Laatste editie: Juli 2017 HomeDecember 2015 › Nijmeegse Zaken

Nijmeegse Zaken

De juffen en meesters van basisschool De Hazesprong moesten hun leerlingen op donderdag 26 november vertellen dat niet de goedheiligman op bezoek kwam, maar minister Dijsselbloem. Aan Omroep Gelderland liet de minister van Financiën weten dat er soms geen groot verschil zit tussen hem en de Sint. Terwijl de kinderen met smart zaten te wachten op suikergoed, moest hij hen teleurstellen. Het financieel herstel is volgens de minister nog niet van dien aard dat de kinderen dit jaar al op meer pepernoten en chocolademunten kunnen rekenen. Wel uitte hij zich hoopvol over 2016. Wie nu zijn schoen zet, vindt volgend jaar wellicht de door zijn collega Rutte beloofde duizend euro erin. Al dan niet van chocolade.

De echte Nimwegenaor is het niet ontgaan: de afgelopen twintig jaar was het station in onze buurgemeente een ware bouwput. Maar nu moeten we toch toegeven: er is een futuristisch puntje aan te zuigen. Een natte droom voor de architect die voor ons eigen station niet meer dan een mislukt glazen voetpad aanlegde. Vooralsnog lijkt het ons, gezien de recente ervaringen in Nijmegen, beter om in onze stad nog niet aan een dergelijke exercitie als in Arnhem te beginnen. Het vervangen van het bord ‘Station Nijmegen’ in ‘Nijmegen Centraal’ lijkt ons wél aardig.

De grootste klacht over gesubsidieerde instellingen is dat zij subsidie krijgen. De algemene verwachting is dan ook dat zij niet al te goed presteren. Dat rechtvaardigt vervolgens weer het geven van subsidie. De gemeente Nijmegen heeft echter sinds een jaar te kampen met een te goed presterende gesubsidieerde organisatie. Poppodium Doornroosje heeft in het openingsjaar zo goed gedraaid, dat het voor het komend jaar zijn ambitie verhoogt. Terwijl culturele instellingen in Nederland doorgaans met problemen kampen, denkt Doornroosje volgend jaar meer bezoekers te trekken dan de gemeente voor de subsidie eist. Toch is dit sprookje te mooi om waar te zijn. Horecaondernemers in het centrum zijn boos en spreken van oneerlijke concurrentie. Beter is het blijkbaar om terug te gaan naar de tijd waarin een culturele instelling net zo presteert als iedereen van een gesubsidieerde instelling verwacht: slecht.

Aardbevingskamer, cyberkalifaat, jihadgala, nepfractie, poortjesspringer, je suis..., selfiedode, sjoemelsoftware, vluchtelingenhek en welkomstwinkel. Deze woorden zijn dit jaar genomineerd door Van Dale voor Woord van het Jaar 2015. Dit jaarlijks terugkerende feest van de taal heeft inmiddels beroemde woorden opgeleverd, zoals dagobertducktaks (2014), selfie (2013) en project X-feest (2012). Het is opmerkelijk dat er nog geen Nijmeegse variant van dit spektakel is. Het uitgebreide en fraaie Nijmeegse dialect kent toch een rijke voedingsbodem voor zo’n uitverkiezing: Het Nimweegs weurd fan ’t juir. Alleen al vertaling van de huidige nominaties levert wat op, bijvoorbeeld cyberkaolifaot. En misschien wel de mooiste: je swie Nimweegs!

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl