Het gaat goed met buitenschoolse opvang (bso) Struin. De op natuureducatie gestoelde opvangorganisatie is niet langer een buitenbeentje, maar wordt steeds meer geaccepteerd als gezond én leerzaam alternatief voor de reguliere bso’s. Met haar intrek in het Struinhuisje breekt voor de organisatie een nieuwe fase aan.
„De natuur is hot”, concludeert Matthijs de Gruijter, directeur en oprichter van Struin. Nee, hij doelt niet op de klimaatverandering, maar op het toenemend aantal initiatieven waarbij kinderopvang en natuur worden gecombineerd. Was Struin in 2007 de eerste in Nederland die voorzag in opvang in de natuur, inmiddels zijn de natuur-bso’s als paddenstoelen uit de grond geschoten. Wanneer je de termen ‘natuur’ en ‘bso’ intypt in Google, verschijnen er ruim twee miljoen zoekresultaten. Leuk detail; Struin staat steevast bovenaan.
De Gruijter, afgestudeerd als natuurpedagoog, richtte Struin op nadat hij op verschillende reguliere bso’s had gewerkt en daar had gezien hoe weinig kinderen met natuur in aanraking kwamen. „Een aantal ouders wist hoe graag ik natuur en kinderopvang wilde combineren. Zij stimuleerden mij om voor mezelf te beginnen en werden mijn eerste klanten. Struin is dus mede gestart op aanvraag van hen. Dat vraaggestuurde zit er trouwens nog altijd in bij ons.”
Om een misverstand uit de wereld te helpen: Struin is geen reguliere bso die ‘gewoon heel veel buitenactiviteiten organiseert’. Daarmee doe je De Gruijter en zijn team tekort. Bij Struin draait alles om natuureducatie. De Gruijter licht toe: „Ons uitgangspunt is dat we kinderen bewust willen maken van de natuur én van hun invloed daarop. Dat doen we in een setting van vrij spelen. Het leren gebeurt terloops en negen van de tien keer doordat kinderen zelf met een vraag komen. Bijvoorbeeld of je een bepaalde plant kunt eten, van welk dier die pootafdrukken zijn, welke vogel die mooie grijs-gespikkelde veren draagt, wat de naam is van dit vreemde insect, maar ook waarom je je afval niet mag achterlaten en waarom je niet onbeperkt een bepaald soort bloemen kunt plukken.”
Met het Struinhuisje zet de organisatie een volgende stap in haar ontwikkeling nu zij haar aanbod kan verbreden. De Gruijter: „Naast bso ontstaan er nu mogelijkheden voor een peuterspeelzaal en voor een kleinschalig kinderdagverblijf, iets dat we eerst alleen op woensdag- en vrijdagmiddag organiseerden.” Het gebouw, gelegen dicht bij het Hollands-Duits gemaal in de Ooij, past perfect in de omgeving en bij de filosofie van Struin. De Gruijter: „Het Struinhuisje is ontworpen en gebouwd door ‘groene bouwer’ ORGA. Het is opgetrokken uit inlands hout en heeft een vegetatiedak. Binnen staan finovens (houtkachels) die de boel verwarmen. Daarnaast beschikt het over een speciaal filter voor het afvalwater.”
De afdeling Nijmegen-Ooij heeft met het Struinhuisje tevens een eigen locatie waar begeleiders en kinderen naartoe kunnen als het weer heel erg slecht wordt. De Gruijter: „Dan hoeven we niet meer te schuilen bij De Rode Buut aan de Hugo de Grootstraat. Niet dat we dat vaak deden hoor, ik denk dat we maximaal vijf keer per jaar de dag grotendeels daarbinnen hebben doorgebracht.” En daar stipt De Gruijter de door ouders meest genoemde reden aan om hun kind niet bij Struin onder te brengen. Uit een zelf gehouden onderzoek door Struin blijkt dat veel ouders het zielig vinden dat hun kinderen, ook met slecht weer, buiten zijn. De Gruijter: „Dat is een hardnekkige overtuiging, dat het voor kinderen ongezond is om, ook tijdens een buitje of als het koud is, buiten te zijn. Niets is minder waar. Het is goed voor de weerstand om juist op die dagen lekker buiten te zijn.” De motto’s van Struin luiden dan ook: ‘Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel’ en ‘Met wol, meer lol’. Wel passen de begeleiders op de koudere dagen het programma wat aan. Met het maken van kampvuurtjes en door goed in beweging te blijven, bijvoorbeeld door het bouwen van hutten, blijven de kinderen goed warm. Al zijn er grenzen, ook bij Struin. „Het komt niet vaak voor”, zegt De Gruijter, „maar als de gevoelstemperatuur tussen nul en vijf graden ligt, het waait en ook nog regent, dan gaan we lekker naar binnen. De afdelingen De Goffert en Lent trekken zich dan terug in bepaalde schoolgebouwen, en de afdeling Nijmegen-Ooij vanaf nu dus in het Struinhuisje.” Laat dat ‘slechte’ weer maar komen dus, Struin is voorbereid!