Laatste editie: Juli 2017 HomeJuli 2014 › Aanraken toegestaan, bij Oddstream

Aanraken toegestaan, bij Oddstream

Prikkelen, uitdagen, betoveren

Multimediafestival Oddstream laat jong en oud op een laagdrempelige manier kennismaken met (elektronische) kunst. De bezoeker van het festival kan zich opmaken voor een prikkeling van de zintuigen.

Mécaniques Discursives bewijst dat hedendaagse videotechniek uitstekend samengaat met ouderwetse graveertechniek.
foto: Yannick Jacquet

Het Nijmeegse multimediafestival Oddstream beleeft dit jaar zijn vierde editie. Voor wie de naam niets zegt: Oddstream is een tiendaagse belevenis vol kunst, design, technologie en performances van artiesten en kunstenaars. Het festival komt uit de koker van Doeko Pinxt, die in 2005 het initiatief nam om op de schermen in het cafégedeelte van LUX ‘aparte’ filmpjes, te vertonen. Andere filmpjes dan de geijkte advertorials die er destijds draaiden. Een jaar lang waren zijn creatieve visuele ontwerpen te zien in LUX. Pinxt: „Door de kwaliteit van de ontwerpen besefte ik: er is zo veel talent. Hier kan ik meer uithalen.” En dat deed hij. Tussen 2007 en 2010 organiseerde Pinxt vijf internationale uitwisselingen tussen kunstenaars die elektronische kunst maakten. Sinds 2010 bestaat Oddstream in zijn huidige vorm. Hoe die vorm zich het best laat omschrijven? „Een vertoning van prikkelende en visuele ontwerpen, optredens en elektronische kunstwerken die de bezoeker raken. Soms letterlijk”, zegt Pinxt. Hij vervolgt: „Die interactiviteit is de kracht van Oddstream. Bezoekers voelen zich weer even kind. De meesten spelen met de kunstwerken of proberen de knopjes en lichtjes zelf uit. Die vrijheid maakt het festival heel laagdrempelig.”

Keuze

Andere multimediafestivals waarop u interactieve kunst kunt ondergaan, zijn:

Het thema van Oddstream dit jaar is: rust versus prikkels. Arne Broekhoven, medeorganisator van het festival, legt uit: „Oddstream vertegenwoordigt de wereld, of eigenlijk de verschillende werelden, waarin we nu leven. Via smartphones en social media lopen online en offline moeiteloos in elkaar over. Onze fysieke en digitale omgeving prikkelen continu onze zintuigen. Welke prikkels laten we toe? Waar en wanneer vinden we nog rust? Op Oddstream kan de bezoeker kiezen voor beide. Voor stilte, en voor sensatie.” De locatie van dit jaar, De Lindenberg, is bewust geselecteerd met het oog op deze keuze. Broekhoven: „Het kruip-door-sluip-doorkarakter van het gebouw geeft de mogelijkheid om iedere kunstinstallatie in een eigen ruimte op te stellen. De bezoeker wordt zo bewust gedwongen om te kiezen tussen rust en prikkels.”

Onbeschrijflijk

Droogzwemmende bezoekers dompelen zich onder bij Submerged.
foto: Yolanda Uriz (Submerged)

Het volledige programma van de expositie is nog niet vrijgegeven, maar een tipje van de sluier willen de organisatoren wel oplichten. Zo bezorgt de Haagse kunstenares Yolanda Uriz met haar 3D-performance Submerged de bezoeker van het festival de illusie zich onder water te bevinden. Het intense werk Citadels Lightscape van kunstenaar Matthijs Munnik zoekt de grenzen op van wat het menselijk oog qua prikkels aankan. Kunstinstallatie Mécaniques Discursives van de heren Fred Penelle en Yannick Jacquet mixt videoprojectie met graveertechniek. Jacquet geldt op het gebied van videoprojecties als internationaal toonaangevend videokunstenaar. Mécaniques Discursives valt niet te omschrijven, maar moet met eigen ogen aanschouwd worden.

Terras

Oddstream is niet de enige goede reden om in augustus De Lindenberg te bezoeken. Tijdens het festival is er een zomerterras waar de bezoeker kan ontspannen en kan bijkomen van de opgedane indrukken. Verspreid over de festivalperiode kent het zomerterras een aantal themadagen. Duurzaam eten, het Gelderse elektronische muziekcollectief Nieuwe Elektronische Waar (NEW) en elektronische kunst voor de kleinsten zijn een greep uit het diverse aanbod.

Oddstream vindt plaats van 15 tot en met 24 augustus in De Lindenberg. Kijk op www.oddstream.nl voor meer informatie.

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl