Laatste editie: Juli 2017 HomeEditie overzicht › December 2014

 

special

Kolencentrale verandert in Groene Delta

Het einde is in zicht voor de Elektriciteitscentrale Gelderland. De doodsteek voor de ruim dertig jaar oude kolencentrale is het energieakkoord, dat rijk, milieuorganisaties en energiebedrijven in 2013 sloten. Eigenaar GDF Suez wil de sluiting benutten om op het terrein een Groene Delta te creëren. Hoewel milieuorganisaties de ontwikkelingen toejuichen, is er ook kritiek.

achtergrond

Samen bouwen aan huizen van stro

In Lent vindt een bijzonder nieuwbouwproject plaats: toekomstige bewoners, vrijwilligers en bouwvakkers werken samen aan sociale huurwoningen opgetrokken uit stro, leem en hout. Sociaal mag overigens letterlijk worden opgevat: de strowijk krijgt de vorm van een woongemeenschap. Eind mei 2015 zijn de milieuvriendelijke woningen klaar.

cultuur

Waar kan Waalhalla heen?

De onzekerheid over het voortbestaan van skatepark Waalhalla duurt voort. Ondanks steun vanuit het college van burgemeester en wethouders is nog onbekend waar het skatepark zich per juli 2015 gaat vestigen. Dat geldt overigens ook voor de hoogte van de verhuiskosten en wie deze gaat ophoesten.

achtergrond

Vluchtplaats voor andersdenkenden

‘Een maatschappijkritische broedplek […] waarin veel buitenparlementaire politiek, creativiteit en cultuur bedreven wordt op basis van solidariteit en gelijkwaardigheid van medemens, dier en natuur’, zie daar de profilering van woon-werkpand de Grote Broek. Het pand aan de Van Broekhuysenstraat is een activistisch en alternatief maar ook een sociaal, muzikaal en culinair centrum. De Grote Broek heeft een zwak voor hen voor wie de maatschappij niet altijd consideratie heeft.

 

vooraf

Van der Valkhofpark?

Binnenkort stemt de gemeenteraad over een nieuw bestemmingsplan voor het Valkhofpark om de herbouw van de donjon mogelijk te maken. Al is herbouw een verkeerd woord, aangezien het überhaupt niet duidelijk is hoe de oorspronkelijke donjon eruitzag.

vooraf

De Vasim bevrijd

Helemaal stuk is hij ervan. Burgemeester Bruls kan niet bevatten dat zijn paradepaardje, het Vrijheidsmuseum, definitief naar het rijk der verloren dromen is weggegaloppeerd.

actueel

Kort & Bondig

• Natuurroute N70
• Amateurkunstmanifestatie
• Licht Loopje

actueel

Zelfstandig, maar niet vanzelf

Op 1 januari 2015 verandert het nodige voor mensen die zijn aangewezen op de AWBZ en de Wmo. Op die dag treedt de nieuwe Wmo in werking, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Wat precies verandert, is nog onduidelijk. Wel kan geconcludeerd worden dat met minder geld, meer moet worden gedaan. Ook senioren in Nijmegen krijgen te maken met veranderingen. Drie partijen geven hun mening over de nieuwe Wmo.

recensies

Feest van herkenning

My generation. Een halve eeuw Nijmeegse popcultuur van Josephine Woldring is, in woord en beeld, een kleurrijk verslag van vijftig jaar popmuziek.

recensies

Betoverende transformatie van Nijmeegse poptempel

Het kan u haast niet zijn ontgaan: naast het Centraal Station is het nieuwe pand van poppodium Doornroosje verrezen.

opinie

Dik Hout - Plein 1944

Steenverwisseling Plein 1944

opinie

Nijmeegse Zaken

Versplintering en daadkracht Nijmeegse raad


Romeins monument op een dubieuze plek


Goed nieuws voor huurders maar niet voor huiseigenaren

 

Dit blad heeft je nodig!

Wil je je journalistiek ontplooien en ben je bereid je in te zetten om gezamenlijk een blad te maken? Kom dan onze redactie versterken!

Al meer dan een kwart eeuw vormt De Nijmeegse Stadskrant een uniek podium voor onafhankelijke journalistiek. Geheel gemaakt door betrokken vrijwilligers en met steun van sympathisanten.

Doordat we alles in eigen beheer doen, zijn er tal van gebieden waarop je je kunt ontwikkelen. Ervaring is niet vereist, inzet wel.

Dus: ben je gemotiveerd om je in te zetten voor een kwaliteitsmedium en ben je ten minste twee dagdelen per week beschikbaar, stuur dan een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl.

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl