2016 is het jaar dat de Vierdaagse voor de honderdste keer gelopen wordt. Een mijlpaal waar de stad trots op kan zijn. Even trots kan Nijmegen zijn op de daarbij behorende Vierdaagsefeesten, die inmiddels al bijna een halve eeuw worden georganiseerd. Een vast onderdeel daarvan zijn de festiviteiten op het Valkhof. Hieronder enkele namen uit het aankomende Valkhof Festival om in de gaten te houden.
Om klein te beginnen: de Friese zangeres en liedjesschrijfster Lea Kliphuis bracht dit jaar haar tweede plaat uit, The world owes me nothing. Een titel die refereert aan de worsteling om na haar eerste plaat weer nieuwe nummers te schrijven. Het duurde vijf jaar om een opvolger op te nemen waarbij die strijd om inspiratie op te doen voor nieuwe liedjes een belangrijk thema is. Een strijd die ze zonder hulp aanging. Al stond ze er in de studio niet helemaal alleen voor, want de soms vrolijk, soms ingetogen klinkende plaat werd mede ingespeeld door leden van de Staat. Jongens die ze goed kent, doordat ze zo’n zes jaar in Nijmegen woont. Benieuwd hoe haar sterke teksten vol vertrouwen in de toekomst op het publiek overkomen.
Wat vooral bleef hangen van het optreden van de Achterhoekse rockband Donnerwetter vorig jaar op het Valkhof Festival: de interactie tussen de op de elektrische gitaar spelende Wout Kemkens en de meestal akoestisch spelende zanger-gitarist Rocco Ostermann. Hun sterke, dynamische shows waarop Ostermann met bijna maniakaal klinkende zang zijn stempel drukt, zorgen geheid voor een aandachtig publiek. Met nummers waarin een hang naar de klassieke rock en folk uit de jaren zeventig doorklinkt, bestijgen ze dit jaar wederom de planken in Nijmegen. Vier klassemuzikanten met een sterk eigen en herkenbaar geluid.
De jaren zeventig inspireren de Cuijkse rockband Black Bottle Riot al zo’n acht jaar. Hun ster rees snel vanwege hun sterke optredens en zelfgeschreven songs waarin de invloed van grote namen als Black Sabbath, Thin Lizzy en ook wel The Cult rondwaart. Een mengeling van rock, blues en hardrock dus. Een optreden in De Wereld Draait Door zorgde ervoor dat het Texaanse bluesrocktrio ZZ Top – juist, de band van die twee bebaarde heren, wiens hoogtijdagen in de jaren zeventig en tachtig lagen – hun vroeg om als supportact mee op tournee te gaan. Een hele eer vonden ze zelf. Inmiddels is de band drie platen verder en zijn er plannen voor een vierde album.
We blijven nog even in de regio met de wellicht enige surfband van naam die Nijmegen rijk is: The Biarritz Boys. Denk niet aan de Beach Boys, denk meer aan de legendarische gitarist Dick Dale. Hij ontwikkelde begin jaren zestig het bekende jankende, snerpende gitaargeluid vol galm. In de jaren negentig schopte zijn nummer Misirlou (1963) het tot openingsnummer van de befaamde film Pulp Fiction. Dit nummer inspireerde vier Nijmeegse jongens om in 2001 de band te beginnen. Bij The Biarritz Boys is alles instrumentaal. Er valt geen noot zang te bespeuren. Dat kenmerkt de surf: de gitaar voor het woord, stembanden zijn niet nodig.
De stembanden van zanger David Achter de Molen van de Utrechtse punkband John Coffey krijgen eind dit jaar de nodige rust. Triest nieuws voor de fans van deze jonge honden die in de laatste vijf jaar een geduchte naam hebben opgebouwd in binnen- en buitenland. De groep kondigde onlangs aan voorlopig met optreden te stoppen. Jammer, want hun optredens zijn rauw, ongepolijst en vitaal, iets dat het Pinkpop-publiek vorig jaar heeft geweten. Achter de Molen ging al crowdsurfend de tent rond en ving en passant een in de lucht gegooid bekertje bier op en dronk het in een teug leeg waarna hij de show hervatte. Het filmpje is een veelbekeken clip op YouTube geworden. Wellicht kunnen we in Nijmegen een soortgelijk memorabel moment verwachten.
De Belgen van Condor Gruppe hebben een beladen naam voor hun groep gekozen. Het Duitse Condorlegioen bombardeerde in 1937 het Spaanse stadje Guernica, hetgeen Pablo Picasso inspireerde tot het maken van zijn gelijknamige schilderij. Zelf haalt het vijftal zijn inspiratie uit het werk van voornamelijk Italiaanse componisten als Ennio Morricone, wiens muziek werd gebruikt in de zogeheten spaghettiwesterns, die in de jaren zestig en zeventig zo populair waren. Daarnaast klinkt in hun instrumentale stukken ook de invloed door van de typisch Duitse krautrock van de Keulse band Can. Veertig jaar geleden enorm hip, muziek vol spanning en improvisatie. Avontuurlijke klanken waar België met bands als dEUS en Zita Swoon al jaren om bekend staat.
Tot slot: Protomartyr. Vier Amerikanen uit Detroit die de kunst verstaan zich te identificeren met de ontevreden Britse arbeidersjeugd uit troosteloze steden als Leeds en Sheffield ten tijde van Thatcher, eind jaren zeventig begin jaren tachtig. Dit leidt tot ziedende, grimmige en inktzwarte muziek waarmee Joy Division en The Fall grote bekendheid vergaarden. Galmende gitaren, donkere teksten, meer gedeclameerd dan gezongen door immer in het zwart geklede jonge mannen, waarbij vrolijkheid en plezier ver te zoeken zijn. Dat er tijdens hun optreden maar een guur Protomartyr-windje mag waaien over een verder hopelijk zonnig Valkhof Festival 2016.