Laatste editie: Juli 2017 HomeDecember 2013 › ME-mannetje vernield

ME-mannetje vernield

foto: Max van Wel

Het is dan toch gebeurd. Het laatst overgebleven zogeheten ME-mannetje, dat zich op de muur bevindt waar de Piersonstraat aansluit op de Karrengas, is anderhalve maand terug danig verminkt. Een naïeve street-artartiest vond het blijkbaar nodig daar met een spuitbus nogal knullig felgroene contouren en een smiley op aan te brengen.

Decennialang bleef het ongeschonden. Gerespecteerd door de anders vaak nietsontziende graffitispuiters, gekoesterd door de buurt. Als stille getuige van wat zich 23 februari 1981 afspeelde van wat de geschiedenis is ingegaan als de Piersonrellen dan wel Zeigelhofaffaire. Krakers schilderden in die tijd de hele buurt ermee vol. Alleen dit exemplaar overleefde alle veranderingen die daarna plaatsvonden.

Slechts één keer eerder werd het aangetast. Nota bene ook door krakers. Maar dan de jongere generatie. Mensen van deze nieuwe lichting brachten juni 2004 bij de ontruiming van de gekraakte bovenwoning van de modewinkel Ter Horst van Geel lila kopieën aan op muren in de Karrengas. En kleurden het ME-mannetje meteen ook maar even mee. Gelukkig bleek die verf minder goed dan de witte van het origineel en kon die met de nodige voorzichtigheid weer worden verwijderd. Alleen wie goed kijkt, ziet nog wat sporen zitten.

De lila klonen veroorzaakten daarna bij herhaling de nodige verwarring. Zo blunderde reclamekrant De Brug in het speciale magazine Nijmegen 2000 door bij een artikel over de gebeurtenissen van 1981 een van de eindredacteur afkomstige foto te plaatsen van de lila imitaties en deze aan te merken als overblijfselen uit die tijd. Ook museum De Stratemakerstoren ging hiermee bijna in de fout op het affiche bij de expositie in 2006 over de krakersrellen.

Nadat het originele ME-mannetje weer terug in zijn oorspronkelijke staat was gebracht, nam GroenLinks het initiatief om dit laatste exemplaar te beschermen door het de status van monument toe te kennen. Uiteindelijk stemde de gemeenteraad in 2008 hiermee in. En daarna bleef het stil vanuit de gemeente. Ja, er werd weliswaar gedacht aan het plaatsen van een doorzichtige plaat of het aanbrengen van een speciale coating ter bescherming van het monument, maar er gebeurde verder niets. Er werd niet eens de moeite genomen een bordje te plaatsen met een toelichting over de achtergrond van dit monument om de lessen uit het verleden levend te houden.

En zo kan het dan gebeuren dat een onwetende street-artartiest met een wellicht liefdevolle intentie onbedoeld vandalisme pleegt aan dit historische monument. Met alle kostbare gevolgen voor herstel van dien.

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl