Laatste editie: Juli 2017 HomeJuli 2017 › Nijmeegs schrijftalent in doktersjas

Nijmeegs schrijftalent in doktersjas

Fantasierijk debuut over de waanzin van oorlog en religie

Zelfs voor haar naaste vrienden was het een verrassing. De Nijmeegse student Sanne de Bock (23) is dokter in de dop én een ware schrijfster. Jarenlang hield ze geheim dat ze werkte aan haar boek De strijd om Aera 1 – Verraad. Na twee jaar is haar droom uitgekomen: haar eerste boek is verschenen. Met trots kan de Nijmeegse zich nu presenteren als een van de weinige vrouwelijke jonge auteurs in Nederland.

foto van Sanne de Bock zitten op een bank met haar eigen boek in de hand en bij haar voeten een stapeltje studieboekenAankomend arts en schrijftalent Sanne de Bock: „Ik zei altijd: ik word de nieuwe J.K. Rowling”.

Het begon allemaal met korte verhalen, maar als kind besloot de in Nijmegen studerende Sanne de Bock om ooit een boek te schrijven. Na haar coschappen voor haar opleiding tot arts verruilt de jonge debutante haar stethoscoop voor het toetsenbord om een boek te schrijven met een duidelijke boodschap. „Er is altijd oorlog in de wereld, ruzie en onenigheid tussen landen. Als ik zoiets op het nieuws zie, denk ik: waarom dood je uit naam van een religie of nationaliteit andere mensen?”

De Bock wilde haar gevoel van machteloosheid via een verhaal uiten. Ze bedacht een land dat ze kon kneden naar haar eigen fantasie: Aera. „Dat land is gesplitst in twee gebiedsdelen die vechten om de naam van het land. Veel mensen denken dat ik het Zuider en Noorder Koninkrijk baseer op Noord- en Zuid-Korea, maar dat is niet zo. Het gaat om een ruzie vanwege religie, over het met geweld je geloofsovertuiging uitdragen.”

De naam Aera staat voor het geloof en betekent lucht. „Daarmee wil ik zeggen dat de twee vechtende partijen strijden om niets, het gaat nergens over. Natuurlijk kan religie heel mooi zijn, maar het is iets van jezelf, niet iets wat je anderen moet opleggen. Ik vind dat mensen altijd zelf moeten blijven nadenken, en niet blind iets of iemand aanhangen zoals het volk uit Aera met zijn leiders doet.”

Het boek De Strijd om Aera 1 – Verraad is het eerste deel van een trilogie en verhaalt over het koninkrijk Aera dat uiteengevallen is in het Noorder en Zuider Koninkrijk. Na de tweedeling rebelleren de inwoners van beide rijken tegen elkaar. Het eerste deel volgt het leven van de jonge vrouw Alanna die haar geheugen heeft verloren en vervolgens terechtkomt in een web van leugens. Samen met haar vriend Trojan strijdt ze tegen het dictatoriale beleid, waarbij langzaam allerlei herinneringen opdoemen. Het romandebuut van Sanne de Bock bruist van de symboliek en geeft een inkijkje in de belevingswereld van de onderdrukte helden Alanna en Trojan. Een spannend, fantasierijk en vlot geschreven boek, dat leest als een bloedstollend filmscript.

Ondertussen bleef ze niet stilzitten. Ze maakte reclamefilmpjes en stond model voor de cover van haar eigen boek. „Mijn moeder tekende op mijn linkerschouderblad een tatoeage die voorkomt in mijn boeken en maakte de foto”, vertelt De Bock trots. Op 25 maart vond de feestelijke boekpresentatie plaats. Ongeveer vijftig genodigden, bestaande uit donateurs, vrienden en familie, zagen een uitvoering van een scène uit het boek en luisterden naar dichteres Fleur Fok.

Hologrammen

Haar positief onthaalde boek is geen liefdesverhaal, fantasy of thriller, en spannend tot het eind. Het behoort tot een genre dat zich richt op jongeren in de leeftijd van 13 tot 20 jaar om de overgang van jeugdboeken naar literatuur te vergemakkelijken en dat ook erg in trek is bij lezers boven de 20 jaar. De Bock koos hiervoor omdat het tussen werkelijkheid en fantasie in ligt. „Het verhaalt speelt zich af in het heden, in een wereld die minder luxe kent en een tikkeltje somberder is. Ze dragen er wél horloges met hologrammen, die hebben wij helaas niet.”

Eén van De Bocks voorbeelden is J.K. Rowling, schrijfster van de Harry Potter-reeks. „Ik zei altijd: ik word de nieuwe J.K. Rowling.” Tijdens het schrijven liet zij zich inspireren door muziek die geïnteresseerden kunnen beluisteren op Spotify en te vinden is als afspeellijst met de boektitel.

Tatoeage

voorkant van het boek Verraad

Nadat Verraad was geschreven, begon een lange periode van redigeren, promoten en geld inzamelen. Via een bekende kwam De Bock terecht bij uitgeverij Palmslag in Groningen, waar de auteur zelf betaalt voor de diensten. Nadat de proefversie was goedgekeurd door de uitgever, startte ze op de site van de kleine uitgeverij een publieksfinanciering. „Allerlei mensen van wie ik het niet verwachtte, steunden mij met geldbedragen. Van mijn juf uit groep 8 tot mijn vroegere keyboardlerares.”

Sindsdien is De Bock druk bezig met het tweede deel van de trilogie. Een leuk maar zwaar karwei. „Als ik vijf pagina’s schrijf op een dag, voelt dat al als een prestatie.” Na enig aandringen licht ze een tipje van de sluier op. „Waar het eerste deel zich afspeelt in het benauwende Noorder Koninkrijk, krijgen de lezers in het vervolg een kijkje aan de andere kant van de grens…”

De Strijd om Aera 1 – Verraad
ISBN: 97 8949 1773 594

foto: Jan Lintsen

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl