Laatste editie: Juli 2017 HomeApril 2017 › Wat vrouw? Wat man? Mens!

Wat vrouw? Wat man? Mens!

Fotoboek over gender
Foto van transgender in rolstoelfiets„De gevangenis van de genderdysforie is erger dan ’n handicap. De transitie was een ware bevrijding.”

„Ik schop graag tegen gevestigde hokjes aan en wil mensen aan het denken zetten.” Freelancefotograaf Frans A.M. Eppink laat geen misverstand bestaan over zijn gedrevenheid voor zijn laatste fotoproject. Ruim drie jaar werkte hij eraan om transgenders in beeld te brengen.

Transgender is een aanduiding voor mensen die zich anders voelen dan het geslacht waarmee ze geboren zijn. De mate waarin zij zich anders voelen, verschilt van persoon tot persoon. Niet elke transgender besluit om het lichaam door medische ingrepen aan te passen bij het gevoel.

Ruim vier jaar geleden werd Eppink door het COC gevraagd om foto’s te maken op een transgenderdag. Normaal gesproken was het bij die opdracht gebleven. Maar Eppink raakte getroffen door zijn ervaringen met transgenders die het menszijn centraal stellen en niet het geslacht. Gaandeweg ontstond zo zijn fotoproject, waarvan een jaar geleden een in eigen beheer uitgegeven fotoboek het licht zag.

Foto van transgender in verenjurk en verentooi
Foto van transgender zonder verenjurk en verentooi
Foto van transgender springend op brug
Foto van transgender voor een urinoir
Foto van twee vrolijke transgenders
Foto van twee transgenders tijdens een maaltijd

Met zijn bijzondere fotoboek over gender wil Eppink publiekelijk via foto’s vragen opwerpen als wanneer je nou een man of een vrouw bent en wat het nut van die indeling is. De foto’s zijn gegroepeerd rond een zevental thema’s als leeftijd, zich uiten, relaties, en travestie. Voor elk onderdeel schreef Eppink een toelichtende tekst waarbij hij zonder belerend te worden kort wat kennis en gedachten meegeeft aan de lezer om met een open blik te kijken.

Foto van een transgender op een stations tussen mensen

Omdat sommigen niet met hun naam in het boek wilden vanwege het onbegrip dat er nog steeds is over transgenders, besloot Eppink iedereen anoniem te houden. Soms is dat wel jammer omdat een toelichting een foto kan verdiepen. Maar juist door het ontbreken van namen en achtergronden van de gefotografeerden, waarvan ongeveer een vijfde geen transgender is, dwingt Eppink de kijker na te denken over het typische man-vrouwbeeld. „In gender is iedereen zoals die is”, schrijft Eppink treffend ter inleiding van het onderdeel transitie.

Als je mooi bent, word je nagekeken
Als je lelijk bent, word je nagekeken
Als je anders bent, word je nagekeken
Als je jezelf bent en geen ‘doorsnee’, word je nagekeken
Blijf jezelf en geniet ervan

Zijn fotoboek besluit Eppink met twee pagina’s notities die hem zijn bijgebleven gedurende de jaren waarin hij zich in transgenderkringen bewoog. Zoals een uitspraak van een chef tegen zijn medewerkers met een transgender als collega: „Je hoeft het niet te begrijpen, maar je moet het accepteren”. Met zijn fraaie fotoboek wil Eppink daaraan bijdragen. Op deze pagina een selectie van zijn werk.

Het 128 pagina’s tellende fotoboek Wat vrouw? Wat man? Mens! is voor 29,75 euro te koop bij boekhandel De Feeks in de Van Welderenstraat 34, die op het onderwerp gender het ruimst is gesorteerd in Nederland. Ook is het te bestellen op www.eppinkfotoproducties.nl

Gedurende de maand april is er een expositie van Eppinks werk over tien jaar Transgendergroep Nijmegen te zien in De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46.

Zie ook het artikel over tien jaar Transgendergroep Nijmegen in deze editie.

Foto van twee transgenders die hun arm met tekst tonen‘Don’t forget to love Yourself’
‘Free yourself’
[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl