Laatste editie: Juli 2017 HomeJuli 2013 › Nijmeegse street art in beeld

Nijmeegse street art in beeld

geïllustreerde column

Deze muurschildering is misschien wel aan te merken als een hoogtepunt van de Nijmeegse street art. Het is een gezamenlijk project van 103, De Imker en Earworm. Deze laatste prijkte vier jaar geleden prominent op de voorkant van de Stadskrant. (Hertoghof)


Stencil graffiti heet deze wijze van street art waarbij met sjablonen afbeeldingen of teksten worden aangebracht. In Nijmegen zijn dat vooral maatschappelijke onderwerpen. Mei 2005 besteedde de Stadskrant hier al aandacht aan. (Hertoghof)


Onderhand antiquarisch is de fraaie met kleine tegeltjes gemaakte mozaïek van de Fransman Invader, vermoedelijk aangebracht door een adept van hem. Deze op het computerspel Space Invaders geïnspireerde mozaïeken ‘veroverden’ sinds 1998 vanuit Parijs tal van steden over de hele wereld. (naast theater Carolus, Plein 1944)


Het heeft er jaren gezeten, het zat niemand in de weg, en dit voorjaar was het ineens weg: een stijlvol mozaïek van vijf bij vijf kleine tegeltjes met kit aangebracht. Street art is vergankelijk, gelukkig hebben we de foto nog. (Tweede Walstraat)


Grappig waren een tijd lang de op de muur geplakte Duplosteentjes in verschillende samenstellingen. Helaas nog slechts op een enkele plek te zien. (Houthof)


Geïnspireerd door de leuke prentenboeken van Martin Handford, waar op drukke tekeningen naar een figuurtje genaamd Wally gezocht moet worden, duikt diens creatie sinds december vorig jaar vrolijk wandelend op in Nijmegen. Wally wordt vaak achtervolgd door een sinister silhouet, De Stadsjutter. Wie de Nijmeegse Wally ook wil volgen, kan naar zijn Nijmeegse Facebookpagina waariswallynijmegen. (op 25 plaatsen, zoek ze allemaal)


Bijna niemand die het centrum bezoekt, kan ze zijn ontgaan: de kleurrijke tulpen die op tal van plekken de stad opfleuren. Soms een hele reeks, soms in kleine groepjes. Van dezelfde hand als de makers van Wally. (Burchtstraat)


Een veel voorkomende vorm van street art is in de vorm van stickers. Lantaarnpalen, regenpijpen en achterzijden van verkeersborden zijn er de typische plaatsen voor. Soms zijn ze met de hand getekend, maar meestal in opdracht gedrukt op weerbestendig materiaal. De meest markante dook september vorig jaar op met de tekst ‘Nijmegen sticker vrij’, afkomstig van BiOP. (diverse plaatsen)


Street art verschijnt doorgaans ongevraagd en wie dat niet op prijs stelt, is niet bijster snugger om dat tegen te gaan met een keurig ongerept vlak. Deze wand illustreert de olijke reactie op het verven van een maagdelijk witte muur. Wie hier geen lachkriebels van krijgt, moet aan de antidepressiva. (doorgang tussen Broerstraat en Gruitberg)


De geel geschilderde bollen van de meerpaaltjes inspireerden tot een hele reeks verschillende smileys. Blijkbaar kon de gemeente dat niet zelf bedenken om op deze simpele manier de kade op te fleuren. Inmiddels zijn er veel afgesleten door de trossen van aanmerende schepen. Nu het voorbeeld is gegeven, kan de gemeente dit toch zelf met degelijke verf uitvoeren? Zo veel hoeft dat niet te kosten. (Waalkade)

Wellicht de oudste street art in Nijmegen en wel van politieke aard: het laatste zogeheten ME-mannetje uit 1981 ten tijde van de Zeigelhof-affaire dan wel Piersonrellen. Bleef respectvol intact tot juni 2004 een jonge generatie krakers bij de ontruiming van de bovenwoning van modewinkel Ter Horst van Geel lila kopieën aanbracht in de buurt en het origineel tegelijk even omkleurde. De lila laag is later weer verwijderd. In 2008 kende de gemeenteraad op initiatief van GroenLinks aan het ME-mannetje de status van monument toe. (tussen de Karrengas en Piersonstraat)


Hier een verrassend grote uitvoering in tapijt van de pijl-in-pijl, die daar al drie jaar hangt. Al jaren is de pijl-in-pijl een bekende verschijning in de vorm van een sticker waarbij de binnenste tegengestelde pijl er handmatig uit is gesneden. Erachter schuilt een oudgediende van de Nijmeegse street art met als pseudoniem het getal 103. Oud werk van hem is te vinden op fotolog.com/103. Ernaast hangt een gele jerrycan van De Imker. Deze kunstenaar manifesteert zich voorts met stickers waarmee hij honingraten vormt, en met grote gespoten afbeeldingen van een imker. Ook te vinden op Facebook onder De-Imker. Als derde hangt hier een creatie van de Engelsman Tempo33 die een keer in Nijmegen op bezoek was. (hoek Kerkegasje/ Gruitberg)


Wie de uiting ‘meer liefde’ is ontgaan, is analfabeet dan wel slechtziend. Dat die twee woorden reacties oproepen, blijkt uit hetgeen anderen er vaak aan toevoegen. De student ‘meer liefde’ hanteert als pseudoniem Broodzaksluitinkje, ontleend aan de witte plastic broodzaksluitinkjes welke hij overal plakt en onder welke naam net als meerliefdeinnijmegen ook een Facebookpagina bestaat. (Schevic­havenstraat)


Veelvoorkomend op prominente plekken is TL met zijn levendige tl-buis. ‘Wat doe jij met het licht in je ogen’, schreef hier iemand poëtisch bij. Van TL zijn ook stickers vergezeld met de tekst ‘brengt verlichting’. (Scheidemakershof)


Bijna dromerig speels verrijken deze figuurtjes het saaie stucwerk dat eerder door ontsierende tags werd belaagd. (Karrengas)


De DAR ontdoet muren alleen van graffiti als daarvoor opdracht wordt gegeven. Maar soms wil een reiniger zelf wel eens creatief uit de hoek komen. Door simpel enkele letters weg te spuiten ontstaat er een andere tekst. Misschien moet hiervoor de term delete graffiti worden ingevoerd? (Karrengas)


In hoeverre tags, karakteristieke krabbels, als kunstuiting gelden, blijft punt van discussie. Doorgaans wekken ze louter irritatie op. Door de lompe wijze van aanbrengen is er vaak eerder sprake van vandalisme. Die puberale aandrang om overal tags te plaatsen net zoals ongecastreerde krolse katers her en der spritsen met hun geurvlaggen, heeft ook iets zieligs en meer weg van creatieve diarree. (Vlaamsegas)


Geheel in de traditie van de politieke satire zoals onder meer van de Duitser Klaus Staeck, verschenen vorig jaar tijdens de verkiezingscampagne antiposters waaronder deze provocerende. (Ziekerstraat)

foto’s: Max van Wel

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl