Laatste editie: Juli 2017 HomeDecember 2015 › Einfach Kurt is gewoon een heel goede artiest

Einfach Kurt is gewoon een heel goede artiest

Einfach Kurt in Jeep

Het in maart dit jaar opgerichte Arnhems-Nijmeegse platenlabel Kroese Records is alweer toe aan zijn vierde release. Deze keer brengt het label een plaat uit van songschrijver Koert van Essen, die onder de nom de plume Einfach Kurt zijn tweede plaat Moths. aflevert. Wederom bewijst het label oog te hebben voor het gestaag groeiende poptalent uit de regio in en rond om het Rijk van Nijmegen.

De release van Moths. laat tevens zien dat Kroese Records zich specialiseert in rootspop, folk, en het betere singer-songwriterwerk. Tot die laatste categorie behoort de Lentenaar. Bij de naam Einfach Kurt denken de meeste mensen wellicht dat die een ode is aan Kurt Cobain. De gevatte Van Essen heeft zijn artiestennaam echter ook vanwege zijn achternaam ‘verduitst’.

De muziek op Moths. doet echter allerminst aan Duitsland denken. Eerder aan desolate Amerikaanse landschappen in de Midwest, de darklands. Verlaten stadjes, stoffige wegen, waar je nauwelijks een mens of dier tegenkomt.

voorkant album Moths Voorkant van het album Moths

De sfeer van de meeste nummers, tien in totaal, valt het best te omschrijven als plechtig, melancholisch en introspectief. Openingsnummer Push where it hurts is te omschrijven als een samenwerking van de zelfkantpoëet Nick Cave met de Italiaanse componist Ennio Morricone. Een donkere tekst over een verbroken relatie, vergezeld van een statig orgel en een gefloten melodie die voor een spaghettiwestern lijkt te zijn gecomponeerd. Moths. doet qua sfeer eveneens denken aan de platen van Mark Lanegan, waarbij de vrolijkheid vaak ver te zoeken is.

Het tempo van de nummers is meestal gedragen. Het valt op hoe gedegen de composities in elkaar zitten. Van Essen heeft oog voor het maken van mooie arrangementen, waarbij de wisseling van toon een grote rol speelt. I come undone kent het spel van ingetogen en klein tot het aanzwellen van een voller bandgeluid, met gitaren en drums die ineens boven het klavier van Van Essen hun plek in het geluidsspectrum opeisen.

Van Essen heeft ook wat weg van een verstaanbare Tom Waits, die zijn frustraties over het leven van zich afzingt. Dit komt ook doordat Van Essen, net als Waits, zijn songs voor het merendeel heeft geschreven vanachter de piano. Het gitaarminiatuurtje Midnight Conversations, een duet met zangeres Tenfold, is ronduit prachtig en heel intiem gehouden.

De productie van deze plaat is werkelijk prachtig. Een helder geluid, haarscherp op de band gezet door producer Sebastiaan van Bijlevelt, zelf actief in het Americana-combo Okieson en al jaren een vaste waarde in de Nijmeegse popscene.

Concluderend boeit de tweede worp van Einfach Kurt je van begin tot eind. Goede productie, mooi doorwrochten en volwassen popsongs van een artiest die zomaar kan doorbreken in het land waar zijn muzikale wortels liggen, de VS.

Einfach Kurt: Moths.
Label: Kroese Records
Verkrijgbaar: Kroese, Nijmegen

foto's: Einfach Kurt

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl