Laatste editie: Juli 2017 HomeJuli 2014 › Goed begin het halve werk

Goed begin het halve werk

Sterk debuteren is niet voor iedere band weggelegd. Radiohead en Muse uit Engeland flikten dat kunstje wel: de debuutalbums van de bands klonken alsof de muzikanten al jaren meedraaiden. In dat rijtje past ook Taxidermist. Debuutplaat Desert Calm klinkt, meer dan, veelbelovend.

Album cover

Taxidermist is het Engelse woord voor preparateur: iemand die dode dieren opzet. Als je nagaat welke bands bepalend zijn voor het geluid van het Nijmeegse viertal, snap je de keuze voor de bandnaam. Taxidermist behoudt dat wat geweest is. Een muzikale erfenis van grunge-invloeden, stonerrock en alternatieve rock leeft voort in het geluid van het Nijmeegse viertal. Al geven de jongens er een geheel eigen draai, en glans, aan.

Hun debuutalbum Desert Calm is sfeerrijk en klinkt in het geheel niet vrolijk. De bandleden zijn niet te verlegen om gevoelige, soms melancholieke elementen aan hun muziek toe te voegen. ‘Luchtig en licht’ is niet van toepassing op dit album. Tijdens het beluisteren doemt eerder een beeld op van een leeg woestijnlandschap of een duistere industriestad.

Het eerste nummer begint met zware en donkere gitaarpatronen, terwijl na ongeveer veertig seconden duidelijk wordt dat leadzanger-gitarist Stijn en zijn bandleden, die overigens niet aan achternamen doen, veel in hun mars hebben. Een goed op elkaar ingespeeld viertal vervolgt zijn muzikale weg in Collision, waarvan de tekst I have hated it all duidelijk maakt dat de leadzanger niet bepaald de vrolijkste jongen is.

De band Taxidermist
foto: Tejo de Waal

Stijn is bepalend voor het geluid van de band. Zijn verbetenheid doet bij vlagen denken aan die van de voormalige leadzanger van Nirvana, Kurt Cobain. Daarnaast lijkt zijn stemgeluid op dat van een andere zanger uit de alternatieve rockscene: Mark Lanegan. Een donker, raspend geluid dat je uit duizenden herkent. Het gitaargeluid van Taxidermist lijkt ook geïnspireerd op dat van de iconische grungeband uit Seattle.

De songs van Taxidermist zijn goed opgebouwd en duren nergens langer dan vijf minuten. Het maximale effect sorteren, dat is wat Taxidermist kennelijk wil bereiken. Heftige passages wisselen af met rustiger momenten, iets waarvan ook veel Amerikaanse gitaarbands zich in de jaren tachtig en negentig bedienden. Denk aan Replacements, Hüsker Dü, en Dinosaur Jr. Hoewel de Nijmegenaren goed naar hun voorbeelden hebben geluisterd, laten ze een volstrekt eigen geluid horen. Synthesizers worden niet geschuwd en geven bijvoorbeeld op Idle hands. nadrukkelijk een jaren tachtig geluid weer. Bij de intro van diezelfde song valt op hoe goed de productie is van Xavier Teerling en Nick van den Eertwegh. Galm klinkt dan ook altijd lekker.

De band brengt zijn identiteit goed naar voren in twaalf knap geschreven en opgenomen songs. Desert Calm is een debuut waarover is nagedacht.

Taxidermist: Desert Calm
Verkrijgbaar: via info@taxidermist.nl. Op vinyl voor 16,90 euro, op cd voor 9,90 euro of via digital download. Of bij platenzaken Kroese en de Waaghals in Nijmegen.

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl