Laatste editie: Juli 2017 HomeDecember 2016 › Recht auf Stadt

Recht auf Stadt

afbeelding van het grootste gedeelte van de poster

In oktober werd het centrum verrassend verrijkt met bijzondere streetart van Duitse oorsprong. Op de hoek van de Zeigelhof met de Bloemerstraat tegenover Café De Plak – nabij de historische plek waar zich in 1982 de heftige Piersonrellen afspeelden – dook een enorme muurposter op. Vol­ge­te­kend met tal van scènes van burgers die actief opkomen voor hun stad. Titel van de poster: Recht auf Stadt.

Wimmelbild heet deze kunstvorm in het Duits, letterlijk te vertalen als ‘wemelbeeld’, omdat het wemelt en krioelt van de tafereeltjes. Wie de poster daar plakte, konden we niet achterhalen via ingewijden van de Nijmeegse streetartscene.

afbeelding van een gedeelte van de poster

Maker van deze poster is de Berlijnse animatietekenaar Markus Wende. „Het Wimmelbild Recht auf Stadt, als documentairestripvorm, wijdt zich aan initiatieven en acties van mensen die actief hun stad vormgeven. Het wil tegenover kapitalisme en het profijtdenken, gemeenschappelijke en solidariteitsbeginselen stellen”, zo licht hij op zijn website de achtergrond van zijn poster toe. Daarmee wil hij aansluiten op creatief straatprotest, waarnaartoe een link staat op de poster. „Bedoeling is vooral om die thema’s met humor en satire te belichten. Veel van de weergegeven situaties zijn op het internet na te zoeken, waardoor dit Wimmelbild een gemakkelijke toegang is tot een verscheidenheid aan alternatieve stadscultuur.”

Dat klinkt allemaal erg zwaar aangezet, maar de tekeningen zijn een feest om naar te kijken. Uitsneden daarvan staan op deze pagina’s samengevoegd. De complete poster heeft als formaat A0 (84,1 bij 118,9 cm) en de kunstenaar verkoopt deze via zijn website animationsfilm.de in een gesigneerde en genummerde oplage van vierhonderd stuks voor twintig euro per stuk exclusief verzendkosten.

afbeelding van een gedeelte van de poster

Daarnaast gaf hij het ontwerp vrij voor actievoerende burgers om dat te verspreiden en op te plakken. Gefinancierd door de AnStiftern in Stuttgart, de Rosa-Luxemburg-Stiftung en het netwerk Selbsthilfe Berlin werd de poster in een oplage van zeshonderd stuks gratis beschikbaar gesteld, waarbij deze voor de hanteerbaarheid bij het plakken in acht delen is versneden. En juist zo’n exem­plaar is, met de delen perfect aansluitend tegen elkaar geplakt, nu als openbaar kunstwerk te bezichtigen in Nijmegen. Voor zolang het duurt.

tekst: Erik Janssen, Max van Wel
illustraties: Markus Wende

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl