Laatste editie: Juli 2017 HomeJuli 2014 › Ook tweede album van kanonniers knalt uit de speakers

Ook tweede album van kanonniers knalt uit de speakers

Het lijkt wel of met iedere albumrelease het niveau van het lokale collectief pop- en rockmuzikanten stijgt. Ook de rockband Navarone zet Nijmegen op de kaart als florerende en boeiende muziekscene. De vijf heren brengen op hun tweede reguliere plaat Vim and Vigor volwassen rock van internationale allure.

Ach, de jaren zeventig... De tijd waarin legendarische bands als AC/DC, Led Zeppelin en de Rolling Stones volle concerthallen trokken. Toen albums als Led Zeppelin 4 en Let there be rock van AC/DC in bijna elke privécollectie te vinden waren. Met Vim and Vigor tracht Navarone ook zo’n iconisch kunststukje neer te zetten. En dat lukt aardig, mede dankzij producer Vance Powell en de Moon Music studio.

De band Navarone
foto: Bullet-ray

De bandnaam, naar verluidt mede tot stand gekomen door Mr. Golden Earring Barry Hay, is gebaseerd op de film The guns of Navarone. Net zoals de kanonnen uit de gelijknamige film knallen de songs uit de boxen. Track nummer vier, Black and Blue, kan zomaar uitgroeien tot een livefavoriet en horen we wellicht de komende jaren terug in de Arrow Classic top 1000. Dat de titel van het lied is gekopieerd van de elpee van de Rolling Stones zegt veel over de houding van de heren van Navarone, die zich willen meten met hun internationale voorbeelden. Dat lukt hen met dit tweede album best aardig. Afwisseling te over in de elf nummers.

Op Psycho Vaquero waan je je in een broeierige western, waarin een Mexicaans klinkende trompet plotseling opdoemt als gastinstrument. Het gitaargeluid van Kees Lewiszong herinnert sterk aan David Gilmour van het Britse Pink Floyd. Op Murder and misery neemt de band wat gas terug. Zo heeft elke track zijn eigen dynamiek. Het fijnst zijn de uptempo songs. Opvallend: elke melodie prent zich snel in je geheugen in. Smash and grab it is zo’n liedje, gemaakt in de swingende Aerosmith-traditie. Puntig, catchy en uitnodigend tot meebrullen.

Album cover

De heren houden wel van lekkere korte songtitels. Meer dan een, twee woorden hebben ze niet nodig om hun songs te duiden. Wander, Leave, Time: er niet omheen draaien typeert de songschrijverij van Navarone, dat schrijft als een hecht collectief. Compacte composities, niet te complex, maar sterk genoeg om op het podium een stomende set te verzorgen. Verwacht geen wereldschokkende of vernieuwende ideeën. Navarone wil gewoon goede rock maken zonder opsmuk.

Die komende toer wordt een feestje. Op 14 november treedt de band op in het nieuwe Doornroosje. Een goed moment om het geluid van het nieuwe onderkomen van het Nijmeegse poppodium op de proef te stellen.

Navarone: Vim and Vigor
Label: Suburban
Verkrijgbaar: Kroese, Nijmegen, prijs: tussen de 15,99 en 19,99 euro
Meer info: www.navaronemusic.com

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl