Laatste editie: Juli 2017 HomeDecember 2016 › De Blauwe Salon terug in Nijmegen

De Blauwe Salon terug in Nijmegen

Het meest creatieve podium

De Blauwe Salon biedt een plek voor beginnende en gevorderde kunstenaars van alle disciplines om in een veilige omgeving te experimenteren voor welwillend publiek. Literatuur, muziek, fotografie, film, theater, dans, alles is mogelijk op het podium. Begonnen in de woonkamer van Marjolein Pieks, is de Blauwe Salon na een periode van vijf jaar in Malden weer terug in Nijmegen.

Mark, Marjolein en Ineke springend op een trampolineMark Schilders, Marjolein Pieks en Ineke Hamstra (van links naar rechts) ontregelen graag.

In veiligheid en geborgenheid kunnen mooie dingen gebeuren. Vanuit die gedachte sloot dichteres en actrice Marjolein Pieks maart 2008 de blauwe gordijnen van haar woonkamer. De stoelen schoof ze aan de kant. En zo creëerde ze ruimte waar zij en haar vrienden aan elkaar hun kunstzinnige uitingen konden tonen. Ze noemde het de Blauwe Salon. Na anderhalf jaar werd de huiskamer te klein voor de bijeenkomsten en verhuisde het initiatief naar het atelier van beeldend kunstenaar Hans Vos.

Zoals vele anderen werd Vos ertoe verleid door Pieks om zich over te geven aan de schoonheid van het dichten. Alleen hield hij er niet van in de aandacht te staan bij het voordragen. Daarvoor vond hij een inventieve oplossing. Zittend in een hoekje onder een tafel, met een zaklamp zijn gedicht bijlichtend, deed hij zijn eerste presentatie. Het typeert het aparte karakter van de Blauwe Salon.

Vuurdoop

Ook het atelier van Vos werd al snel te klein. Vanaf 2011 kreeg de Blauwe Salon maandelijks plek in Muziekcafé de Muse in Malden. Steeds was er een afwisselend programma van uitgenodigde kunstenaars en een open podium waar dichters, muzikanten en andere kunstenaars hun nieuwe creaties deelden.

Marjolein Pieks richtte in 2008 Stichting Poëtisch op, die als doel­stelling heeft de samenleving te poëtiseren. De Blauwe Salon is een van de activiteiten van deze stich­ting. Sinds 2009 is Pieks met deze stichting aanjager van de Mariken­beweging. Deze begon met straat­theater tijdens het Gebroeders van Limburgfestival. Een spectaculair on­der­deel daarvan is de val van Mariken vanaf de St. Stevenstoren.

Pieks: „Henk Kuik van De Muse heeft ons vijf jaar ruimte en ondersteuning gegeven en daar ben ik hem heel dankbaar voor. In de Muse zijn we ons niet alleen op Nijmegen maar ook op de regio gaan richten, waardoor vele waardevolle contacten tot stand kwamen met bijvoorbeeld stadsdichters van elders”.

Vele dichters en kunstenaars startten of ontwikkelden zich in de Blauwe Salon. De Syriër Khaled Ziar had er zijn vuurdoop als zanger, dichter Tim Pardijs ontwikkelde zich er tot podiumdichter en Geert Zomer ontdekte zijn vermogen tot improviserend dichten.

„Maar”, vervolgt Pieks, „de Blauwe Salon in de Muse werd te strak, te afgebakend. We willen anders zijn dan podia als Onbederflijk Vers en Wintertuin, met meer ruimte voor improviseren, experimenteren en kunstvormen mengen. Vooral het intieme, kwetsbare van het begin wil ik terug. De wisselwerking tussen publiek en kunstenaar en het experimenteren moeten weer meer vooropstaan”. Daarom maakt de Blauwe Salon een nieuwe start. Ze gaat terug naar Nijmegen en ontvangt maximaal veertig bezoekers tweemaandelijks in de St. Jacobskapel.

Ontregelaar

portretfoto groep De Blauwe SalonMark Schilders, Ineke Hamstra en Marjolein Pieks willen de oorspronkelijke, intieme sfeer van de Blauwe Salon terug.

Sinds kort heeft Pieks ter ondersteuning een organisatiegroepje met dichteres Ineke Hamstra voor het regelen van de praktische zaken en muzikant en liedjesmaker Mark Schilders voor de creatieve ondersteuning. Of zoals Schilders zelf zegt: „Ik ben de generator van vruchtbare verwarring”. Pieks: „Met een regelaar en een ontregelaar aan mijn zijde krijg ik meer artistieke ruimte”.

Op de vraag naar haar plannen, steekt Pieks met het van haar bekende enthousiasme van wal. „Mooie poëtische dingen laten zien en horen, gekke dingen doen! Misschien worden er twee gedichten door elkaar voorgedragen of klassieke gedichten gerapt, gedichten gedanst of beeldende kunst toegezongen. Alle culturen en alle talen zijn welkom. In de Muse was er afgelopen jaar een Syrische salon, met vluchtelingen van Heumensoord. Syrische en Nederlandse muzikanten en dichters traden op, er werd samen gegeten en gedanst. Het was een feest om met elkaar te werken en het leven te vieren. Even was er geen plaats voor zwaarmoedigheid.”

Op 20 november was de eerste Nijmeegse Blauwe Salon met veel muziek, onder anderen het duo Een Goede Reden, de jonge meiden Diamonds And Rost en multi-instrumentalist Niek Edeling. Alle plaatsen in de St. Jacobskapel waren bezet, het programma was verrassend en van hoog niveau. Het meeklappen, meezingen en meelachen van de bezoekers getuigde van een geslaagde middag.

De Blauwe Salon is er elke derde zondag van de oneven maanden (behalve juli) in de St. Jacobskapel, Glashuis 4, tussen 14.00 uur en 17.00 uur. De entree is gratis. Zie ook salonblauw.123website.nl

foto's: Rianne van de Waals

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl