Laatste editie: Juli 2017 HomeOktober 2016 › Waar zijn de vrouwen?

Waar zijn de vrouwen?

Het is opvallend dat vrouwen telkens over het hoofd worden gezien bij lijsten van bekende Nijmegenaren. Neem het doek Nijmegenaren dat Sven Hoekstra in 1998 maakte en dat in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis hangt. In opdracht van de stichting Nijmegenaren schilderde hij achtenveertig vooraanstaande en bekende Nijmegenaren. Van hen zijn er slechts acht vrouw, die actrice, kunstenares, zangeres of sportvrouw zijn.

Op het schilderij staat verder nog een tafel met foto’s en boeken van achtentwintig personen. Van hen zijn er twee vrouw. Van Andreas Burnier, de vrouwelijke hoogleraar criminologie aan de Nijmeegse universiteit van 1973 tot 1988, ligt op die tafel enkel een boekje. Zij durfde ervoor uit te komen lesbisch te zijn, wat in die tijd ongewoon was, en verdient een prominentere plaats. Net als de kleurrijke burgemeester Ien Dales, die op die tafel slechts te zien is op een fotootje.

De Gelderlander verzocht haar lezers afgelopen augustus om met namen te komen van bekende Nijmegenaren die aan het doek moeten worden toegevoegd. In het lijstje van negen mogelijke kandidaten stonden twee vrouwen, zangeres Sieneke en fietscrosser Laura Smulders.

Deze zomer werd in de Molenpoortpassage de etalage van de leegstaande winkel waar voorheen de Marskramer zat, aangekleed met een enorme tekening van Nijmegen waarin twaalf bekende Nijmegenaren zijn verwerkt als een soort zoekplaatje. Slechts één vrouw staat erop: Nina Simone, de wereldberoemde Amerikaanse zangeres die van 1988 tot 1990 in Nijmegen woonde. Eigenaar Marcel Fluitsma van Eyecap mailt hierover: „We hebben uit een lange lijst van bekende Nijmegenaren een enigszins willekeurige selectie gemaakt en daarbij ook bekende mensen meegenomen die op een of ander moment in Nijmegen woonden.”

Waarom denken samenstellers van dit soort lijsten niet aan Catharina Dracopoulou, die zevenentwintig jaar ombudsvrouw was voor etnische groepen in Nijmegen? Of aan GroenLinks- wethouder Lenie Scholten, die voor minderheidsgroepen door het vuur ging.

Zo zijn er nog veel meer namen te noemen. Zoals Doro Krol, de eerste nachtburgemeester van Nijmegen, tamboerijnvrouw Oda Le Noble, zangeres Maud Mulder, die doorbrak met Idols, haar oudere zus, de succesvolle hockeyinternational Eefke Mulder, en natuurlijk onze Nijmeegse Annie.

Ook in het progressieve Nijmegen is het nog steeds niet vanzelfsprekend dat vrouwen dezelfde aandacht krijgen als mannen.

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl