Laatste editie: Juli 2017 HomeJuli 2014 › Een muzikale lappendeken

Een muzikale lappendeken

Breed programma nog immer sterkste troef Valkhoffestival

Ieder jaar rond april krijgen veel muziekliefhebbers in en om Nijmegen de kriebels: ‘Wie speelt er dit jaar op het Valkhoffestival?’. En ieder jaar komt de organisatie met een lijst artiesten die een zeer breed publiek trekken. Diversiteit is de charme van het festival. Ook dit jaar biedt de programmering genoeg moois. Een beknopte voorbeschouwing.

Omar Souleyman

‘Breedte’ is al jarenlang hét sleutelwoord van het ooit grootste meerdaagse openluchtfestival. En dus waaieren de te beluisteren klanken alle kanten van onze planeet op.

Om met een unicum te beginnen: Omar Souleyman, een Syrische (!) popster annex dj. Enige tijd geleden ontvluchtte hij zijn vaderland, daartoe gedwongen door de burgeroorlog. Traditioneel gekleed, met onafscheidelijke zonnebril, brengt Souleyman zijn Syrische techno ten gehore in Nijmegen. Hoe die klinkt? Feestelijk! Gedurende negentig minuten zullen de bezoekers van het Valkhoffestival zich wanen op de markt van Damascus.

Shaking Godspeed

Een heel ander geluid brengen de Nederlandse bluesrockers van Shaking Godspeed voort. Gitaren spelen de hoofdrol. Qua sfeer kun je denken aan Harley-Davidsons, jongedames in hotpants, hompen vlees op de barbecue en een koelkast vol bier. Ambiance verzekerd.

Ook sfeer, maar dan van een rustiger soort, brengt de Leiderdorper Thomas Azier. Zijn electropop laat zich bij voorkeur beluisteren tijdens het ondergaan van de zon. Aziers debuutplaat Hylas is een verzameling onderkoelde, soms beklemmende, songs van hoog niveau.

Thomas Azier

Volksmuziek is er ook en wel van de vijf Nederlandse dames van Bells of Youth. Hun folk kan de goedkeuring wegdragen van collega-muzikant Blaudzun. Na voldoende geld te hebben ingezameld via crowdfunding, mochten de dames zijn producer lenen. Geen wonder dat hun eerste plaat een beetje klinkt als de muziek van de Arnhemse singer-songwriter.

Een andere singer-songwriter, of beter gezegd: gekweld troubadour, is de Amerikaan Conor Oberst. Onder eigen vlag maakt hij met zijn groep Bright Eyes verzengende rock. Zijn teksten getuigen van medeleven voor de zelfkant van de Amerikaanse samenleving. En die is best hard en meedogenloos, zo laat hij ons telkens weten.

Bells of Youth
foto: Eveline Vroonland

Hard is ook het al 22 jaar meedraaiende punkcombo Pro-Pain uit New York. Vier steevast met baseballpetjes uitgedoste bezielde punkrockers zetten met hun plaat The truth hurts uit 1994 de standaard voor de ultieme mengeling van punk en metal. Ga vooral niet helemaal vooraan staan, je nek zal het bezuren!

Enthousiast en fanatiek is ook de 23-jarige Hagenees Jelte Tuinstra ofwel Jett Rebel, nu al bekroond met een edison voor ‘beste nieuwkomer’. De getalenteerde liedjesschrijver, getooid met een grote tattoo van Elvis Presley op zijn bovenarm, kan met bijna elk instrument uit de voeten.

Tot slot van deze voorbeschouwing: het Vlaamse Dans Dans. Een apart trio. Hun zangloze platen variëren in sfeer van ruige blues, westernmuziek van Ennio Morricone en jazz-improvisaties tot de rock die Pink Floyd maakte onder het genot van een stevige joint. Het optreden van Dans Dans belooft erg spannend te worden.

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl