De sloop van 59 duplexwoningen in Hengstdal lijkt onafwendbaar nu volgens eigenaar Standvast Wonen zeventig procent van de bewoners hiermee heeft ingestemd. Toch is de strijd nog niet gestreden. Tegenstanders vinden dat Standvast Wonen de instemming op misleidende wijze verwierf. Alleen de gemeente kan er nu nog een stokje voor steken.
‘Geen sloop’ schreeuwen de posters op menig raam en deur in de Lijsterbesstraat en Ahornstraat. Het is een uiting van verzet tegen de sloopplannen van Standvast Wonen. Deze woningcorporatie wil daar naoorlogse woningen vervangen door nieuwbouw. Een deel daarvan zijn duplexwoningen waar achter elke voordeur een beneden- en een bovenwoning schuilgaat. Volgens Standvast Wonen voldoen deze goedkope woningen niet meer aan de eisen van deze tijd en is renoveren te duur.
„Keer op keer zijn wij misleid door Standvast Wonen”, zegt Rob van Wieringen. Hij is voorzitter van de klankbordgroep. In 2011 is die opgericht als bewonersvertegenwoordiging van de buurt. „In 2011 gaf in een enquête zeventig procent van de bewoners aan voor renovatie te zijn, dertig procent koos voor sloop. Standvast Wonen beloofde steeds de uitkomst van de enquête te respecteren. In 2015 schortten de onderhandelaars de besprekingen opeens op en gaven aan te kiezen voor sloop. Voor ons was dit onbegrijpelijk omdat wij instemmingsrecht hadden, dat was vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.”
In die samenwerkingsovereenkomst bleek de klankbordgroep geen partij te zijn. Dat was Huurdersbelangen Standvast (HBS) samen met twee andere huurdersorganisaties. HBS wilde echter niet in beroep gaan om het instemmingsrecht af te dwingen. Volgens voorzitter Anne van der Zwaan waren de bepalingen in de samenwerkingsovereenkomst daarvoor te onduidelijk. „We hebben de klankbordgroep toen aangeraden naar de klachtencommissie te stappen, maar dat weigerde ze.” Van Wieringen beschouwt die klachtencommissie echter als een wassen neus. „Een uitspraak van de klachtencommissie is niet bindend. Standvast Wonen kan deze gewoon naast zich neerleggen.”
Standvast Wonen verklaart dat de wensen van de klankbordgroep „financieel en volkshuisvestelijk onuitvoerbaar” zijn. „Het instemmingsrecht gaat niet zo ver dat de klankbordgroep kiest wat er moet gebeuren. Dat is de verantwoordelijkheid van ons als corporatie”, laat zij weten in een schriftelijke reactie.
Inmiddels heeft driekwart van de vaste huurders met de sloop ingestemd volgens Standvast Wonen. Dat is juridisch voldoende om de sloop van het hele blok door te zetten. Volgens Van Wieringen behaalde Standvast Wonen dit percentage op een onterechte wijze. „Bewoners moeten aangeven of ze akkoord gaan met de sloop en het sociale plan met een verhuispremie. Het kwam over alsof dit aan elkaar gekoppeld is. Sommige bewoners vreesden dat als ze niet instemden met de sloop, ze geen recht kregen op de verhuispremie van 5800 euro.”
Een bewoner die een poster tegen sloop achter zijn raam heeft hangen, vertelt dat hij uiteindelijk toch voor de sloop en het sociaal plan tekende. „Natuurlijk wil ik veel liever blijven, maar de strijd tegen de sloop bezorgde me te veel stress. Voor mijn eigen welzijn lijkt het me beter om weg te gaan.”
„De sociale samenhang van de buurt gaat door de sloop helemaal naar de knoppen”, meent Henk Horstink. Hij startte een petitie om de woningen te behouden. „Weliswaar is er een terugkeergarantie, maar lang niet iedereen wil twee jaar in een wisselwoning wonen, die bewoners verhuizen blijvend naar een ander deel van de wijk. Er verdwijnen veel goedkope woningen met een huur rond de vierhonderd euro. Wat ervoor terugkomt, zijn duurdere huurwoningen. Deze vallen onder de huurtoeslaggrens maar zijn met zeshonderd euro huur verre van goedkoop.”
Hoewel de beslissing al lijkt gevallen, houdt Horstink een sprankje hoop. De gemeente kan de sloopvergunning altijd nog weigeren. „Standvast Wonen heeft die driekwart meerderheid onder bewoners verworven door het akkoord voor de sloop oneigenlijk te koppelen aan het sociaal plan.” Met zijn petitie, die door al door meer dan driehonderd mensen ondertekend is, richt hij zich aan het gemeentebestuur. „Wethouder Bert Velthuis kan weigeren een sloopvergunning af te geven. Helaas lijkt hij hiertoe niet genegen. Mijn hoop is nu gevestigd op raadsleden en fracties om de wethouder tot inkeer te brengen.”
informatie: renovatiehengstdal.petities.nl
foto’s: Rianne van der Waals
plattegrond: Standvast Wonen, bewerking Dick Tanis