Laatste editie: Juli 2017 HomeApril 2017 › Elf trefzekere salvo’s van Navarone

Elf trefzekere salvo’s van Navarone

Navarone. Een veelzijdige naam die zowel liefhebbers van film als voetbalfanaten aan zowel Nijmeegse als Arnhemse zijde, en zeker ook rockfans iets zal zeggen. De Nijmeegse band Navarone biedt die laatste categorie een breed palet van sferen en geluiden aan met de nieuwe cd Oscillation.

cover album Oscillation met daarop verschillende witte trillingsbogen met verschillend periodes op een rode achtergrond

Navarone ontstaat in 2008 vanuit een samenwerkingsproject van diverse musici. De naam van de groep is bedacht door mentor Barry Hay, zanger van de Golden Earring. Hij vernoemt de band naar de klassieke oorlogsfilm The Guns of Navarone. De muziek van de vijf toen nog jonge honden heeft volgens Hay dezelfde beklemmende en tegelijk strijdbare sfeer als de film.

De band bestaat uit zanger Merijn van Haren, gitarist Kees Lewiszong, gitarist-zanger Roman Huijbreghs, drummer Robin Assen en bassist Bram Versteeg. Op de vorige plaat Vim and vigor uit 2014 was het bandgeluid al aardig uitgekristalliseerd, maar op opvolger Oscillation durven de vijf meer en meer te experimenteren met sferen en geluiden, en laten ze ook andere genre-invloeden in hun nummers toe.

De elf nieuwe nummers laten zodoende een veelkleurige variatie horen. Showtime heeft bijvoorbeeld een stevig funkgeluid uit de jaren zeventig en toont dat de band goed luisterde naar de zwarte funkmeesters George Clinton en Isaac Hayes. Daarnaast komen in de muziek van Navarone elementen van bands als Led Zeppelin en Monster Magnet naar voren. De eerste twee nummers Snake en Lonely knallen de geluidsboxen uit met een orkaankracht waar de gemiddelde hardrockband alleen maar van kan dromen.

foto band NavaroneNavarone toont met de cd Oscillation klaar te zijn om de internationale podia te bestormen. Van links naar rechts: Roman Huijbreghs, Robin Assen, Merijn van Haren, Bram Versteeg en Kees Lewiszong.

Soms neemt de band gas terug. Het semi-akoestische Free together laat een meer luchtig geluid horen dat zo op NPO Radio 2 kan. Days of yore laat daarentegen een ferm, gitzwart Navarone horen in een stijl die op de debuutplaat van de Britse progressieve rockband King Crimson niet misstaan had. Het slotstuk Don’t belong is een fraaie combinatie van Amerikaanse gitaarpop met geleend gitaarmotief van de ballade Burning heart van het befaamde Nederlandse Vandenberg.

En zo verkent Oscillation nog meer gebieden in de rockmuziek. Als laatste voorbeeld heeft Soon I’ll be home het hoekige en dwingende ritme dat we kennen van de eveneens Nijmeegse band De Staat.

Oscillation is samengevat een uitstekende bluesy rockplaat die laat horen dat de band klaar is voor de grote internationale podia. Deze nieuwe plaat heeft hitpotentie.

Label: Rodeostar
Website: www.navaronemusic.com

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl