Laatste editie: Juli 2017 HomeDecember 2015 › Fotograaf Hans Gerritsen brengt de dans in beeld

Fotograaf Hans Gerritsen brengt de dans in beeld

Een photocall is een officiële uitnodiging aan fotografen om tijdens de generale repetitie van een nieuwe dansvoorstelling de dansers in actie te fotograferen. Deze aangelegenheid was voor fotograaf Hans Gerritsen (1951) de inspiratie voor de titel van zijn recent verschenen fotoboek, Photocall.

Photocall geeft een overzicht van 35 jaar balletfotografie: moderne dans en klassiek ballet. Het boek is een kunstwerk op zich en is optimaal vormgegeven om de foto’s het beste tot hun recht te laten komen. Photocall is gedrukt op parelglanzend, glad papier. De pagina’s, met bladvullende foto’s in kleur en zwart-wit, ontvouwen zich volkomen vlak. Het boek hoeft niet gekanteld te worden om een foto goed te bekijken. Paginanummering ontbreekt, om het beeld niet te verstoren.

Fotoboek Photocall

De uitgave is interactief. Behalve korte beschrijvingen van de foto’s bevat een aantal pagina’s QR-codes. Deze kunnen gescand worden met een smartphone of tablet. Op het scherm van het mobiele apparaat verschijnt vervolgens achtergrondinformatie over de foto. Een filmpje over het bijbehorend ballet, of een interview of beschouwing van een choreograaf of danser bijvoorbeeld. Onder meer Nederlands bekendste choreograaf Hans van Manen en de Tsjechische danser en choreograaf Jiří Kylián komen op deze manier aan bod.

Gerritsen werkt als freelancepersfotograaf. In zijn jonge jaren was hij een enthousiaste amateurfotograaf. Toch koos hij niet voor de kunstacademie, maar voor een opleiding in de techniek. Op jonge leeftijd ging hij aan het werk als persfotograaf bij de Rheinische Post in Nordrhein-Westfalen. Tijdens die betrekking maakte hij in Keulen voor het eerst echt kennis met de danskunst. Hij werkte ook een aantal jaren in de reclamefotografie. Inmiddels is hij dé fotograaf in Nederland voor toneel- en danskunst. Gerritsen woonde tot 2004 in Nijmegen.

Met unieke foto’s laat Photocall de magie en de schoonheid van de dans zien en herbeleven. Het oog voor detail van Gerritsen reikt verder dan de dansers en is tevens gericht op licht, decors, kostuums, make-up en rekwisieten. Dans bezien door de ogen van een vakfotograaf is nóg mooier.

Prijs: € 49,50
ISBN: 9789082434804
Verkrijgbaar: via boekhandels en www.hansgerritsen.nl.

tekst: Erik Janssen & Jan Lintsen

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl