijke basisinkomen. Een idee dat recent weer heeft postgevat.

opinie

Nijmeegse Zaken

Het nieuwe ultramoderne fietstransferium voor vierduizend (!) fietsen bij het station, onder het poppodium Doornroosje, kostte 3,75 miljoen euro, maar staat dagelijks voor driekwart leeg. Hoe kan het ook anders?


Burgemeester Bruls ontving in 2013 van GroenLinks-jongeren een zakje wietzaadjes. Dat miste zijn uitwerking niet...


Het is verrassend dat wethouder Ben van Hees De Gelderlander inlichtte met zijn idee om Indische straatnamen toe te voegen aan de toekomstige woonwijk Koningsdaal. Hij toonde zich hiermee Oost-Indisch doof voor de opinie van de wijkvereniging Ons Waterkwartier.

 

Dit blad heeft je nodig!

Wil je je journalistiek ontplooien en ben je bereid je in te zetten om gezamenlijk een blad te maken? Kom dan onze redactie versterken!

Al meer dan een kwart eeuw vormt De Nijmeegse Stadskrant een uniek podium voor onafhankelijke journalistiek. Geheel gemaakt door betrokken vrijwilligers en met steun van sympathisanten.

Doordat we alles in eigen beheer doen, zijn er tal van gebieden waarop je je kunt ontwikkelen. Ervaring is niet vereist, inzet wel.

Dus: ben je gemotiveerd om je in te zetten voor een kwaliteitsmedium en ben je ten minste twee dagdelen per week beschikbaar, stuur dan een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl.

Opvallen bij de geïnteresseerde Nijmeegse lezer?

Adverteer dan in De Nijmeegse Stadskrant!

 • oplage 12.500 exemplaren
 • op meer dan 220 locaties in Nijmegen verspreid
 • voordelige tarieven
 • gemaakt door enthousiaste, gekwalificeerde vrijwilligers
 • geen advertentie voorhanden? Wij helpen u gratis met de opmaak

Geïnteresseerd? Neem contact op!
E-mail: redactie@denijmeegsestadskrant.nl
Tel: 024 - 38 88 507

 • De Nijmeegse Stadskrant
 • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
 • tel: 024 - 388 85 07
 • redactie@denijmeegsestadskrant.nl