Laatste editie: Juli 2017 HomeDecember 2014 › Waar kan Waalhalla heen?

Waar kan Waalhalla heen?

Verhuizing onvermijdelijk, nieuwe locatie onbekend

De onzekerheid over het voortbestaan van skatepark Waalhalla duurt voort. Ondanks steun vanuit het college van burgemeester en wethouders is nog onbekend waar het skatepark zich per juli 2015 gaat vestigen. Dat geldt overigens ook voor de hoogte van de verhuiskosten en wie deze gaat ophoesten.

De relatie tussen skatepark Waalhalla en de gemeente Nijmegen is op z’n zachtst gezegd bijzonder te noemen. De startsubsidie van een ton, verleend door de gemeente, was onontbeerlijk om in 2008 het skatepark te realiseren. Waalhalla ontpopte zich vervolgens tot favoriete jongerenplek voor Nijmegen en omstreken en wist zichzelf, mede door de inzet van vrijwilligers, te bedruipen. Drie jaar later echter, in juni 2011, veranderde de houding van de gemeente. In de woorden van wethouder Bert Frings kon Waalhalla ‘geen jongerencentrum worden genoemd, was skaten geen sport en had de locatie geen meerwaarde voor Nijmegen’. Hierdoor mocht het skatepark geen feesten meer organiseren. In een klap viel de belangrijkste inkomstenbron van Waalhalla weg. Paniek. Het was wethouder Hannie Kunst die zich er sterk voor maakte om de feesten toch te laten doorgaan. Zij zegde een overbruggingssubsidie toe van 25.000 euro. Wel moest het skatepark vanaf september dat jaar zichzelf weer draaiende houden. Dat lukte.

Meerwaarde

Drie jaar na dat debacle is er wederom gerommel, al had Waalhalla het nu wel kunnen zien aankomen: het skatepark moet verkassen. Maurits Captein, directielid van Waalhalla: “Het huurcontract is al eens eerder verlengd. We wisten dat volgens het bestemmingsplan in juli 2015 op dit terrein gestart wordt met woningbouw voor het Waalfront. Toch hoopten we dat er wat te winnen viel.” Helaas voor Waalhalla is dat niet het geval. Al betekent de sloop van het huidige onderkomen niet het einde van het skatepark. Tenminste, niet wat de coalitie betreft. In het coalitieakkoord 2014-2018 staat zwart op wit dat Waalhalla een meerwaarde is voor Nijmegen en wordt het skatepark steun beloofd in de zoektocht naar een nieuw pand. Wethouder Renske Helmer-Englebert (SP) buigt zich momenteel over de uitwerking van het akkoord. Captein ziet het met vertrouwen tegemoet: “De SP is altijd pro-Waalhalla geweest.” Hij gaat verder: “In het verleden pasten we niet in een bepaalde portefeuille. We vielen overal net buiten. Het is fijn dat er nu een aanspreekpunt is.” Captein heeft het niet alleen over Helmer-Englebert, maar doelt ook op de nieuw aangestelde projectmanager van Bouwfonds, die de opbouw van het Waalfront in handen heeft. “We moeten nu op een goede manier eruit komen. De coalitie heeft tot nu toe bewezen dat haar steun geen grootspraak is”, aldus het directielid.

Steun

Op dit moment zoekt Waalhalla naar een geschikt onderkomen. Het vinden ervan valt echter niet mee. Captein: “Waalhalla is een skatepark, organiseert nachtfeesten, herbergt een winkel en biedt overdag ruimte voor kinderfeestjes. Door de combinatie van activiteiten hebben we veel ruimte nodig. Daarnaast maakt het lage, maar wel bestaande, risico op geluidsoverlast het lastig om een geschikte plek te vinden.” Het kostenplaatje van de verhuizing is nog niet gemaakt. “Voor we een begroting kunnen maken, moeten we zekerheid hebben over de nieuwe locatie”, legt Captein uit. En dan is ook nog onduidelijk hoe het benodigde budget totstandkomt. Via crowdfunding of met hulp van de gemeente. Als het aan fractievoorzitter van de SP Hans van Hooft jr. ligt, loopt het voor Waalhalla sowieso wel los: “Mochten er kosten aan een nieuwe locatie zijn verbonden die Waalhalla niet zelf kan dragen, dan is de SP van harte bereid daar geld voor uit te trekken. De fractieleden van de SP zullen elk degelijk verzoek van wethouder Englebert steunen.” Ook vanuit D66 kan Waalhalla rekenen op steun. Rachel Brouwer, raadslid bij D66: “Waalhalla is een unieke sportvoorziening voor jongeren uit de regio. Het skatepark brengt een groep jongeren in beweging, die zich niet zo snel aansluit bij andere sporten. Wij zijn bereid het skatepark, financieel, te ondersteunen." Het CDA, bij monde van Judith Rotink, zegt het skatepark eveneens steun toe. Hoewel de onzekerheid over de nieuwe locatie en het daarvoor benodigde budget voortduurt, lijkt Waalhalla verzekerd van een toekomst. Waar die mag beginnen, is echter nog niet duidelijk.

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl