In de wereld van de vormgeving is Dutch Design een begrip. Dutch Design staat voor minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en humoristisch. Binnen het Dutch Design lijkt Nijmeegs design bezig aan een voorzichtige opmars. Het label Made in Nijmegen is een hedendaags antwoord op Made in Taiwan. Ambachtelijk gemaakte producten spelen een hoofdrol.
Made in Nijmegen is een gezamenlijk initiatief van bedrijfsverzamelplaats De Smeltkroes en De Lindenberg Huis voor de Kunsten om lokaal vervaardigde producten meer zichtbaar te maken in de regio. De naam is gekozen als statement tegen massaproducten die made in Taiwan zijn.
Het label Made in Nijmegen vindt zijn oorsprong in bedrijfsverzamelplaats De Smeltkroes, gevestigd in de voormalige Honigfabriek in Nijmegen-West. Bauke Smit is één van de oprichters en bouwers van De Smeltkroes. Smit: „De Smeltkroes is een minimaatschappij binnen de stad, waar ondernemers elkaar inspireren en waar veel kruisbestuiving plaatsvindt. De ruim honderdtwintig ondernemers hebben hier elk hun eigen externe opdrachtgevers, maar nemen ook van elkaar producten en diensten af. We noemen ons een bedrijfsverzamelplaats voor de creatieve maakindustrie, waar oude ambachten en nieuwe technieken samenvloeien en zich vermengen”. Geen wonder dat hier het idee ontstond voor een label voor producten die gemaakt zijn in Nijmegen.
De Made in Nijmegenproducten zijn te zien en te koop op de gelijknamige website en worden op steeds meer plekken in Nijmegen aangeboden. Het label profileert zich als kwaliteitslabel voor producten die ambachtelijk zijn gemaakt en tientallen jaren meegaan. De achterliggende idee is om Nijmegen op de kaart te zetten als stad van ambachtelijk werk, zoals Arnhem stad van de mode is. Smit: „Op dit moment zijn twintig ondernemers aangesloten bij Made in Nijmegen. Zij zijn door een ballotagecommissie beoordeeld op kwaliteit van hun product en het verhaal erachter. De producten die ze maken, lopen uiteen van ansichtkaarten, posters, vazen en sweaters tot aan tassen, violen, fietsen, vuurschalen, meubels en nog veel meer. De bedoeling is om het merk samen verder te ontwikkelen”.
In de jaren twintig ontstond internationaal de art-decostijl, waarbij ambachtelijke technieken werden verbonden aan luxematerialen, rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige decoratie. De Amsterdamse School kan beschouwd worden als de Nederlandse variant op deze stroming.
Anno 2016 ontstaat een nieuwe stroming in de internationale designwereld waarin computer en 3D-technieken een grote rol vervullen. De Nijmeegse ondernemers lijken daarin niet mee te gaan. Zal het hen lukken om binnen Dutch Design een eigen plaats op te eisen met hun ambachtelijke producten, die een moderne, frisse uitstraling hebben? Het is goed mogelijk dat er komende jaren herkenbaar Nijmeegs design ontstaat door al die onderlinge uitwisselingen van ondernemers, Niet alleen binnen de voormalige Honigfabriek en Made in Nijmegen, maar ook bij de andere creatieve werkplekken in Nijmegen zoals de Paraplufabriek, de Zeepfabriek en Splendor.
Smit: „Made in Nijmegen wil een voortrekkersrol spelen bij het op de kaart zetten van Nijmeegs design. Zo gaan we samen naar belangrijke beurzen en willen we als Made in Nijmegen binnenkort een designwedstrijd uitschrijven”.
Misschien ontstaat uit de contacten tussen de verschillende ondernemers wel een Nijmeegse School. Eentje die in de internationale designwereld pal staat voor het ambachtelijke en regionale.