Laatste editie: Juli 2017 HomeMaart 2014 › Vooraf

Vooraf

Almere-Oost

We memoreren het nog maar even: „een gezellig en groen ontmoetingsplein” werd letterlijk in het vooruitzicht gesteld door de gemeente bij de aanvang van de bouw rond Plein 1944. Nu daaraan de laatste hand wordt gelegd, kunnen we de balans opmaken. Of het een ontmoetingsplein wordt zoals het was ten tijde van de unieke grasmat die Jac. Splinter realiseerde, is nog afwachten, maar gezellig en groen is het in elk geval amper. De enkele bomen die zijn teruggeplaatst in een ondergrondse pot, zijn niet bepaald een serieuze vergroening te noemen. Net als de zielige heggetjes geven ze hooguit een accent, vergelijkbaar met een buxusbol in een betegelde tuin.

Vier jaar geleden voorspelden we dat het 'Plein voor Iedereen', zoals ING Real Estate dat misleidend voorhield tijdens de dubieuze meningspeiling, ging uitpakken als 'Plein van Steen' met hoogbouw eromheen. Die hoogbouw knalt nu als een steile rotswand op je af bij het verlaten van de Houtstraat richting Broerstraat. De toren van de Molenstraatkerk blijft tijdens het bewandelen van die route geheel onzichtbaar.

Wie aan de zijde van het Carolustheater vanuit de Molenstraat naar de bushaltes loopt, heeft welgeteld twintig passen de tijd om een glimp van de Stevenstoren op te vangen. Zolang er tenminste geen bladeren aan de in het gezichtsveld geplaatste boom zitten. Door de nieuwe bebouwing ontstaat er met een beetje wind meteen een gure tochtsluis aan die zijde.

Op het propagandaplaatje dat De Nijmeegse Stadskrant vier jaar geleden publiceerde, flaneren mensen ontspannen over het plein en spelen kinderen op een fietsje en step. De grauwe stenen die zijn gelegd, veroorzaken echter door de oneffenheden bij het bewandelen daarvan een lichte onbalans met het vervelende gevoel half dronken te zijn. Op de fiets word je door elkaar gerammeld. Voor ouderen met een rollator is dit plaveisel een regelrechte ramp.

Het geheel als zodanig detoneert in het centrum. Het past er gewoon niet bij. Waar bij de Hessenberg de hoogbouw zorgvuldig is onttrokken aan het zicht, doemen nu nog geen tweehonderd meter verder woontorens op die zichtlijnen wegnemen en het centrum verminken met een mislukte allure die eerder past bij een kunstmatige stad als Almere.

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl