Laatste editie: Juli 2017 HomeJuli 2015 › Wijs aan de wandel

Wijs aan de wandel

Walk of Wisdom, het beschouwende broertje van de Vierdaagse

Op termijn wil Walk of Wisdom een wereldwijd initiatief worden. Een tocht van 136 kilometer, liefst zonder telefoon en internet, om na te denken over je leven en plaats in de wereld. Met de route wil initiatiefnemer Damiaan Messing de maatschappij een hedendaags ritueel geven.

Damiaan Messing, initiatiefnemer van de pelgrimstocht Walk of Wisdom.
foto: Jan Lintsen

Het idee voor de pelgrimsroute kreeg Damiaan Messing in 2008 toen hij zijn bachelorscriptie religiewetenschappen schreef. „Met mijn scriptiebegeleider sprak ik over de vraag: is er een ritueel dat ons kan verbinden in een wereld waar mensen geen controle meer over lijken te hebben?” Volgens Messing is de behoefte aan een ritueel onveranderd aanwezig. Juist nu we steeds minder naar de kerk gaan, zoeken we – individueel en collectief – naar alternatieven. Rituelen zijn daarbij nodig, vindt Messing. „Als er één ritueel is dat ons kan verbinden, dan is het lopen”, aldus Messing. Dat blijkt volgens hem onder andere uit de populariteit van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het aantal pelgrims dat deze route aflegt, steeg van 2491 in 1984 naar 272.135 in 2010.

Sleutelmomenten

De Walk of Wisdom is bewust niet gelieerd aan een politieke, religieuze of ideologische levensbeschouwing. De route draait om de wijsheid van het leven. „Mensen halen niet alleen inspiratie uit religie, maar ook uit liefde, vriendschap en zelfs sport”. Volgens hem biedt de pelgrimsroute wandelaars de mogelijkheid om in verbinding te komen met anderen. Vaak ondernemen mensen zo’n tocht op een sleutelmoment in hun leven. Na het overlijden van een dierbare, het verlies van een baan of tijdens een burn-out bijvoorbeeld. „Pelgrimeren werpt je terug op jezelf, mentaal en fysiek. Het geeft de mogelijkheid om met meer afstand te kijken naar je situatie en je tegelijk verbonden te voelen met anderen. We gaan namelijk allemaal door vergelijkbare levensfasen.”

Mogelijkheden

Messing ziet de Walk of Wisdom als het beschouwende broertje van de Vierdaagse. Niet dat hij iets tegen het immense wandelevenement heeft. Hij loopt dit jaar zelfs mee. Het verschil zit volgens Messing in de mate van diepgang die een pelgrimage vraagt. „Wandelen kun je elke dag doen, pelgrimeren niet.” „Voor mij is de Walk of Wisdom een poging om een spirituele zoektocht vorm te geven die in Nijmegen begint.” De bedoeling is dat de route eerst wortelt in deze streek. „Deze omgeving heeft zo veel te bieden. Ik zou het prachtig vinden als een galeriehouder of een natuurorganisatie zich geïnspireerd voelt om langs de route een activiteit te organiseren. In een oude kerk, klooster of in de atoomschuilkelder. Daar kunnen slaapplekken voor pelgrims komen.” En zo ziet hij veel mogelijkheden. Internationale ambities heeft hij ook: „Het zou fantastisch zijn als er op termijn in andere landen het initiatief ontstaat om een Walk of Wisdom te organiseren.”

Logistiek

Het beeld van Moenen voor de Stevenskerk.
foto: Jan Lintsen

Een pelgrimsroute bedenken is één ding. Het uitwerken ervan is een logistieke operatie. Met kunstenaars, docenten, ambtenaren en een cateraar schiep Messing de randvoorwaarden. De pelgrimsroute begint bij de Stevenskerk. „Een symbolische keuze. In de middeleeuwen stond daar een kist met daarin de stadsrechten. De Stevenskerk had toen al een publieke functie. Die functie is zij nu aan het heruitvinden. Dat blijkt ook uit de medewerking van Stichting Stevenskerk aan de Walk of Wisdom.”

De route eindigt ook bij de kerk. Daarmee wil de route uitdragen dat de weg belangrijker is dan het doel en dat je uiteindelijk weer terugkomt waar je begon: je eigen ziel.

Betekenis

Het initiatief kwam tot stand dankzij de samenwerking van personen met uiteenlopende achtergronden. Kunstenaars Huub en Adelheid Kortekaas ontwierpen de icoon van de Walk of Wisdom: de mens als zaailing van de aarde. Met Intermedi-Art, galerie voor kunstuitleen in Nijmegen, ontstond het idee voor een hedendaags getijdenboek Seizoenen van het Leven. In dit boek staan bijdragen van bekende Nederlanders over wat hen inspireert. Onder meer schrijvers Tommy Wieringa en Thomas Verbogt, voormalig banktopman Herman Wijffels en oud-politicus Job Cohen verleenden hun medewerking. Kunstenaars die met Intermedi-Art samenwerken, illustreerden het boek. Voor Messing is een goede samenwerking belangrijk. „Ik vind het prima wanneer mensen daar een belang bij hebben. Als er maar betrokkenheid is bij een gezamenlijk doel. Op een betekenisvolle wijze samenwerken, dat is voor mij de manier waarop ik mij happy voel in deze samenleving.”

Zie: www.walkofwisdom.org

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl