Laatste editie: Juli 2017 HomeApril 2017 › Sharon Gesthuizen en de drama’s bij PostNL

Sharon Gesthuizen en de drama’s bij PostNL

Vrije postsector ten koste van werknemers
Foto Sharon GesthuizenSharon Gesthuizen (SP): „Nog steeds krijg ik reacties van postbodes die mij dankbaar zijn dat ik opkwam voor hun positie”.

Het was niet meer dan logisch dat Sharon Gesthuizen, als woordvoerder economische zaken van de Socialistische Partij in de Tweede Kamer, in 2009 het dossier over de liberalisering van de postmarkt op haar bureau kreeg. In dat jaar besloot de regering namelijk de postmarkt vrij te geven, waardoor ook andere bedrijven in Nederland post mochten gaan bezorgen. Dit moest leiden tot meer concurrentie, voordelige tarieven en meer keuzevrijheid voor de consument. Het pakte echter totaal anders uit.

Sharon Gesthuizen was van meet af aan fel gekant tegen het vrijgeven van de postmarkt. „Om te kunnen concurreren, richten bedrijven zich dan vooral op het terugdringen van kosten. Nieuwe marktpartijen als Sandd en Selekt Mail kozen daarvoor via slechtere arbeidsvoorwaarden. Zij waren immers niet gebonden aan een cao, wat wel gold voor TNT, zoals PostNL eerst heette. TNT voelde zich gedwongen om daarin mee te gaan. Er werden constructies bedacht, waarbij werknemers uit dienst moesten en dan als zzp’er een uitgekleed contract kregen waarbij ze per poststuk betaald werden. Hierdoor kwamen postbodes vaak onder het minimum­uurloon uit. Het effect van de liberalisering was dus concurrentie op arbeidsvoorwaarden. En dat moet je nooit willen!”

Sharon Gesthuizen (1976) is geboren in Nijmegen en woonde tot haar achttiende in Millingen aan de Rijn. Na het gymnasium studeerde zij Engelse taal- en letterkunde en Nederlands recht aan de Nijmeegse universiteit. In 2004 werd ze lid van de Socialistische Partij in Haarlem, waar ze in maart 2006 werd gekozen als gemeenteraadslid. Van november 2006 tot maart 2017 was Gesthuizen lid van de Tweede Kamer voor de SP met in haar portefeuille economische zaken en justitie. Ze is nu bestuursvoorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.

Gesthuizen ging actievoeren, mede omdat de vakbonden hier hun schone taak lieten liggen. „Onbegrijpelijk”, zegt Gesthuizen verontwaardigd. „Ik kwam situaties tegen waar de vakbonden zich tegenover de werknemers plaatsten! Ze namen hun argumenten niet serieus en bagatelliseerden hun verhaal.”

Suïcidepogingen

Gesthuizen startte onder meer het actieforum Red de Postbode, een grote campagne tegen misstanden van de positie van de postbodes bij PostNL. Het leverde haar zelfs een arrestatie door de Haagse politie op toen ze deelnam aan een demonstratie samen met postbodes. Ze had zich niet gehouden aan de lokale verordening over de locatie, maar Gesthuizen claimde vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie. Gesthuizen werd vijf uur vastgehouden op het bureau. Ze weigerde een boete van 210 euro te betalen. De zaak werd twee jaar later echter geseponeerd.

Gesthuizen voerde veel gesprekken met postbodes. „Schrijnende situaties kwam ik daarbij tegen, waarbij mensen niet meer tegen de aanhoudende onzekerheid konden en de hoge werkdruk. Het had een enorme impact en gaf veel psychische problemen. Zelfs pogingen tot zelfdoding kwamen voor.”

Dekmantel

PostNL is een Nederlands post­bedrijf met dochterbedrijven in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en Italië. Het bedrijf veranderde de afgelopen jaren viermaal van naam. Het is de erfgenaam van het Staatsbedrijf der PTT. PostNL is door de Nederlandse rijksoverheid aangewezen als bedrijf dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de universele postdienst en daarom verplicht alle postdiensten te vervullen. Het bedrijf behaalde in 2016 een omzet van 3,8 miljard euro en een winst van 135 miljoen euro.

Volgens Gesthuizen dient post een algemeen belang en dient daarom niet te worden overgelaten aan de vrije markt. „De post is een dienst die zowel voor het sociale verkeer tussen burgers als voor de economie een essentiële rol speelt. We hebben niet voor niets een Postwet die eisen stelt aan de postbezorging in Nederland, zoals het briefgeheim. Liberalisering brengt dat nu juist in gevaar.

Na de liberalisering voerde PostNL de ene reorganisatie na de andere door. Het bedrijf gebruikte die als dekmantel om de positie van zijn werknemers uit te hollen.”

Feit is dat het aantal volledige banen terugliep van 30.688 in 2011 naar 23.933 in 2016. Het bedrijf veranderde liefst vier keer van structuur en van naam. En het einde is nog niet in zicht. Buitenlandse bedrijven zoals bpost uit België ondernemen pogingen om PostNL over te nemen. De discussie laait op of Nederland voor dergelijke bedrijven beschermingsconstructies moet kunnen maken. Een wet om bedrijven van nationaal belang tegen vijandelijke overnames te beschermen, laat nog altijd op zich wachten.

„Jaren vocht ik voor de positie van de werknemers. En nog vaak krijg ik reacties van postbodes die mij daar nog steeds dankbaar voor zijn”, vertelt Gesthuizen. Ze beëindigde haar kamerlidmaatschap afgelopen maart en is nu voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. Het dossier over de post in Nederland kan eindelijk van haar bureau af.

foto: Sander van Oorspronk

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl