Laatste editie: Juli 2017 HomeDecember 2013 › Vijftig roemruchte Nijmeegse popjaren gebundeld

Vijftig roemruchte Nijmeegse popjaren gebundeld

Begin november verzamelde de crème de la crème van de lokale popwereld zich in boekhandel Polare in de Marikenstraat. Reden van deze samenkomst? De boekpresentatie van Tof! Frank Antonie van Alphen on tour door de Nijmeegse Popcultuur, een boek vol herinneringen en anekdotes uit de wondere wereld van de Nijmeegse popmuziek.

Het boek was er overigens bijna niet gekomen. Een dikke zes weken voor publicatie zat Van Alphen namelijk nog in zak en as. Hij bleek ineens geen uitgever te hebben: de beoogde partij had haar interesse in het project verloren. Een toevallige ontmoeting met Hans Jacobs van uitgeverij Pandora uit Ooij bood uitkomst. Jacobs geloofde wel in het doel dat Van Alphen zich had gesteld. Gelukkig maar, want het was jammer geweest als Tof! niet was verschenen. Van Alphen heeft zich er niet met een jantje-van-leiden van afgemaakt. Vanaf het midden van de jaren vijftig met de Indo’s van Black Magic tot en met de huidige vaandeldragers van De Staat; bijna alle zangers, zangeressen en groepen die wat hebben betekend voor de Nijmeegse popwereld staan genoemd en beschreven. Bijna alle, want Van Alphen had in zijn enthousiasme een goede duizend pagina’s aan bruikbare stof verzameld. Dat had het huidige paginaaantal van 142 met een factor tien opgeschroefd. Iets te veel, naar de smaak van uitgever Jacobs. Ex-inwoners Eddie en Alex van Halen, de later wereldberoemde ’Amerikaanse’ hardrockers, schitteren daarom door afwezigheid. De hardrockscene komt er sowieso wat karig van af, al heeft dit ook te maken met Van Alphens eigen smaak en interesses.

foto: Manon Bruininga

Muzikanten die het boek wel hebben gehaald, zijn onder anderen pianist Clemens van de Ven, Jozzy van punkband The Bips en de Indonesische drummer John ny Lejeune. En natuurlijk heeft Van Alphen ook ruimte besteed aan de bekendste muzikant uit de Waalstad: Frank Boeijen. Van deze nederpopheld komen we zeer vroege foto’s tegen met zijn eerste muziekmaatje Wout Pennings, ook geen onbekende in de Nimweegse scene.

Onder het motto ’Herinnert u zich deze nog?’ memoreert Van Alphen enkele bands die het ’gingen maken in het buitenland’, maar die toch redelijk vlotjes, en een illusie armer, terugkwamen op Nijmeegse bodem. Onder hen Tuxedo Buck die het maar niet lukte om door te breken in de VS. Dan hebben de punkers van Bambix meer geluk. Zij hebben tegenwoordig een trouwe schare fans in Brazilië.

Het boek lezen is als het maken van een tijdreis. Foto’s uit het legendarische Diogenes, de oude mensa in het hartje van de professorenbuurt en De Vasim wisselen af met verhalen over de recente Nijmeegse geschiedenis. De Piersonrellen spelen hierin een onvermijdelijke bijrol, evenals de ontwikkeling van Doornroosje tot landelijk bekende poptempel.

Na het lezen van het boek resteert nog maar één vraag: wat is er toch van het punkcombo Tedje en de Flikkers geworden?

Tof! Frank Antonie van Alphen on tour door de Nijmeegse Popcultuur Frank Antonie van Alphen Uitgeverij Pandora Ooij Prijs 27,50 euro

Op voorraad bij boekhandel Polare, Marikenstraat en Van A t/m Z tijdschriften, Bisschop Hamerstraat.

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl