Laatste editie: Juli 2017 HomeDecember 2016 › Nijmeegse Zaken

Nijmeegse Zaken

Om iets te leren van marketing, wende men zich tot Coca Cola. Er is misschien veel op dit bedrijf aan te merken, maar niet dat het geen verstand heeft van communicatie, marketing en reclame. Het beeld dat Coca Cola oproept is helder, eenduidig, aantrekkelijk en te begrijpen. Deze regels gelden natuurlijk ook voor citymarketing, het toverwoord waarmee elke zichzelf respecterende stad zich tegenwoordig op de kaart wil zetten. Nijmegen niet uitgezonderd. Hier zit echter geen marketeer van hoog niveau achter de knoppen. Het imago dat Nijmegen wil oproepen is zeer diffuus. Het varieert van fietsstad, via Summer Capital, de oudste stad, Smart City, City of Health, deelstad, Green Capital, kennisstad tot wandelstad, om er maar eens een paar te noemen. Niet alleen roept dat een onduidelijk beeld op. Het roept geen énkel eenduidig beeld op van wat het imago van Nijmegen is. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander nog net de Vierdaagse kan bedenken als naar Nijmegen wordt gevraagd. En daar blijft het dan bij. Een ambtenaar zegt dan misschien: zie je, hoe veelzijdig wij zijn! Maar een door de wol geverfde marketeer zegt: u heeft een meervoudigepersoonlijkheidsstoornis en heeft werkelijk geen idee wat u wilt communiceren. Zoiets is een doodzonde in de marketing. Ook die van een stad.

In maart van dit jaar werd met een hoop kabaal de G1000 Nijmegen aangekondigd. Naar eigen zeggen beoogt de G1000 „een burgertop te zijn die politiek, inwoners, ondernemers en middenveld van de gemeente bij elkaar brengt; in een open dialoog worden ideeën gedeeld en aan het eind van de dag zijn die vormgegeven in concrete projecten”. Een ambitieuze missie. Op zaterdag 5 maart kwamen geen 1000, maar 639 Nijmegenaren bij elkaar in de Jan Massinkhal om elkaar aan het woord te laten, te spreken over de toekomst van hun stad en vooral om met nieuwe ideeën te komen. Driekwart jaar later blijkt het uiteindelijke resultaat zwaar teleurstellend. De website g1000-nijmegen.nl meldt maar liefst twee ideeën, waarvan er op dit moment precies een ge­re­ali­seerd is, het Taalcafé. Het andere is een vage app, onder de noemer Nijmegen appelleert, die nog steeds niet gelanceerd is. Anderhalf idee dus. Een mislukte missie, die wel een subsidie van 35.000 euro vergde. De gehele dag kostte maar liefst 116.695 euro, oftewel 182 euro per deelnemer.

logo Nijmeegse zaken

Als je dan toch burgers bij de politiek wilt betrekken, doe het dan goed. In de vorige editie van deze krant belichtten we uitgebreid de burgerbegroting. Een enorm succes in alle steden waar deze is ingevoerd. Een rondje langs politieke partijen in Nijmegen leverde vooralsnog weinig enthousiasme op. Meest gehoorde reactie: we zouden het misschien eens moeten onderzoeken. Ondertussen voert Breda het systeem volledig in, is het al jaren een groot succes in Antwerpen en de laatste ontwikkeling in Europa is dat een compleet land, Portugal, burgerbegroting op nationaal niveau invoert. Als eerste land ter wereld. Burgers gaan daar vanaf januari komend jaar meebeslissen en daadwerkelijk keuzes maken over de landelijke begroting. Dat is burgerparticipatie in optima forma. En Nijmegen slaapt verder.

December. Hoogste tijd dat de redactie van De Nijmeegse Stadskrant het Nijmeegs woord van het jaar 2016 bepaalt. Aanvankelijk leek het woord discodel de grote kanshebber te zijn. De discodel is een frikandel met discodip over een flinke hoeveelheid mayonaise, ontstaan als een idee van Nijmeegse studenten. Dit inventief gevonden woord, dat ook op een andere manier uitgelegd kan worden, haalde het op de valreep niet. Het Nijmeegs woord van het jaar 2016 is geworden: subsidieschuufe. Subsidieschuufe is een nieuwe Nijmeegse, financiële term die als volgt wordt gedefinieerd: het door een Nijmeegse onderneming (NO), onder vage voorwendsels (VV) door­schuiven van gemeentelijke subsidies (GS), ter grootte van 21 miljoen euro, naar een onbekende locatie (OL), daarbij de gestelde voorwaarden vergetend (GVV), zodat de gemeente (G) de klos (K) is en Jan Publiek (JP) het nakijken heeft. Subsidieschuufe dus.

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl