Laatste editie: Juli 2017 HomeJuli 2015 › Komt de nieuwe Blendle uit Nijmegen?

Komt de nieuwe Blendle uit Nijmegen?

Oudste stad is kraamkamer voor startups

Wat is een startup?
Een startup begint vaak als een experiment, doorgaans op het gebied van de nieuwe en opkomende technologieën, in het bijzonder op dat van de nieuwe informatie- en communicatietechnologieën. Vanuit een innovatief idee ontstaat een product dat schaalbaar en herhaalbaar is. Schaalbaar en herhaalbaar betekent dat het product één keer wordt gemaakt en steeds opnieuw kan worden verkocht.

StartupDelta, een landelijk onlineplatform voor internetstartups, heeft Nederland benoemd tot Europa’s grootste startup-ecosysteem. De regio Arnhem-Nijmegen is in dit systeem een van de tien innovatie-hubs: een knooppunt van activiteiten en ondernemerschap. Welke startups kent Nijmegen en waarmee zijn ze bezig?

Start Up Mix

Sjoerd de Koning (l.) en Nick van Bree, Start Up Mix: „Goede ideeën omzetten in daden.”

Sjoerd de Koning en Nick van Bree, oprichters van Start Up Mix, stimuleren ondernemende studenten en faciliteren hen in het waarmaken van hun project. „De studenten die wij ondersteunen zijn ambitieus en hebben veel kennis en ideeën. Ze lopen echter tegen barrières aan. Zo ontbreekt het hun vaak aan een creatieve werkplek, een uitgebreid netwerk en voldoende ondersteuning”, aldus De Koning. Start Up Mix wil dit faciliteren. De twee adviseren studenten hoe ze een onderneming kunnen starten, bieden netwerken aan, hebben contacten met potentiële investeerders en organiseren activiteiten zoals een snelcursus pitchen en ‘ouwehoersessies’: open forums om te brainstormen en ideeën uit te wisselen. Gestart als studentenvereniging willen De Koning en Van Bree hun concept uitrollen als Start Up Mix Nederland.

Ensie

Bart Welzen is een van de oprichters van online-encyclopedie Ensie. Ja, u leest het goed: online. Niet te verwarren dus met de illustere en gelijknamige voorganger, die in 1946 in boekvorm verscheen. Op Ensie staan de vermelde onderwerpen en begrippen uitgelegd in maximaal driehonderd woorden. Anders dan bij Wikipedia, is de auteur van de tekst bekend, net zoals zijn achtergrond en kennisniveau. Welzen: „We nemen teksten op van hoogleraren, docenten en studenten over onderwerpen binnen hun specifieke vakgebied.” De betrouwbaarheid van de informatie is gewaarborgd, omdat de bron bekend is; Ensie koppelt de tekst aan het LinkedIn-profiel van de auteur. Het verdienmodel van Ensie? Welzen: „We richten ons nu ook op bedrijven, die hun kennis willen delen en daarvoor een vergoeding betalen.” Het bedrijf richt zijn pijlen ook op de Verenigde Staten en heeft de ambitie de grootste online-encyclopedie te worden.

ReSnap

Erik-Jan Schreurs, ReSnap: „Een fotoboek binnen een minuut.”

Frustratie tijdens het maken van digitale fotoboeken. Aan die eenvoudige reden dankt ReSnap zijn bestaan. Het lukte Erik-Jan Schreurs niet om met de destijds beschikbare programma’s een vakantiefotoboek samen te stellen. Dus besloot hij, samen met Thomas Beguin, Joachim den Hertog en Luuk Hendriks, zelf maar de benodigde technologie daarvoor te ontwikkelen. Met succes. „ReSnap stelt een onlinefotoboek samen binnen enkele minuten. De gebruiker geeft aan van welke bron of website, zoals Facebook, de foto’s gehaald kunnen worden en ReSnap doet de rest”, legt Schreurs uit. De ingenieuze software selecteert de foto’s met de beste kwaliteit en herkent op den duur de voorkeuren van de gebruiker. Heeft die een voorliefde voor katten, dan gebruikt ReSnap deze kennis om het fotoboek persoonlijker te maken. Schreurs: „Onze inkomsten halen we momenteel uit het laten drukken van de fotoboeken. Daarnaast willen we de verbinding leggen met bedrijven als Facebook en reisorganisaties.” De groep is thans bezig met het doorontwikkelen van de zelflerende fotosoftware om deze mogelijk in de toekomst in licentie te geven.

NovoLanguage

Martijn Enter, NovoLanguage: „Een vreemde taal leren via een avatar.”

„NovoLanguage is gestart als een spin-off vanuit de Letteren Faculteit van de Radboud Universiteit”, vertelt directeur Martijn Enter. NovoLanguage ontwikkelt onlinetaalcursussen gericht op spreekvaardigheid en levert deze aan onder andere hotelketens en uitgeverijen. „We ontwikkelen daarvoor zelf nieuwe spraaktechnologie. De gebruiker spreekt in een vreemde taal met een avatar, dat is een weergave van een persoon in de virtuele wereld. Deze avatar levert direct feedback op de spreekvaardigheid van de cursist”, legt Enter uit. De onderneming, die in korte tijd een enorme groei kende, richt zich nu op Azië. Recent opende NovoLanguage een kantoor in Singapore en ook in China is het bedrijf inmiddels vertegenwoordigd. De focus ligt voorlopig op het leren van de Engelse taal. „We staan klaar om de wereld te veroveren”, aldus Enter die en passant een compliment uitdeelt aan de provincie en de regio. „Zij hebben de start van het bedrijf mede mogelijk gemaakt door in de vroege fase in goede financieringsleningen te voorzien”. Tevens prijst hij de nauwe samenwerking met taleninstituut Radboud in’to Languages.

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl