Laatste editie: Juli 2017 HomeOktober 2015 › Nijmeegs kleinkunstduo Voor Galg en Rad debuteert alleraardigst

Nijmeegs kleinkunstduo Voor Galg en Rad debuteert alleraardigst

Het nog relatief jonge Nijmeegse duo Voor Galg en Rad bestaat uit zangeres Alette Ouwens en zangeres-pianiste Marlies van der Burgh. Het debuut In zak en as brengt het Nederlandse kleinkunstgenre weer onder de aandacht. Met inventieve liedjes laten de dames zich van hun soms wat duistere kant zien.

foto band Voor Galg en Radfoto via Voor Galg en Rad

De belangrijkste troef van de dertien liedjes zit ’m in de teksten. Kleinkunst leent zich uitstekend voor het licht ironisch beschouwen van de maatschappij, de liefde en de daaraan gekoppelde teleurstellingen, het gezin, het dagelijkse werk. Van de hierbij steevast opduikende sleur, kortom van het leven van alledag. En dat is de kracht van hun gezongen miniatuurverhaaltjes.

Het duo brengt de zwakke kanten van de mens op een soms pijnlijke wijze aan de oppervlakte. Zo schetst het openingsnummer Juf kinderen op school als blagen, die niet willen luisteren, alleen maar rondrennen, brutaal en incontinent zijn. Juf opent het liefst haar eigen eettentje en verwerkt die kindertjes in haar eigen babyburgers, lekker macaber. Misschien herkenbaar voor wie voor de klas staat. Of thuis koters heeft rondlopen.

De liefde, ook dat is behelpen, vinden Ouwens en Van der Burgh. Echte mannen zijn niet te vinden, was het maar waar. En als ze er al zijn, zijn ze zo weer in de nacht verdwenen. Daarbij stinken de meeste mannen naar bier. De perfecte liefde is volgens de twee vrouwen een fabel, schone schijn. Nee, dan kun je beter zwerver zijn, want die is, zoals de titel van het derde nummer op de plaat aangeeft, hartstikke tevreden. Geen gedoe met de administratie, met nette gestreken kleren, geen internetheisa, gewoon doen wat je wilt, in ware vrijheid.

En zo gaat dat dertien nummers lang door in een stijl die een duidelijke link heeft met de onvolprezen Zwitsers-Nederlandse taalvirtuoos Heinz Polzer, Drs. P. Zowel wat betreft de teksten als de pianomelodietjes van Van der Burgh.

Ze hebben zelfs de perfecte moord in gedachten en het liefst nemen de dames het baantje van beul Jan nog vandaag over. Brrr!

Samengevat is In zak en as een veelbelovend debuut. Teksten waarover is nagedacht, met kartelrandjes, donkere en lichtere kanten, die je soms pijnlijk treffen. Niet geschikt voor de liefhebbers van de klassieke smartlap. Al bezingt Voor Galg en Rad toch behoorlijk wat smart op In zak en as.

Prijs: 10 euro plus verzendkosten
Via: voorvoorgalgenrad@gmail.com.

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl