Laatste editie: Juli 2017 HomeDecember 2016 › Drie geldvrije oases in Nijmegen

Drie geldvrije oases in Nijmegen

Weg met de wegwerpmaatschappij

Bijna alles draait om geld. Dat het anders kan, tonen bevlogen vrijwilligers met drie geldvrije oases waar mensen spullen en/of diensten kunnen uitwisselen. Van ruilen komt hier geen huilen, maar lacht het milieu.

winkelend persoon in de weggeefwinkelGoed voor het milieu en sociaal gaan bij de weggeefwinkel hand in hand.

Het duurde even voordat de weggeefwinkel een nieuw onderkomen vond terwijl er zoveel leeg­stand is, maar de weggeefwinkel zit nu al weer twee jaar in Hatert aan de Zijpendaalstraat. Op dinsdag- en donderdagmiddag is de winkel ge­opend. „We zijn nog steeds blij en dankbaar dat woningcorporatie Portaal ons gratis deze ruimte aanbood die we mogen gebruiken tot het pand verkocht wordt”, zegt Joost van Tilborg, een van de medewerkers. Weggeefwinkels bieden mensen de gelegenheid om hun afgedankte spullen een twee­de leven te geven, zodat er minder verspilling is. Anderen die deze spullen kunnen gebruiken, mogen die dan meenemen.

De weggeefwinkel wil bijdragen aan een beter milieu, zorgt voor een sociale samenhang in de wijk en helpt tegelijkertijd mee aan armoedebestrijding. Van Tilborg: „Iedereen is welkom. Voor sommigen is het een dagbesteding, voor anderen ook een ontmoetingsplek We werken met acht vrijwilligers en gemiddeld komen er op een dag honderdvijftig bezoekers.” Er gelden wel enkele regels. Zo mogen bezoekers maximaal vijf artikelen per keer meenemen. Verder worden han­de­la­ren geweerd. „Als we merken dat er iets wordt doorverkocht, spreken we de persoon erop aan. Gelukkig komt dat zelden voor”, verzekert Van Tilborg.

De winkel krijgt voornamelijk spullen van mensen uit de buurt. Daarnaast schenken stichting Overal en stichting Basta wekelijks goederen die daar niet kunnen worden verkocht. „Uit de donatiepot op de toonbank kopen we aan het eind van het jaar kerstpakketten voor mensen die het moeilijk hebben.” De weggeefwinkel draait geheel zonder subsidie. Lastig is het soms om de eigen afvalstroom weg te werken. „Hoewel we creatief omgaan met afval, zitten we soms met kapotte spullen. We zijn daarom nog op zoek naar een kleine afvalcontainer.”

impressie van de ruilwinkel met in de achtergrond twee personen die met elkaar sprekenBijdragen aan een beter milieu in de ruilwinkel.

Cadeaubon

Eind juli geopend en meteen al een succes, de ruilwinkel in Nijmegen. Er zijn al bijna driehonderd leden, het lidmaatschap kost overigens niets. De winkel bevindt zich in de Wijkfabriek aan de Fuchsiastraat. Ook hier speelt geld geen rol en werken er alleen vrijwilligers. Wel verstrekte het wijkmanagement een eenmalige subsidie voor de winkel­inventaris en de huur.

Initiatiefneemster van de Nijmeegse ruilwinkel is Lydia Woudenberg, die tevens de Facebook-groep Second Hand Nijmegen beheert. Voor ingebrachte goederen wordt een lijst gehanteerd met een vast aantal punten per artikel. In overleg met de inbrenger wordt hier soms van afgeweken. Sommige goederen kunnen niet ingebracht worden omdat daar geen vraag naar is, of er een overaanbod van is. Op de site van de ruilwinkel staat dat toegelicht.

Woudenberg: „De gedachte achter de ruilwinkel is dat er niet zomaar iets wordt weggegooid dat nog bruikbaar is. Als je op een kledingstuk bent uitgekeken of het past je niet meer, kun je het hier inbrengen. Met de punten die je daarvoor krijgt, kun je weer iets anders uitzoeken.”

Nieuw is dat je punten die je zelf niet gebruikt aan iemand anders kunt geven als cadeaubon. De ontvanger hoeft geen lid te zijn, maar moet de punten wel in één keer opmaken. Zo moeilijk is dat niet, want er staat van alles in de winkel.

Bevlogen ziel achter de in 1998 gestarte ruilkring LETS Nijmegen is oprichtster Maria Janssen. Hier kunnen niet alleen goederen geruild worden, maar ook diensten en kennis. De ruilkring telt zo’n driehonderd leden. Geld komt er niet aan te pas, behalve een minimale jaarlijkse bijdrage van tussen 7 en 22 euro, afhankelijk van je inkomen. Die dekt de kosten van onder meer het half­jaar­lijks verschijnende blad de Zonnengids, waarin vraag en aanbod staan. De betaaleenheid heet hier zon.

De opzet is dat je iets kunt aanbieden tegen betaling van zonnen. Met die zonnen kun je dan een ander lid betalen voor een dienst of product. Voorbeelden van aanbod en vraag uit de Zonnengids zijn hulp voor pc-problemen, verhuishulp, op dieren passen en taallessen.

LETS Nijmegen staat elke derde zaterdag van de maand met een kraam in het Oud Burgeren Gasthuis aan de Professor Cornelissenstraat 2 waar dan tegelijk het Repair Café wordt gehouden.

foto weggeefwinkel: Jan Lintsen
foto ruilwinkel: Rianne van der Waals

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl