Laatste editie: Juli 2017 HomeDecember 2016 › Vlees noch vis

Vlees noch vis

Veganistisch de kerst door

Kerst, de feestelijke periode in december, is dé tijd van het jaar om een gebraden konijn of kalkoen voor te schotelen. Vlees lijkt onmisbaar in het plaatje, maar kan makkelijk worden vervangen. Drie Nijmeegse eetgelegenheden met een verschillende achtergrond vertellen over de mogelijkheden en voordelen om met kerst – en eigenlijk altijd – biologisch, verantwoord en vegetarisch of veganistisch te eten.

Nijmegen kent zijn vele lunchrooms en restaurants, maar niet alle profileren zich zo duidelijk als veganistisch en vegetarisch als eetcafé Crudo, restaurant Voorheen Slagerij de Jong en het soep- en eetcafé van politiek café De Klinker.

foto Rick van der LaanRick van der Laan van Voorheen Slagerij de Jong: „Er is in deze tijd heel veel verantwoord lekkers te krijgen waarmee je een feestelijke maaltijd kunt maken”.

Veganistisch eetcafé Crudo werkt samen met boeren uit de omgeving, die momenteel winter­groenten als diverse koolsoorten en pompoen leveren. Ook vegetarisch restaurant Voorheen Slagerij de Jong houdt het dicht bij huis. „Er is in deze tijd heel veel verantwoord lekkers te krijgen waarmee je een feestelijke maaltijd kunt maken”, vertelt Rick van der Laan. „Namelijk pompoen, cranberry’s, spruitjes, stoofperen, kastanjes, paddenstoelen en noten.”

Zulk plantaardig voedsel heeft volgens Van der Laan een gezonde uitwerking op mensen, zowel geestelijk als lichamelijk. Johan van den Berg, vrijwilliger bij De Klinker, waar louter veganistisch wordt gekookt, beaamt dit. „Veganisten hebben de beste cijfers wat betreft hart- en vaatziekten”, voert hij aan, doelend op wetenschappelijk onder­zoek van Adventist Health Studies. „Vlees bevat kankerverwekkende stoffen en die vermijdt de veganist.”

Boetje Broeders van Crudo wijst aanvullend op het belang van een voedingspatroon dat rijk is aan vitamine D en B12. Omdat vitamine B12 alleen in dierlijke producten zit, moeten veganisten daarvoor B12-capsules slikken. „Belangrijk is vooral dat je vers en gevarieerd eet”, sluit Van der Laan hierop aan.

Johan van den Berg, vrijwilliger bij De Klinker, deelt een lekker kerstrecept: vegetarische schnitzel met paddenstoelenroomsaus en zoete aardappels met broccoli (voor 2 personen).
 
Ingrediënten: 2 vegetarische schnitzels, bakje ge­mengde pad­den­stoelen, 125 ml Alpro-kookroom, groente­bouillonblokje, knoflook, (zoete) ui, peper, zout, tijm, 750 gram zoete aardappelen, stronk broccoli (of andere groente naar keuze), olijfolie.
 
Bereidingswijze: was de zoete aardappelen grondig en snijd deze met schil erom in plakjes van ongeveer een halve centimeter. Verdeel de schijfjes over een met olijfolie ingevette bakplaat. Strooi er peper, zout en tijm over en verdeel er olijfolie over. Gaar de aardappelen in 45 tot 60 minuten in een voor­verwarmde oven op 200 graden.
 
Saus: maak de paddenstoelen schoon, verwijder de uiteindes van de steeltjes en snijd de pad­den­stoelen in stukjes. Versnipper een uitje of sjalot en naar smaak knoflookteentjes en bak deze in olijfolie tot ze glazig worden. Voeg de paddenstoelen toe tot ze slinken en wat donkerder van kleur worden en zet de pan op een laag vuur. Voeg de Alpro-kookroom toe en naar wens wat witte wijn en een lepeltje mosterd. Eventueel ook nog wat kruiden naar keuze zoals salie, tijm, oregano. Verkruimel een groente­bouil­lon­blokje en roer dit door de saus.
 
Schnitzel: bereiden volgens de verpakking.
 
Broccoli: snijd stronkjes broccoli af en kook deze enkele minuten in water.

Fonduen

Alle drie de eetgelegenheden zijn tegen de huidige massale consumptie van vlees. „Ons vegetarisme is ooit begonnen uit weerzin tegen de omgang met dieren in de voedselindustrie”, vertelt Van der Laan daarover. „De meeste mensen vinden hun stukje vlees o zo lekker, maar ze willen niet ge­con­fronteerd worden met het vetmesten en slachten van dieren.”

Een veganistische leefstijl is volgens Van den Berg beter voor dier én milieu. „Dieren verbruiken veel water en gewassen en daarvoor moet veel ruimte worden gecreëerd, zoals de massale kap in het Amazonegebied”, legt Van den Berg uit. „Door zelf planten te eten, besparen we veel water, energie en grondstoffen.”

Broeders wijst erop dat noten een prima alternatief zijn voor vlees en weinig van prijs verschillen: één kilo noten staat gelijk aan één kilo plofkip. Geen liefhebber van noten? Er is tegenwoordig een ruime sortering aan vleesvervangers, van vege­tarische kip en shoarma tot boerenknakworst en falafel bij de biologische supermarkten van EkoPlaza aan de Groenestraat en Ziekerstraat. Maar ook bij gewone supermarkten is er tegen­woordig een ruime keus.

Kaas is eveneens vervangbaar. De plantaardige kaas en kaassaus verschillen van smaak nauwelijks van echte kaas. „Daarmee is heerlijk te fonduen of te gourmetten tijdens de feestdagen en die plantaardige kaas past evenzogoed bij traditionele schotels als de lasagne”, tipt Broeders.

foto: Rianne van der Waals

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl