Laatste editie: Juli 2017 HomeJuli 2013 › Nieuwe Website

Nieuwe Website

De laatste jaren heeft De Nijmeegse Stadskrant een website gehad die eigenlijk niet meer bij de tijd was. Opgezet aan het eind van de jaren 90 toen een website nog meer een luxe was, en niet noodzakelijk zoals nu wel min of meer het geval is. Uitstellen van grote vernieuwingen op de website was dus niet langer mogelijk. Zodoende dus deze nieuwe website.

Centraal staat dat de website uniek moet zijn. De laatste jaren veranderen veel grote website elk jaar hun uiterlijk. Momenteel lijkt het de hype te zijn van grote kranten en tijdschriften te zijn om zo veel mogelijk tekst en afbeeldingen op een zo klein mogelijk oppervlakte te plaatsen. De ruimte zo efficiënt mogelijk benutten. De vraag is of wij dit ook wel moeten willen. Niet iedereen vind het zo prettig om naar een opeenstapeling van teksten te kijken. Daarnaast gaat het ook om een principieel punt. Als krant proberen we ons zo onafhankelijk mogelijk op te stellen. Is het dan ook niet zo dat we ons moeten kunnen distanceren van hypes en mode? Met dit nieuwe uiterlijk, deze nieuwe lay-out, hebben we iets wat niet veel andere media momenteel gebruiken. De ruimte om rustig te kunnen lezen, een site waar de tekst nog centraal staat en toch een website houden waar er ruimte is voor een eigen huisstijl. Een bijna tijdloze website die ook over een paar jaar nog hopelijk haar eigen unieke huisstijl en herkenbaarheid kan behouden.

Belangrijk voor het nieuwe uiterlijk van de website is dat iedereen er gebruik van moet kunnen maken, onafhankelijk van welk apparaat, browser en schermgrootte. Of je nu een groot of klein scherm hebt, de site past zich automatisch aan. Ook aan mensen met een touchscreen op bijvoorbeeld een smartphone is gedacht en zelfs aan smarttv’s: navigeren op de website is altijd makkelijk.

Het is lastig voor de website van een krant om voldoende overeenkomsten te hebben met de papieren krant. De weinige overeenkomsten blijven hierdoor beperkt tot verticale lijnen die in de overzichtspagina’s de artikelen van elkaar scheiden. Toch hebben we geprobeerd voldoende herkenbaarheid te creëren.

In de eerdere testfases van de site bestond de website uit de basiskleuren rood, zwart en groen. Niet de drie kleuren van de Nijmeegse, nu nog, professionele voetbalclub, maar de kleuren gecombineerd van de oude groene website en de kleuren van de Nijmeegse vlag. Het is lastig om een mooi uiterlijk te maken voor de website van een krant. Blauw- en rood-varianten zijn daar veel beter geschikt voor. Het logo van De Nijmeegse Stadskrant met de regenboog-golf biedt de mogelijkheid om alle kanten op te gaan. Onze Nijmeegse vlag met haar zwarte en rode banen biedt dan ook mooi de basiskleuren voor de opmaak van de site, met een kleine knipoog naar de gemeente voor de donkerrode variant. Het zijn kleuren die in onze oude binnenstad vaker voorkomen en die wij tussen alle nieuwbouw wel in een modern jasje in ere willen laten.

Met de nieuwe website hebben we niet alleen de stap moeten maken naar een modernere site, maar ook naar een wat meer zakelijke site. De speeltjes en subtitels boven elk artikel zijn verdwenen. Elk artikel begint nu strak en overzichtelijk. De ellenlange advertenties onderaan de voorpagina zijn verdwenen en in de plaats ervoor staan er kleinere advertenties op alle pagina’s. Hierdoor kunnen wij nog steeds netjes onze activiteiten bekostigen, maar wel op een manier dat de lezer die niet als hinderlijk hoeft te ervaren. Ook proberen we wat minder nadruk te leggen op de verantwoordelijke medewerkers: geen naam meer boven elk artikel, geen webmaster’s naam onder elke pagina. Hiermee proberen wij de nadruk te leggen op De Nijmeegse Stadskrant als medium en identiteit. Het zijn maatregelen om niet alleen onze website netjes te houden, maar ook om onze adverteerders een afzetmarkt te geven waar zij recht op hebben: zonder inbreuk te doen op de content van de online krant ten omwille van de adverteerders.

Maar onze medewerkers vergeten wij uiteraard niet. Door een vernieuwde vermelding van de auteur onder een artikel en door de vernieuwde algehele colofon proberen we wat meer inzicht te geven op onze werkzaamheden en medewerkers. En alhoewel dit op dit moment hier nog niet veel te zien van zal zijn, zal dit in de toekomst wat meer uiterlijk gaan krijgen.

De nieuwe website biedt niet alleen meer mogelijkheden aan de publieke kant. Doordat gegevens nu beter georganiseerd zijn in een vaste structuur, bied het nu ook de kans voor ons om efficiënter met onze tijd om te gaan. Ook kunnen de gegevens op de site hierdoor beter gebruikt worden om onszelf te profileren op het internet. Zo zullen we beter te vinden zijn op zoekpagina’s en kunnen onze artikelen makkelijk en snel gedeeld worden op het internet. Hierdoor hopen we de herkenbaarheid van de krant te vergroten en meer lezers te krijgen. Het is een stapje richting extra onafhankelijkheid, afhankelijkheid van verspreiders en verspreidpunten. Het is namelijk prettig als onze (potentiële) lezers zelf vragen naar de krant, in plaats van dat zij deze in de hand gedrukt krijgen.

De weg naar een nieuwe website was zeker niet makkelijk. De Nijmeegse Stadskrant blijft afhankelijk van vrijwilligers. Sommige van wie al jaren actief zijn en door leeftijd en gewoonte de noodzaak van een bijtijdse website niet zien of hebben gezien. Het blijft dus belangrijk voor ons dat er altijd nieuwe en frisse vrijwilligers bij komen. Zeker in een tijd waar de moderne censuur van overheidsdiensten als de NSA, GCHQ en de AIVD steeds bekender en obscuurder worden, en de giganten in de bedrijfswereld steeds weer hun macht blijven behouden, is het misschien wel belangrijker ooit dat onafhankelijk papieren media in leven gehouden worden. We hopen dan ook dat je niet alleen als lezer meer geïnteresseerd raakt in onze artikelen, maar ook in onze bezigheden. Hopelijk heb je veel plezier met onze nieuwe website en hopelijk zien we je ook misschien in de toekomst als vrijwilliger binnen De Nijmeegse Stadskrant!

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl