Laatste editie: Juli 2017 HomeEditie overzicht › Juli 2014

 

reportage

Struinhuisje, boompje, beestje

Het gaat goed met buitenschoolse opvang (bso) Struin. De op natuureducatie gestoelde opvangorganisatie is niet langer een buitenbeentje, maar wordt steeds meer geaccepteerd als gezond én leerzaam alternatief voor de reguliere bso’s. Met haar intrek in het Struinhuisje breekt voor de organisatie een nieuwe fase aan.

cultuur

Aanraken toegestaan, bij Oddstream

Multimediafestival Oddstream laat jong en oud op een laagdrempelige manier kennismaken met (elektronische) kunst. De bezoeker van het festival kan zich opmaken voor een prikkeling van de zintuigen.

historie

Karel de Grote nog altijd springlevend

Afgaande op de vele familiestambomen die op internet te raadplegen zijn, kan zo ongeveer elke Nederlander claimen van Karel de Grote af te stammen. Als dat inderdaad zo is, dan is 2014 voor ons een bijzonder jaar: 1200 jaar geleden overleed namelijk ons aller voorouder. Nijmegen, dat in het bijzonder veel aan Karel de Grote te danken heeft, laat de herdenking van de keizer niet onopgemerkt voorbijgaan.

achtergrond

(Ongewenst) zelfstandig bij De Lindenberg

Groot was eind maart de consternatie bij De Lindenberg, huis voor de kunsten. Achttien docenten Beeldende Vorming kregen ontslag aangezegd. Door teruglopende cursistenaantallen en gemeentelijke bezuinigingen kampt het volwassenenonderwijs Beeldende Vorming met grote tekorten. Maatregelen om het tij te keren, hadden niet het gewenste effect. Docenten kunnen komend jaar nog wel lesgeven, maar dan als zelfstandig ondernemer. Een constructie waarover niet iedereen even enthousiast is.

achtergrond

Halve-eeuwfeest wordt afscheidsfeest?

In 1964 bouwde de overheid in de Angerensteinstraat en Geerensteinstraat in Hatert tweeënveertig woningen voor gezinnen van Molukse oud-militairen uit het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Dit jaar herdenkt de Molukse gemeenschap haar vijftigjarig bestaan in Hatert. Al is het de vraag of er reden is voor een feest. Door een verandering van visie bij de woningbouwcorporatie is het niet langer vanzelfsprekend dat de huizen in de Molukse families blijven. Een klap in het gezicht voor de gezinnen die al zo veel zijn kwijtgeraakt.

 

actueel

Woning gezocht voor langeafstandsvlieger

Gierzwaluwen zijn luchtacrobaten bij uitstek. Vrijwel heel hun leven brengen zij vliegend door. Enkel om te nestelen, strijken de gierzwaluwen hun vleugels neer. In hooggelegen nissen en spelonken brengen ze hun jongen ter wereld, ieder jaar op hetzelfde plekje. Maar soms gaat het mis en is hun nest onbereikbaar. Door een woningrenovatie bijvoorbeeld. Gierzwaluwfanaat Jochem Kühnen probeert architecten en woningcorporaties te overtuigen nestgelegenheid voor de gierzwaluwen in hun ontwerp mee te nemen.

actueel

Kort & Bondig

• Zomerkaravaan Afrikamuseum
• Het Vierdaagse Orkest
• Sambafestival Nijmegen

cultuur

Een muzikale lappendeken

Ieder jaar rond april krijgen veel muziekliefhebbers in en om Nijmegen de kriebels: ‘Wie speelt er dit jaar op het Valkhoffestival?’. En ieder jaar komt de organisatie met een lijst artiesten die een zeer breed publiek trekken. Diversiteit is de charme van het festival. Ook dit jaar biedt de programmering genoeg moois.

recensies

Ook tweede album van kanonniers knalt uit de speakers

Het lijkt wel of met iedere albumrelease het niveau van het lokale collectief pop- en rockmuzikanten stijgt. Ook de rockband Navarone zet Nijmegen op de kaart als florerende en boeiende muziekscene. De vijf heren brengen op hun tweede reguliere plaat Vim and Vigor volwassen rock van internationale allure.

recensies

Goed begin het halve werk

Sterk debuteren is niet voor iedere band weggelegd. Radiohead en Muse uit Engeland flikten dat kunstje wel: de debuutalbums van de bands klonken alsof de muzikanten al jaren meedraaiden. In dat rijtje past ook Taxidermist. Debuutplaat Desert Calm klinkt, meer dan, veelbelovend.

opinie

Nijmeegse Zaken

Heb je net vol trots een nieuwe historische attractie gepresenteerd, blijkt het misschien niet eens bestaan te hebben.


Je kunt erover redetwisten, maar decibellen horen nu eenmaal bij het jaarlijkse hoogtepunt van feestend en sportend Nijmegen: de intocht van de Vierdaagse.


In september doet een colonne van zeshonderd legervoertuigen de stad aan. Hiervan heeft Hubert Bruls nachten wakker gelegen. ‘Dat is te veel’


Vuurwerkshow Waal in vlammen gaat dit jaar weer door. Men wilde dit spektakel verlevendigen door het afsteken van zogeheten waterbommen. Alleen: dit feest gaat niet door.


In de nobele strijd voor meer transparantie introduceert de Vierdaagse de ‘4Walker’ app. Hierdoor kan de organisatie precies zien waar de 46.000 wandelaars rondstiefelen.

 

Dit blad heeft je nodig!

Wil je je journalistiek ontplooien en ben je bereid je in te zetten om gezamenlijk een blad te maken? Kom dan onze redactie versterken!

Al meer dan een kwart eeuw vormt De Nijmeegse Stadskrant een uniek podium voor onafhankelijke journalistiek. Geheel gemaakt door betrokken vrijwilligers en met steun van sympathisanten.

Doordat we alles in eigen beheer doen, zijn er tal van gebieden waarop je je kunt ontwikkelen. Ervaring is niet vereist, inzet wel.

Dus: ben je gemotiveerd om je in te zetten voor een kwaliteitsmedium en ben je ten minste twee dagdelen per week beschikbaar, stuur dan een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl.

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl