Grazie, Nijmegen. Dat was ongetwijfeld de reactie van de Giro d’Italia na het wielrenspektakel in mei dit jaar. Nadat Gelderland een bedrag van 12,85 miljoen euro had opgehoest om het feest daadwerkelijk mogelijk te maken, toverde de organisatie nog een truc uit de hoge hoed. In de weken voorafgaand aan de start ontvingen ondernemers in het centrum van Nijmegen een mail om artikelen te bestellen die ze vervolgens in hun winkel konden verkopen: T-shirts, wielrenshirts, vaantjes en dergelijke. Paar voorwaarden: minimale afname vijf stuks, geen retour mogelijk en vaste inkoopprijzen. Bijvoorbeeld de roze Giro-T-shirtjes: inkoop 16 euro, geadviseerde verkoopprijs 20 euro. En wat gebeurt er op de dag zelf? Vlak langs de route, onder meer op de ventweg van de Oranjesingel, biedt de organisatie dezelfde T-shirtjes in haar stand aan voor 10 euro. Winstmaximalisatie in optima forma. Mille grazie, Nijmegen!
…
De Gelderse commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, is bezig met een onderzoek. Een geheim onderzoek. Hij moet advies uitbrengen aan de koning of de Vierdaagse in aanmerking komt voor het predicaat koninklijk. Nadat vorig jaar in april de aanvraag is gedaan, bleef het een jaar stil. Geheimhouding gelukt, zou je zeggen. Welke belangrijke vragen moet hij nu beantwoorden om te toetsen of de Vierdaagse aan de voorwaarden voldoet? Bestaat de Vierdaagse inderdaad honderd jaar? Is het een vooraanstaand evenement? Hebben alle bestuursleden zich een beetje netjes gedragen? En de laatste vraag: verspreidt de vereniging geen politieke, commerciële, religieuze of levensbeschouwelijke opvattingen? Kortom: is er misschien een reden om het predicaat niet toe te kennen? We doen een uiterst gewaagde voorspelling: zo’n probleem zal het verkrijgen van het predicaat niet zijn. En dat was het ook niet voor ruim vijfhonderd andere bedrijven en organisaties in Nederland. Gewoon honderd jaar oud worden. En je een beetje netjes gedragen. Maar nog niet verder vertellen; is allemaal topgeheim.
…
Als u dacht dat het dialect dat wij hier spreken, het Zuid-Gelders, zich beperkt tot deze regio, dan moet u uw oor nog eens goed te luisteren leggen. En wel zo’n 7.000 kilometer westwaarts. In Pella, een stadje in Iowa (VS), spreekt men Pella Dutch, een dialect dat is afgeleid van ons Zuid-Gelders. Pella telt ongeveer 10.000 inwoners, van wie een groot gedeelte Nederlandse voorouders heeft. Pella is gesticht in 1847 door dominee Hendrik Scholte en achthonderd van zijn volgelingen. Deze Nederlanders waren gevlucht naar ‘de nieuwe wereld’ om geloofsredenen. Dus begonnen ze met rooms-katholieke Nederlandse kerkdiensten en kwamen er scholen waar Nederlands de voertaal was. Het Engels werd alleen belangrijk gevonden voor het contact met de ‘rest’, de andere Amerikanen. De inwoners van het hedendaagse Pella zijn nog steeds bijzonder trots op hun Nederlandse afkomst en laten dat merken ook. Midden in Pella staat de Vermeer Mill, een typische Nederlandse windmolen uit de jaren vijftig van de negentiende eeuw. De molen maalt nog steeds koren. Op scholen onderwijzen de leraren Nederlandse geschiedenis. Pella organiseert ook Nederlandse festivals. Misschien is Pella daarom een mooie toevoeging aan de Nijmeegse stedenbanden: Masaya, Pskov, Gaziantep, Pella.
…
Sommige Nijmeegse politici kunnen maar moeilijk verkroppen dat zij hun zin niet kunnen doordrijven in de gemeenteraad. Tot die categorie behoort oud-VVD-lijsttrekker Hayke Veldman. Bij de laatste raadsverkiezingen bracht hij zijn partij niet verder dan een rol in de oppositie. Alras droop hij af naar het Haagse, vanwaar hij nu kans ziet om een van zijn stokpaardjes alsnog in de praktijk te brengen. Het gaat om de rioolheffing voor huurders. Uit mededogen met de minderbedeelden, ontziet de gemeente Nijmegen de huurders voor de rioolheffing. De verkiezingsuitslagen van de laatste jaren laten zien dat het gros van de Nijmegenaren dit beleid steunt. Dit huurders pamperen is Veldman echter een doorn in het oog. De parlementariër wil dat de mensen die door de verhuurdersheffing al hard zijn getroffen ook de volle mep betalen voor het riool. In de Tweede Kamer is hij hard bezig om gemeenten die bevoegdheid te ontnemen zelf te bepalen aan wie ze de rioolheffing opleggen. Dat is opvallend voor een partij die de gemeente juist op veel vlakken, denk aan ruimtelijke ordening, meer vrijheid wil geven. Decentralisatie is leuk, is de gedachte, zolang het maar leidt tot rechts beleid. Lokaal sociaal beleid is voor Veldman echter uit den boze.