Laatste editie: Juli 2017 HomeMaart 2014 › Nijmeegse Zaken

Nijmeegse Zaken

De gemeente Nijmegen heeft geen NSA of AIVD nodig voor het bespioneren van haar eigen burgers, want zij gaat camera's inzetten om bijstandsfraudeurs op te sporen. Een voorstel daartoe is aangenomen door de gemeenteraad. Alleen GroenLinks en SP stemden tegen. Het plan komt erop neer dat mensen van wie het vermoeden bestaat dat ze frauderen, een camera op hun voordeur gericht kunnen krijgen, zodat de gemeente kan zien wat ze uitspoken. Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet er een serieus vermoeden bestaan van fraude en moet de wethouder persoonlijk toestemming geven voor het filmen. De mensen die worden gefilmd, worden daarover geïnformeerd. Zelfs het College bescherming persoonsgegevens heeft zijn instemming gegeven aan de Nijmeegse methode. Zo wordt de toch al niet florissante rechtspositie van bijstandsgerechtigden nog verder uitgehold en komt de politiestaat, onder het mom van efficiency, weer een stapje dichterbij.

...

Over enkele weken hebben we weer gemeenteraadsverkiezingen en de daarmee gepaard gaande rituelen. Zoals de oproepkaart en kieslijst die bij de Nijmeegse bevolking in de bus rolt. Ook de verkiezingsborden worden weer een vertrouwd straatbeeld. Maar daar is nu wat gedoe over binnen de politieke partijen die dit jaar om de zetels strijden. De borden worden nu digitaal voorbedrukt, met posters van alle partijen keurig naast elkaar op volgorde van lijstnummer. Een stuk sneller en gemakkelijker en ook nog beter voor het milieu, volgens initiatiefnemers GroenLinks en VVD. Toch vinden sommige partijen, met name de SP, dat het wel zijn charme heeft, met een busje, een emmer lijm en lappen papier de stad door crossen en hoppa, plakken maar. Gelukkig voor de socialisten blijven er naast de verkiezingsborden altijd nog verschillende openbare plakplekken over waar naar hartenlust reclame voor de eigen partij gemaakt mag worden. Behalve met andere partijen mogen zij hier ook concurreren met organisatoren van dance-evenementen, een strijd die waarschijnlijk een stuk levendiger is dan de rest van de verkiezingscampagne.

...

Op 28 januari was het 1200 jaar geleden dat keizer Karel de Grote overleed. Ook Nijmegen doet als Keizerstad zijn best om de herdenking van deze gebeurtenis niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Museum Het Valkhof en de Stichting Gebroeders van Limburg willen het herdenkingsjaar extra glans geven met een heuse lookalike van Karel de Grote. Op 30 maart wordt deze Keizer Karel aan het publiek gepresenteerd tijdens de aftrap van het Nijmeegse Karel de Grote-jaar in Museum Het Valkhof. Hij wordt de Nijmeegse representatie van Karel de Grote bij evenementen. Zo doet hij bijvoorbeeld mee met de Blijde Incomste-optocht op zondag 31 augustus tijdens het Gebroeders Van Limburg Festival. Potentiële Keizer Karel-kandidaten dienen aan het volgende signalement te voldoen: Forse man (1,75-2,00 meter) van middelbare leeftijd (40-60 jaar). Bij voorkeur met lange neus en buikje. Met keizerlijke allure en dito acteertalent. Moet over een goede conditie beschikken om met zware kleding te kunnen lopen. Zo maken zelfs de weinige mannen die geen stamboom kunnen overleggen waaruit blijkt dat ze van Karel de Grote afstammen, toch nog kans om een heel jaar in de voetsporen van de keizer te treden.

...

„Al mot ik krupe, op blote voeten gaon, ik wil nog een keer Sint Steven heuren slaon”. De nog immer uit volle borst meegezongen kraker van Graodus fan Nimwegen indachtig is er altijd wel wat reuring rond om dit markante gebouw in de binnenstad. Om de kerk weer eens in de schijnwerpers te zetten, vindt er op 11 april een heuse hardlooprace plaats die dwars door de Stevenskerk gaat. Dit alles natuurlijk om de kerk als manier van vrijetijdsbesteding en geloofsbeleving nieuw leven in te blazen. En het sportieve element om aan te geven dat dit eeuwenoude instituut nog immer in beweging is. Dit initiatief heeft de naam The Night Run Festival gekregen en loopt via Waalkade, Ooijpolder en weer terug naar de stad, rechtstreeks de Sint Steven in. De lengte van het af te leggen parcours is 10,3 kilometer en er is plek voor duizend lopers. We zien het al helemaal voor ons: tijdens het hardlopen kunnen de deelnemers een tussenstop maken om een speedbiecht af te leggen, er kan per persoon vijf minuten gedatet worden met de dienstdoende dominee als informatief consulent en wellicht is er ruimte om in een stil donker hoekje de ware gelovige van je leven te vinden.

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl