Laatste editie: Juli 2017 HomeDecember 2016 › Verantwoordelijkheid van meningsuiting

Verantwoordelijkheid van meningsuiting

Dankzij de veroordeelde Geert Wilders kwam Nijmegen weer eens positief in het nieuws. Op de laatste zittingsdag van het ‘minder-minder-proces’ haalde hij fel uit naar onze burgemeester. Hoe dorst onze burgervader Hubert Bruls het in zijn hoofd te halen twee jaar geleden zo demonstratief aangifte te doen tegen hem, de Leider van het volk. Want de Grote Twittercommunicator zegt im­mers wat miljoenen denken, dus daar mag niemand wat tegenin brengen. Wie het niet met hem eens is, zet hij meteen weg als knettergek. In zijn lachwekkende slotpleidooi betoogde Wilders hoog­dra­vend het Nederlandse volk te vertegenwoordigen en bedreigde hij de rechters dat wanneer hij zijn strijd heeft gewonnen, wordt herinnerd wie aan de goede kant stond.

Nu is vrijheid van meningsuiting een groot goed, maar daarbij geldt ook de verantwoordelijkheid van meningsuiting. Je mag best van alles roeptoeteren, je moet echter tevens bereid zijn daarvoor de verantwoordelijkheid te dragen. En dat is precies wat wetsovertreder Wilders niet wil. Hij be­schul­digt als verongelijkt jongetje iedereen van van alles en nog wat, maar legt nooit ver­ant­woor­ding af. Daarom kwam hij niet naar de rechtbank om vragen van de rechters te beantwoorden. En gaat hij niet in op de herhaalde uitnodiging van onze burgemeester om eens langs te komen voor een goed gesprek. Dan kan Wilders meteen eens zijn twee zussen in Nijmegen bezoeken die GroenLinks stemmen. Binnen de familie geldt de geblondeerde Wilders met zijn duistere ideeën als het zwarte schaap.

Vervang in de gewraakte speech van Wilders Marokkanen door homo’s, en het klinkt al heel wat dubieuzer: Willen we meer of minder homo’s? Geheid dat evenzovele kelen dan ‘minder’ scan­de­ren. Treffend liet Arnon Grunberg zien dat als je hetzelfde zegt met Joden, het puur antisemitisch haatzaaien is. Ook al bedoel je eigenlijk criminele Joden.

De tot discriminatie aanzettende Wilders zegt dat hij het volk vertegenwoordigt, maar het volk mag geen lid worden van zijn partij. Om precies te zijn, niemand kan lid worden van zijn partij. Zelfs niet degenen die in de Tweede Kamer zitten namens de PVV. De PVV is namelijk een een­mans­par­tij met slechts één lid, te weten Wilders zelf. Als enig lid beslist Wilders alles in zijn eentje. Zijn partij is kortom een ondemocratische neppartij. Je mag alleen braaf achter hem aanlopen, maar niet meepraten. Pas als Wilders tot zijn partij leden toelaat die zich via een congres kunnen uitspreken, weten we of hij een echte democraat is en wie hij vertegenwoordigt.

Er valt veel voor te zeggen dat alleen kandidaten van democratisch georganiseerde partijen op het stembiljet mogen staan. Misschien kan daarop de wet eens worden aangepast.

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl