Laatste editie: Juli 2017 HomeEditie overzicht › Juli 2013

 

cultuur

Oriëntalis herrijst uit de as

Museumpark Oriëntalis in Heilig Landstichting heeft een moeilijke periode achter de rug. Twee jaar geleden was het park bijna failliet. Onder leiding van voormalig directeur Jan van Laarhoven is vorig jaar een doorstart gemaakt en wordt alles in het werk gesteld om de mensen de weg weer te laten vinden naar het monumentale park.

vooraf

Exclusief

Een dag nadat bekend werd dat in de periode 2000 tot 2008 bijna de helft van de grote prijzen bij de Staatsloterij viel op niet-verkochte loten, werden inwoners van Nijmegen getrakteerd op een verrassend aanbod, zo meldt voormalig Stadskrantredacteur Toine van Bergen op zijn weblog

achtergrond

Bona Baana: kleinschalig met groots resultaat

Alle kinderen hebben gelijke rechten. In het Bantoe, een taal in Oost-Afrika, luidt dit gezegde „Bona Baana”. Hiernaar vernoemde zich de Nijmeegse stichting die nu al veertien jaar succesvol aan de weg timmert met kleinschalige projecten voor kansarme jongeren.

fotovisie

Nijmeegse street art in beeld

geïllustreerde column

recensies

Het muZIEum opent gesloten ogen

Sommige bezoekers staan na vijf minuten al buiten. Niet omdat er in het muZIEum zo weinig te zien is. Hoewel... Strikt genomen kijk je hier je ogen niet uit. Toch is het gebrek aan visueel vermaak niet de reden dat sommige museumgasten het snel voor gezien houden. Zij vinden het gewoonweg te eng om te worden teruggeworpen op andere zintuigen dan je gezichtsvermogen.

opinie

Politieke Soap

Hoe leuk kan de plaatselijke politiek toch zijn. Onderhand biedt Nijmegen daarvoor genoeg inspiratie voor een heuse soapserie. Net als in een soap zijn er in de Nijmeegse gemeenteraad voortdurend verwikkelingen in het beëindigen van verbintenissen en het al dan niet aangaan van nieuwe banden. Vorig jaar spande de kroon. Vijf raadsleden braken met hun partij en gingen verder als politieke zzp’er: zelfstandige zonder partij. Dat komt neer op zo’n een op de acht raadsleden, een auto rijdt zuiniger.

 

special

Vlegels, maar wel aardige vlegels

Op tientallen plekken dook die in het voorjaar van 2012 ineens op: een muurkrant onder de naam de Vlegelcourant. De prikkelende kop ‘Wietbeleid truttigheid’ stond ook op massaal geplakte stickers. Daar bleef het niet bij. Met onregelmatige tussenpozen verlevendigde de Vlegelcourant het Nijmeegse straatbeeld met nog vier edities. De enthousiaste makers lopen over van ideeën.

vooraf

Stalkende politie

Ruim 3200 beveiligingscamera's die u in de gaten houden, telde de politie tot nu toe in Nijmegen. Dat is pakweg een camera per vijftig Nijmegenaren. En dan betreft het hier alleen nog maar een tussenstand, het totaal komt naar verwachting uit op 3500.

recensies

Zinloos gestraf

Heeft staatssecretaris Fred Teeven als crime fighter misschien het boek Het staatshotel van criminologe Simone van der Zee gelezen? Dat ga je bijna denken, gezien zijn voornemen gevangenissen massaal te sluiten. Op heldere wijze maakt Van der Zee daarin namelijk duidelijk dat onze ouderwetse aanpak van criminaliteit met celstraffen volkomen de plank misslaat.

recensies

Torre en Roos nog lang niet uitgespeeld

Om met het uiterlijk van De Tweede Speeldoos-cd te beginnen: die is verpakt in een houten doosje waar echt muziek uit komt. Als je het langs de zijkant opwindt, begint er een vrolijk deuntje te spelen. Binnenin zit de cd en het tekstboekje, maar het vuurrode kistje is fraai genoeg om thuis op de kast te pronken te zetten.

actueel

Nieuwe Website

De laatste jaren heeft De Nijmeegse Stadskrant een website gehad die eigenlijk niet meer bij de tijd was. Opgezet aan het eind van de jaren 90 toen een website nog meer een luxe was, en niet noodzakelijk zoals nu wel min of meer het geval is. Uitstellen van grote vernieuwingen op de website was dus niet langer mogelijk. Zodoende dus deze nieuwe website.

 

Dit blad heeft je nodig!

Wil je je journalistiek ontplooien en ben je bereid je in te zetten om gezamenlijk een blad te maken? Kom dan onze redactie versterken!

Al meer dan een kwart eeuw vormt De Nijmeegse Stadskrant een uniek podium voor onafhankelijke journalistiek. Geheel gemaakt door betrokken vrijwilligers en met steun van sympathisanten.

Doordat we alles in eigen beheer doen, zijn er tal van gebieden waarop je je kunt ontwikkelen. Ervaring is niet vereist, inzet wel.

Dus: ben je gemotiveerd om je in te zetten voor een kwaliteitsmedium en ben je ten minste twee dagdelen per week beschikbaar, stuur dan een e-mail naar redactie@denijeegsestadskrant.nl.

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl