Laatste editie: Juli 2017 HomeJuli 2015 › Muzieknostalgie in oude fabriek

Muzieknostalgie in oude fabriek

Wie het Nijmeegse festival Kids ’n’ Billies kent, weet dat er in Nijmegen genoeg mensen rondlopen die de muziek van pak ’m beet veertig jaar en ouder een warm hart toedragen. Vetkuiven, ouderwetse Puch-brommers, de klanken van de surfgitaar en het suikerspinkapsel; zie daar de basisingrediënten van dit eendaagse festival dat afgelopen 20 juni in het Goffertpark plaatsvond.

Enkele vrijwilligers van het Kids ’n’ Billies-festival besloten vorig jaar dat er in Nijmegen vaker op rock-’n-roll gedanst moest worden. Twee van hen, Stefan Hoevenaars en Marleen Smit, zochten de samenwerking met Godfried Verstegen. Deze laatste was tot een paar jaar geleden de grote man achter festival de-affaire, thans het Valkhof Festival geheten.

In het Honigcomplex organiseert Verstegen tegenwoordig feesten en concerten. Het organiseren van Shindig-feesten in dit complex bleek een schot in de roos: in dit oude stukje Nijmeegs industrieel erfgoed kun je je eenvoudig verplaatsen in de tijd dat rock-’n-roll nog echt leefde.

Waar de naam Shindig vandaan komt? Zo heette een muziekprogramma dat kortstondig op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden en waarin artiesten optraden als The Beatles, The Rolling Stones, Chuck Berry en jazz-legende Louis Armstrong.

Al na twee edities van het rock-’n-rollfestival begint Shindig op een vaste traditie te lijken. De gasten die deze zaterdag 30 mei voor de deur van cultuurpodium Brebl een lange rij vormen, kunnen in elk geval niet wachten om los te gaan op de muziek die verschillende plaatjesdraaiers uit binnen- en buitenland op vier verschillende plekken in Brebl ten gehore brengen.

Muziek van ska-legenden als The Skatalites, The Sonics, Count Five, Sandy Nelson, Gene Vincent en obscure garagerock en soul uit de VS vult de ruimten.

Een van de liveacts deze avond is de band 44 Shakedown, gade geslagen door een wulpse Betty Boop-pop. Dit door organisator Stefan opgedoken rekwisiet staat fier op het podium naast de bassist. De ongeveer zeshonderd gasten dansen zich in het zweet. Onder hen opvallend veel dertigers die de fifties en de sixties weliswaar niet hebben meegemaakt, maar die toch de sfeer van die roemruchte decennia willen ervaren. En daar staat Shindig voor: het geven van een podium aan goeie ouderwetse rock, beat, soul, surf, en ska in Nijmegen. Waar niet de mp3 of de usb-stick de scepter zwaait, maar het 45-toerensingletje. Shindig: een nieuw (of oud?) concept, op een oude (of nieuwe?) locatie.

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl