Van achter het beeldscherm naar echt buurtcontact. Dat beoogt initiatiefnemer Eric Hendriks met het succesvolle mijnbuurtje-concept. Uitgevonden in Nijmegen, geschikt voor het hele land.
„Toen ik in 1996 in Nijmegen-Oost kwam wonen, kende ik niemand en wist ik niets van de buurt.” Aan het woord is Eric Hendriks, bedenker van het mijnbuurtje-concept. „Dat gebrek aan kennis vond ik vervelend. Immers, hoe meer je weet van je wijk en haar bewoners, hoe groter je gevoel van betrokkenheid. Het succes van mijnbuurtje is daar in mijn ogen het bewijs van.”
In 2011 startte Hendriks samen met twee anderen het concept van mijnbuurtje: een onlinedorpsplein dat met vrijwilligers uit de wijk ontmoetingen tussen wijkbewoners stimuleert. Want persoonlijk contact is op mijnbuurtje.nl met slechts een muisklik gerealiseerd. De vrijwilligers zijn hierbij van essentieel belang: zonder hen bloedt een buurtsite snel dood.
Betaalden Hendriks en zijn medeinitiatiefnemers de ontwikkeling van het concept grotendeels zelf, inmiddels zien gemeente, woningcorporaties en welzijnsorganisaties het belang ervan in en hebben ze financiering toegezegd voor uitbreiding ervan in Nijmegen. Het feit dat mijnbuurtje volledig past bij het Wmo-gedachtegoed, draagt daar wellicht aan bij.
Op de buurtsite kunnen bewoners een profiel aanmaken voorzien van een foto en wat informatie over zichzelf. Daarnaast geven ze aan wat ze kunnen betekenen voor een ander. Hendriks: „Denk hierbij aan iemand die een keer een hond wil uitlaten of die zijn boormachine te leen heeft.”
Hij geeft een praktijkvoorbeeld: „Een medewerkster van het Oud Burgeren Gasthuis had een oproep geplaatst voor een dame die niet meer zelfstandig naar de markt kon. Zij zocht iemand die deze dame kon vergezellen. En die vond ze via mijnbuurtje!”
Kom bij Hendriks dus niet aan met de opmerking dat door internet persoonlijke contacten verminderen. „Integendeel”, zegt hij stellig. „Internet kan het contact van mens tot mens zelfs vereenvoudigen, mits op de juiste manier ingezet.”
Een buurtsite bevat allerhande nieuws over de buurt, gepubliceerd door buurtbewoners zelf. In de rubriek 'Delen en helpen' plaatsen buurtbewoners oproepjes om spullen aan te bieden of om ergens hulp bij te vragen. Dankzij de profielen die de buurtbewoners van zichzelf hebben aangemaakt, is de stap naar persoonlijk contact snel gemaakt.
Hendriks: „Om terug te komen op die boormachine. Stel: jij hebt er een nodig. Bel jij dan bij een willekeurige buurtbewoner aan als je niet weet hoe hij heet, wat zijn interesses zijn of wat hij doet? Als je op de buurtsite op zoek gaat naar een boormachine en ziet dat Henk, die van auto's houdt en een hond heeft, er een aanbiedt, dan is de drempel lager.”
Hendriks benadrukt dat mijnbuurtje als doel heeft om de betrokkenheid binnen de wijk te vergroten door meer onderlinge contacten tussen bewoners tot stand te brengen.
Het huidige kernteam van mijnbuurtje bestaat uit drie leden onder wie Hendriks zelf. Een ICT-dienstverlener zorgt voor de technische ontwikkeling van het platform. Voorts beschikt elke buurtsite over twee vrijwilligers uit de wijk, buurtverbinders genaamd. Voordat zij aan de slag kunnen, krijgen zij een vijfdaagse training tot buurtverbinder. Aan bod komen onderwerpen als het activeren van mensen, technische kennis van de buurtsite en het schrijven van webteksten.
„We kiezen bewust voor vrijwilligers uit de wijk zelf”, aldus Hendriks. „Zij kennen hun wijk het beste en weten precies waaraan behoefte is en wie de spilfiguren zijn. Zij kunnen contacten het beste tot stand brengen. Zij bepalen wat er op de buurtsite komt te staan. Voor en door buurtbewoners dus.”
Dat mijnbuurtje een succes is, blijkt uit het aantal aanmeldingen sinds de start. Verdeeld over de verschillende buurtsites hebben inmiddels meer dan duizend organisaties en vierduizend bewoners zich ingeschreven.
Buurten via internet, wie had dat gedacht?
Op www.mijnbuurtje.nl check is te zien in welke wijken een buurtsite actief is.