Eindelijk is Nijmegen door de Fietsersbond verkozen tot Fietsstad 2016. Die eer viel eerder te beurt aan Veenendaal (2000), Groningen (2002), Houten (2008), ’s-Hertogenbosch (2011) en Zwolle (2014).
Het is alleen jammer dat aan fietsen een gezondheidsrisico kleeft zodra er een zwaar vervuilende tweetaktscooter of -brommer passeert. Achter zo’n vuilspuiter te moeten wachten bij een stoplicht is zonder meer een aanslag op de longen, wees het nodige onderzoek al uit.
Een milieuzone instellen voor deze longvandalen is echter juridisch niet haalbaar, omdat Nijmegen voldoet aan de Europese luchtkwaliteitsnormen, verklaarde milieuwethouder Harriët Tiemens (GroenLinks) december 2015 in De Nijmeegse Stadskrant. Oftewel, omdat we in onze stad een redelijk schone lucht hebben, kunnen deze fijnstofkanonnen vrijuit ieders gezondheid belagen.
Utrecht, in 2014 door de Amerikaanse nieuwszender CNN uitgeroepen tot de meest fietsvriendelijke stad van de wereld, is wat slagvaardiger in de bescherming van fietsers. Vorig jaar stelde daar wethouder Van Hooijdonk (eveneens van GroenLinks) voor deze stad een milieuzone in voor oude diesels. En sinds 14 maart worden daar brommers en scooters geweerd van de meeste fietspaden. Als het niet met een milieumaatregel kan, dan maar met een verkeersmaatregel. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid bleek namelijk dat het aantal slachtoffers onder fietsers en bromfietsers met 31 procent daalde als bromfietsers in het verkeer meerijden op 50 km-wegen.
Nijmegen is in dit opzicht minder doortastend. Naast het geldende verbod voor brommers en scooters op fietspaden bij wegen die twee rijstroken tellen en op het snelfietspad bij De Goffert, komt er pas in de loop van dit jaar een verbod voor brommers en scooters op de fietspaden van de Marialaan en op een deel van de Sint Annastraat. Dat is het dan.
Natuurlijk lost het verplaatsen van longvandalen naar de rijbaan hun luchtverontreiniging met fijnstof en het kankerverwekkende benzeen niet op. Maar naast dat het meer veiligheid biedt, komen fietsers zo minder rechtstreeks in aanraking met deze vuilspuiterij. Hoog tijd dat Nijmegen dus Utrecht volgt.