Laatste editie: Juli 2017 HomeJuli 2017 › Nijmeegse Zaken

Nijmeegse Zaken

Het kan geen toeval meer zijn dat nu ook Jan Zoetelief, wethouder Werk en Inkomen in Nijmegen, naar de landelijke politiek in Den Haag gaat. Hij is gekozen tot voorzitter van 50PLUS, de partij van stemmentrekker Henk Krol. Eerder al vertrokken ‘voorkeurstemmentrekker’ Lisa Westerveld van GroenLinks, ‘ja,nee’ Hayke Veldman van de VVD, en voor D66 ‘mooiboy’ Rob Jetten en ‘geen-familie-van-Angela’ Maarten Groothuizen naar de Tweede Kamer en keerde ‘pendelaar’ Hubert Bruls terug om burgemeester van Nijmegen te worden na voor het CDA in de Tweede Kamer gezeten te hebben. Den Haag kan niet meer om Nijmegen heen, zoveel is duidelijk. Onze stad blijkt een broedplaats voor politiek talent en iedere partij lijkt hier wel te willen plukken.

Bijna niemand heeft het in de gaten, maar in Nijmegen vindt de op een na duurste aankoop plaats in de geschiedenis van bedrijfsovernames in Nederland. Het Amerikaanse Qualcomm legt maar liefst 47 miljard dollar op tafel voor de aankoop van NXP. Alleen voor ABN-Amro werd meer betaald: 71 miljard euro in 2007. De voormalige chipsfabrikant van Philips kent een turbulente geschiedenis met meerdere overnames, grote ontslaggolven en geregeld onzekerheid over de directe toekomst. Ook nu bestaat die twijfel. De Europese Commissie doet onderzoek naar deze overname of de nieuwe onderneming niet zo krachtig wordt dat het concurrentie- en consumentenbelangen kan schaden. Uiterlijk medio oktober hakt de Commissie de knoop door. De Amerikaanse CEO van NXP, Rick Clemmer, hoopt maar al te graag dat de overname doorgaat. Het Financieele Dagblad berekende dat hij privé 428 miljoen dollar kan binnenhalen als hij zijn aandelen en toegekende optierechten verzilvert zodra de transactie rond is. Met dat bedrag kun je ruim zeventig procent van de jaarlijkse begroting van de gemeente Nijmegen financieren. Misschien moet ons arme NEC Rijke Rick eens lief aankijken als extra suikeroompje naast multimiljonair Marcel Boekhoorn.

Ook een onderneming, maar dan op een onvergelijkbaar kleinere schaal is de Ruilwinkel Nijmegen aan de Fuchsiastraat in West. Ook hier onzekerheid over de toekomst. De gemeente dreigt de subsidie voor dit sympathieke initiatief in te trekken. Vreemd, want de ruilwinkel is succesvol met minimale middelen en grote inzet van vrijwilligers. Binnen een jaar na de oprichting in juli 2016 groeide de Ruilwinkel uit naar 450 leden. Het team van de Ruilwinkel blijft strijdbaar. Zij zijn op hun website en sociale media een petitie gestart en werken hard aan een doorstart. Een goed plan lijkt ons nog het Amerikaanse Qualcomm te benaderen of ze een duizendste deel van één promille van de overnamesom voor NXP willen schenken.

Nog nooit was de toegangsprijs tot De Vereeniging en de Stadsschouwburg zo hoog als in de derde week van juni tijdens de conferentie Velo-city 2017. De standaardtarieven om deel te nemen bedroegen 975 euro voor het gehele evenement en 750 euro voor een dag toegang. Blijkbaar is het praten over stadsplanning in relatie tot de fiets een exclusieve aangelegenheid. Geen wonder dat wat zich daar afspeelde aan veel Nijmegenaren voorbijging. Des te opmerkelijker, want de organisator, de ECF ( European Cyclists’ Federation) beoogt juist het erbij betrekken van alle relevante belanghebbenden. De doorsneefietser hebben ze over het hoofd gezien en die fietste er maar aan voorbij.

logo Nijmeegse zaken

De Figurant is een nieuw, Nijmeegs, ambitieus initiatief. Een onlinepraatprogramma, gemaakt door een groep vrijwilligers, onder aanvoering van Zaaigrond Filmproducties. Hierin komen onderwerpen aan de orde als: ons westerse systeem, symptomen en uitwassen van onze maatschappij, maar ook dromen van nieuwe perspectieven op onze toekomst. De Figurant is duidelijk niet bang om de grote vragen te stellen. Zoals in de eerste uitzending, waarin Merijn Oudenampsen een pleidooi houdt voor het utopisch denken. Oudenampsen is socioloog en politicoloog, verbonden aan de universiteit van Tilburg. Hij doet onderzoek naar de intellectuele achtergronden van de draai naar rechts in de Nederlandse politiek en is de schrijver van Ter verdediging van Utopia. De website is een klein pareltje in het Nijmeegse medialandschap: www.defigurant.tv.

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl