Laatste editie: Juli 2017 HomeOktober 2016 › Dromen komen uit in Dukenburg

Dromen komen uit in Dukenburg

In 2011 droomt de Aldenhofse kunstenaar Angela van der Mast van prikkelende, verfrissende culturele activiteiten in Dukenburg. Ze zet hiervoor De Cultuurtafel op. „Sociale armoe op straat, daar wil ik als kunstenaar wat aan doen. Als buurtbewoners en creatievelingen van hun eilandje afkomen en elkaar ontmoeten, inspireren ze elkaar.” Elk jaar zet ze creatieve projecten op en van haar huiskamer maakte ze een plek om samen te komen.

De Cultuurtafel

Tijdens het wijkfestival Dromen over Dukenburg in 2011 schreef Angela van der Mast (toen zestig jaar) het volgende op: „Ik droom van een cultureel café in Dukenburg waar iedereen welkom is en zich thuis voelt. Vrijwilligers uit alle windstreken, met en zonder beperking, verzorgen samen verrassende maaltijden van producten uit de omgeving. Ik zie een kleurrijke, lichte ruimte voor me, waar mensen graag bij elkaar aan tafel schuiven. Er is een wisselende expositie van kunst­enaars uit de regio. Rondom de maaltijden is een Open Podium en er is ruimte voor theater en film, rookvrij swingen, jammen enzovoort.”

Angela van der Mast, zittend aan één van de stamtafels van Dukenburgs hout, verwezenlijkt haar dromen.

Van der Mast verwezenlijkte haar droom in het klein. Naast kunstenaar is ze ook kok. Een keer per maand serveert ze onder de noemer Aan Tafel op zaterdag een driegangenmenu van biologische streekproducten in haar huiskamerrestaurant in Aldenhof. Tegen kostprijs, voor maximaal twintig bezoekers. Na het eten is er tijd voor een kunst­enaar die zijn werk laat horen of zien. Aan de wand hangt elke maand een kleine expositie van een regionale kunstenaar.

Van der Masts droom is wat groter op­ge­pakt door Marjo van Ginneken en haar wijk­ma­na­ge­ment­­team. December 2015 was de ver­bou­wing van wijkcentrum Meijhorst afgerond. Het team zag de mogelijkheden van het Atrium, de centrale ont­moet­ings­ruimte met glazen dak, en van het nieuwe kook­eiland. Met een groep vrij­willigers werd er de kookgroep Duuk en Diner gestart. Deze serveert nu maandelijks een lekkere maaltijd voor vijf euro. Daarop komen rond de zestig mensen af.

Van der Mast werkt graag mee aan een levendige sfeer in het Atrium. Ze zorgt drie keer per jaar voor een nieuwe expositie van meestal Dukenburgse kunstenaars. Per 1 september is de ‘Expositie van drie heren’ ingericht. Met werk van Jan Westerdijk dat gemaakt is van op straat gevonden materialen, met schilderijen van Helmut Brockmeijer, en met maquettes van monumentale Nijmeegse gebouwen van Wim Prudon. De expositie is tot half december te bezichtigen.

Ketting

In de ruimte van het nieuwe wijkcentrum staan vier houten stamtafels, ingelegd met blaadjes en schijven gemaakt van hout afkomstig van Dukenburgse bomen. Onder haar leiding verfden vier­honderd buurt­bewoners in de aan­loop naar het vijftigjarig bestaan van de wijk hun gevoelens voor Dukenburg op de stukjes boom. En maakten er gedichten over die op de tafels zijn ingebrand.

Gedicht van de Dukenburgse dichter Qader Shafiq over vluchtelingen van nu in Dukenburg, gemaakt voor de stamtafel in het wijkcentrum
 
Op weg naar thuis van aankomst
hoorden ze de wijze woorden:
„Goed is het daar waar de vogels naar toe vliegen!”
En zij volgden de vogels...
Genesteld aan een bosje leren ze nu van buurman
Roodborstje het voorbije weg te zingen
In het hier van Dukenburg broedt een toekomst

Van der Mast liet bewoners daarnaast 750 fris beschilderde amuletten maken als hangers die bescherming en contact symboliseren. Daar bedacht ze een spel voor. Een fotowedstrijd met selfies in een estafettevorm, waarbij bewoners elkaar een amulet door­geven als vriendelijk gebaar of compliment. De deel­nemers van de langste estafette worden de winnaars. „In totaal ontvingen we inmiddels 420 inzendingen, niet alleen uit Dukenburg maar ook van ver daar­buiten. De langste estafette bestaat op dit mo­ment uit 82 inzendingen.” Het spel loopt nog tot 15 november. Op 50jaarDukenburg.nl zijn de inzendingen te zien naast alle activiteiten die door bewoners worden georganiseerd in het kader van vijftig jaar Dukenburg. „Zo wil ik mensen samenbrengen door middel van kunst en culturele activiteiten.”

Duikernestje

Haar activiteiten voor Dukenburgers van alle leeftijden verricht ze onder de noemer Cultuurtafel. Ouderen hebben Van der Masts bijzondere aandacht. Hiervoor heeft zij een buurt­­huis­­ka­mer op­gericht in Aldenhof met een wekelijks wan­del­inget­je en creatieve activiteiten op woens­dag­mid­dag. „Ik werk samen met fijne buurt­be­wo­ners, maar nieuwe mensen die samen met mij prik­kelende nieuwe initiatieven willen bedenken en uitvoeren zijn van harte welkom.”

Vanaf 6 december is er op de Mariënburg een tentoonstelling in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Daarmee presenteert Dukenburg zich aan de rest van Nijmegen. Ook haar Cultuurtafel is erbij betrokken met een stamtafel en amuletten. En Van der Mast gaat in Nijmegen het Duikernestje introduceren, door haar omschreven als een zoete multiculti-lekkernij. Die bestaat onder andere uit chocolade gevuld met gedroogde vruchten en wordt gemaakt in haar huiskamerrestaurantje Aan Tafel. „Een duiker heeft met water te maken. Ik wil dat heel Nijmegen weet hoe prachtig groen en waterrijk Dukenburg is.”

Informatie: www.angelavandermast.nl

foto: Rianne van der Waals

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl