Laatste editie: Juli 2017 HomeMaart 2015 › Nijmeegse Zaken

Nijmeegse Zaken

Het nieuwe ultramoderne fietstransferium voor vierduizend (!) fietsen bij het station, onder het poppodium Doornroosje, kostte 3,75 miljoen euro, maar staat dagelijks voor driekwart leeg. Hoe kan het ook anders? Geen enkel bordje verwijst naar dit wielercomplex. Dit in schril contrast met de bewegwijzering van de fietsenstalling aan de Bisschop Hamerstraat. Ongeacht uit welke windrichting de fietser komt aanwaaien, die stalling weet hij te vinden. Niet alleen Nijmegenaren zijn de dupe van het ontbreken van bewegwijzering. Ook toeristen zijn de klos. Wat kan iemand die onbekend is in Nijmegen met één goedbedoeld spandoek waarop staat: Fietstransferium onder Doornroosje geopend? Toch gek dat de gemeente zo’n kostbaar project niet meer voor het voetlicht brengt met wat strategisch geplaatste borden. Of kon de dienstdoende ambtenaar belast met deze taak het transferium zelf niet vinden?

Burgemeester Bruls ontving in 2013 van GroenLinks-jongeren een zakje wietzaadjes. Dat miste zijn uitwerking niet, want in 2014 tekende hij het Manifest Joint Regulation voor gereguleerde wietteelt. Het huidige softdrugsbeleid is opmerkelijk. Telen mag niet, (ver)kopen wel. De nadelen van het softdrugsbeleid zijn bekend: slechte kwaliteit van wiet, wat de gezondheid van de wietrokers in het geding brengt, ondeskundig telen van wiet. dat kan leiden tot kortsluiting en woningbranden, en de steeds gewelddadiger wordende strijd tussen de handelaren, waarvan de nietsvermoedende burger het slachtoffer kan worden. Recente gewelddadige overvallen op hennepkwekerijen in en rond Nijmegen tonen aan dat de veiligheid in het geding is. Maar in Den Haag verschuilt Ivo Opstelten, VVD-minister van Veiligheid en Justitie, zich achter de Opiumwet die stelt dat wietteelt strafbaar is en blijft. Misschien moet Opstelten een meer ontspannen houding aannemen. Mijnheer Bruls, pass the dutchie en ga samen met uw plantje buurten bij Ivo. Misschien is hij zo op andere gedachten te brengen?

Het is verrassend dat wethouder Ben van Hees De Gelderlander inlichtte met zijn idee om Indische straatnamen toe te voegen aan de toekomstige woonwijk Koningsdaal. Hij toonde zich hiermee Oost-Indisch doof voor de opinie van de wijkvereniging Ons Waterkwartier. Het Waterkwartier, dat pal naast de nieuwe woonwijk ligt, wordt wel vaker niet ingelicht. In 2012 vergat de gemeenteraad de wijkvereniging te berichten over het plan om 28 bussen per uur door de Waterstraat te laten rijden. Ook dat nieuwtje vernamen de wijkbewoners uit de krant. Verwarrend was het tevens voor het Platform Indische Organisaties Nijmegen (PION). Wilden de bewoners dan geen Indische straatnamen? Welnee, de bewoners vonden het geen probleem, maar overleg hoort nu eenmaal in een democratie. Aldus staken de wijkvereniging, het PION én de wethouder de koppen bij elkaar. Zij kwamen overeen dat Van Hees voortaan met alle betrokken partijen praat en dat hij sorry moest zeggen over de ontstane opwinding. Dat deed hij. Afgesproken werd dat in de omgeving van skatecentrum Waalhalla Indische straatnamen komen en dat nabij het Honigcomplex ook Romeinse namen welkom zijn. Probleem opgelost. O ja, ter ere van het fabrieksverleden staan bij de Vasim en het Honigcomplex industriële straatnamen op de lijst. Hebt u ook een archeologisch of historisch verleden? Meld dit dan bij de gemeente. Misschien kunt u ook een straatnaam claimen.

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl