Laatste editie: Juli 2017 HomeEditie overzicht › Maart 2014

 

special

Het Stadskrantlijsttrekkersdebat

Onderhand kan van een traditie worden gesproken: het eerste debat tussen de lijsttrekkers van de grootste partijen vond wederom plaats bij De Nijmeegse Stadskrant. Met als publiek de redactie voor de verslaggeving aan de lezer. Het werd een debat waarbij SP-lijsttrekker Hans van Hooft soms met gestrekt been inkwam. Waarbij Turgay Tankir van de PvdA bereid blijkt de ozb niet meer te verlagen, iets waarover zijn partij vijf jaar eerder het linkse college liet struikelen. Waarbij Pepijn Boekhorst van GroenLinks erkent dat de verlaging van de ozb geen eerlijk delen was de afgelopen vier jaar. En waarbij Rob Jetten van D66 toegeeft dat zijn partij verkeerd zat met het verzet tegen de tweede stadsbrug.

politiek

Kleine partijen op zeteljacht

Naast de vijf grote partijen in de gemeenteraad dingen negen partijen mee naar de gunst van de Nijmeegse kiezer. Daarmee wordt het record van vier jaar geleden geëvenaard. Er is weer keus te over.

actueel

Hitlers erfenis in Nijmegen

Behalve graffitispuiters kennen weinigen het bouwwerk uit de Tweede Wereldoorlog dat onder het hoogste uitkijkpunt van het Valkhofpark verscholen ligt. In 1943 bouwden de Duitsers hier een bunker ter verdediging van de Waalbrug. Twee Nijmegenaren zetten alles op alles om dit rijksmonument toegankelijk te maken. Nog voor de herdenking van operatie Market Garden willen de initiatiefnemers van Stichting Valkhofbunker dit ondergrondse vestingwerk openen voor publiek.

achtergrond

Van beeldscherm naar buurman

Van achter het beeldscherm naar echt buurtcontact. Dat beoogt initiatiefnemer Eric Hendriks met het succesvolle mijnbuurtje-concept. Uitgevonden in Nijmegen, geschikt voor het hele land.

cultuur

Weg van de Waal

Leon Berkers is ondernemer en daarnaast voortdurend in de weer als organisator van culturele evenementen. „Ondernemen is mensen bij elkaar brengen, kansen zien en in contact blijven met elkaar. Ook als het tegenzit. Ruimte voor een gesprek is er altijd”, aldus Berkers.

 

vooraf

Vooraf

We memoreren het nog maar even: „een gezellig en groen ontmoetingsplein” werd letterlijk in het vooruitzicht gesteld door de gemeente bij de aanvang van de bouw rond Plein 1944. Nu daaraan de laatste hand wordt gelegd, kunnen we de balans opmaken. Of het een ontmoetingsplein wordt zoals het was ten tijde van de unieke grasmat die Jac. Splinter realiseerde, is nog afwachten, maar gezellig en groen is het in elk geval amper. De enkele bomen die zijn teruggeplaatst in een ondergrondse pot, zijn niet bepaald een serieuze vergroening te noemen. Net als de zielige heggetjes geven ze hooguit een accent, vergelijkbaar met een buxusbol in een betegelde tuin.

actueel

Kort & Bondig

Nieuwe Nachtburgemeester gezocht!
Borrels voor lesbisch- en bisexuele vrouwen
Spade-ateliers 10 jaar! Open dagen
22 maart: Plufest
Redactieleden gezocht

politiek

Een politieke echtscheiding

Op 19 oktober 2012 was daar ineens een nieuwe lokale partij: De Nijmeegse Fractie. Vier raadsleden namen afscheid van de partij die hen op het pluche had gebracht en gingen samen een nieuw avontuur aan. Exact zeventien maanden later moet blijken of de partij de vuurproef kan doorstaan: lukt het De Nijmeegse Fractie om met lijsttrekker Albaer Hillen op 19 maart voldoende stemmen te behalen?

politiek

Creatief met politiek

Er is storm op komst in Nijmegen. Een creatieve brainstorm wel te verstaan. Rond ontwerper Jac. Splinter heeft zich een grote groep creatieve denkers aangesloten die als Creatieve Partij Nijmegen 2.0 de Nijmeegse politiek wil veranderen.

opinie

Nijmeegse Zaken

De gemeente Nijmegen heeft geen NSA of AIVD nodig voor het bespioneren van haar eigen burgers, want zij gaat camera's inzetten om bijstandsfraudeurs op te sporen. Een voorstel daartoe is aangenomen door de gemeenteraad. Alleen GroenLinks en SP stemden tegen. Het plan komt erop neer dat mensen van wie het vermoeden bestaat dat ze frauderen, een camera op hun voordeur gericht kunnen krijgen, zodat de gemeente kan zien wat ze uitspoken. Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet er een serieus vermoeden bestaan van fraude en moet de wethouder persoonlijk toestemming geven voor het filmen. De mensen die worden gefilmd, worden daarover geïnformeerd. Zelfs het College bescherming persoonsgegevens heeft zijn instemming gegeven aan de Nijmeegse methode. Zo wordt de toch al niet florissante rechtspositie van bijstandsgerechtigden nog verder uitgehold en komt de politiestaat, onder het mom van efficiency, weer een stapje dichterbij.

opinie

Dik Hout - Over de schutting

Stelt u zich eens voor: bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer trekken de kopstukken van de lokale afdelingen massaal naar Den Haag om de verkiezingscampagnes van hun partijen publiekelijk en met veel tamtam te ondersteunen. Zij staan immers dicht bij de burgers en weten wat er leeft.

 

Dit blad heeft je nodig!

Wil je je journalistiek ontplooien en ben je bereid je in te zetten om gezamenlijk een blad te maken? Kom dan onze redactie versterken!

Al meer dan een kwart eeuw vormt De Nijmeegse Stadskrant een uniek podium voor onafhankelijke journalistiek. Geheel gemaakt door betrokken vrijwilligers en met steun van sympathisanten.

Doordat we alles in eigen beheer doen, zijn er tal van gebieden waarop je je kunt ontwikkelen. Ervaring is niet vereist, inzet wel.

Dus: ben je gemotiveerd om je in te zetten voor een kwaliteitsmedium en ben je ten minste twee dagdelen per week beschikbaar, stuur dan een e-mail naar redactie@denijeegsestadskrant.nl.

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl