De populariteit van films als Star Wars en series als Game of Thrones is ongeëvenaard en blijft kijkers van alle leeftijden boeien. Zijn het de light sabers en draken? Of zijn het de grotere thema’s zoals heldendom en de strijd tussen goed en kwaad die ons blijven boeien in dit soort films? Filosofen Arjen Kleinherenbrink en Simon Gusman gaan in op de betekenis van avonturen en helden voor onze cultuur. Woensdag 20 juli, aanvang 19.00 uur. Locatie: Festival Op ’t Eiland.
— & —
Zes studenten van de kunstacademie in Utrecht en drie Syrische jongeren uit de vluchtelingenopvang op Heumensoord lanceerden op 2 februari dit jaar het onlinepodium The Publisher. Deze website belicht de creatieve kant van mensen in vluchtelingenkampen en azc’s, en zoekt de verbinding met de Nederlandse artistieke samenleving. Schrijvers, kunstenaars en fotografen die in Nederland verblijven als vluchteling vertellen via The Publisher hun verhalen. Tijdens de Vierdaagseweek gaat een groep vluchtelingen live aan het werk met kunst. Locatie Cultureel Terras De Kaaij, onder de Waalbrug.
— & —
Verfdingen. Zo noemen Jo en Josie Debije hun abstracte schilderijen. Samen maken zij moderne, kleurrijke kunst. Hij de creatieve oerkracht, zij de finishing touch en de kwaliteitscontrole. Schilderijen waarin schoonheid, kleur en de liefde overwint. Op zaterdag 16 en zondag 17 juli exposeren zij hun werk in het kerkje van Persingen. Open van 11.00–17.00 uur.
— & —
Hoe krijgen wij ongemerkt een duwtje in een bepaalde richting? Hoe sturen kleine veranderingen in onze omgeving ons indirect tot bepaald gedrag? Nudging, noemt filosoof Daphne Brandenburg deze beïnvloeding, waarmee we in ons dagelijks leven allemaal te maken hebben. Maar hoe staat nudging in relatie tot onze vrijheid? Brandenburg stelt dat we anders moeten gaan nadenken over wat vrijheid eigenlijk is. Meedenken over dit thema? Dat kan op donderdag 21 juli, 19.00–19.30 uur. Locatie: Festival Op ’t Eiland.