En dan nu een taalkundige vraag: wat hebben NEC-supporters, Vitesse-fanaten, fans van de Beatles en de Stones, aanhangers van de PVV en de SP, bewoners van de Kwakkenberg en de Kolping, Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic, Obama, Rutte, Dafne Schippers en haar Amerikaanse en Jamaicaanse concurrentes met elkaar gemeen? Welnu, ze gebruiken allemaal het woordje ‘huh’. De Nijmeegse taalwetenschapper Mark Dingemanse ontdekte dit samen met twee andere onderzoekers en ontving hiervoor in september de Ig Nobelprijs. We gebruiken dit woordje te pas en te onpas. Ter illustratie drie voorbeeldjes. Als men mei volgend jaar in Nijmegen hoort: ‘NEC is landskampioen’, zullen velen zeggen: ‘Huh?’ Of: Frank Boeijen verkoopt het Gelredome tien keer uit. ‘Huh, hoe doet-ie dat?’ En als Huhbert Brhuhls komend jaar de Nijmeegse Vierdaagse loopt. Dan zijn de huh’s niet van de lucht.
…
Eigenwijs waren ze in Groesbeek altijd al. Deze keer hebben ze dat opnieuw bewezen. Want, wie legt een spiksplinternieuw wielerpad aan, wetende dat-ie hiermee de Flora-en-faunawet overtreedt? Huh? Met het fietspad door de spoorkuil wilde Groesbeek een snelle verbinding met Nijmegen realiseren. Daarbij de waarschuwingen in de wind slaand, dat spurtende wielrenners dood en verderf zaaien onder de daar zonnende zandhagedissen. Na de vondst van twaalf dode reptielen pikte staatssecretaris Sharon Dijksma het niet langer en dwong zij de gemeente het fietspad te sluiten. Blijft de vraag waarom Groesbeek het fietspad in de spoorkuil erdoor heeft gedrukt. Misschien wil Groesbeek met het fietspad naast de rails verhinderen dat de trein naar Kleve weer gaat rijden.
…
Re-integratiebureau Workfast is het wondermiddel dat de gemeente inzet om werkfitte bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen. Het bureau zet werkzoekenden aan om acht uur per dag te solliciteren. Dat daarmee vooral personeelsmanagers worden lastiggevallen die toch geen banen in de aanbieding hebben, wordt niet in ogenschouw genomen. Ondanks dat het verplichte aantal van vijf sollicitaties per dag is losgelaten, is een kwart van de deelnemers ontevreden met de begeleiding. Dat blijkt uit de resultaten van een peiling die de gemeente organiseerde nadat de SP met een zwartboek kwam over drillende werkcoaches. Workfast zelf zegt niet te willen schofferen of pesten, maar mensen te willen empoweren. Huh? Blijkbaar is het daarvoor nodig mensen te kleineren en te dreigen met korting. Tijdens de kamerronde van de gemeenteraad in september kon Workfast rekenen op steun van de PvdA, die haar naam eer aandoet door arbeid boven het sociale te stellen.
…
Genoeg, nu weer over naar echt belangrijke zaken, namelijk Stonegate. We hebben het uiteraard over de uitgelekte geheime proefstrook op Plein 1944. Net nu de gemiddelde inwoner van Nijmegen zijn pleinvrees te boven is, moeten alle stenen weer eruit. Een mooi vormgegeven steen komt ervoor in de plaats, van een omvang die er wezen mag. Met een prachtig gladde structuur. Maar niet te glad, want ook van het debacle op het station hebben we geleerd. Een lichte steen, maar niet te licht. Een prachtige kleurschakering straalt je werkelijk tegemoet. Helaas gaat niet iedereen mee met de lofzang op de nieuwe steen. Gehoord op Plein 1944: „Ik vind de steen die er nu ligt toch mooier.” Huh?!