Laatste editie: Juli 2017 HomeMaart 2014 › Creatief met politiek

Creatief met politiek

Hier ga ik wél over!
Jac. Splinter: „De Creatieve Partij Nijmegen 2.0 neemt de gemeenteraad over door iedereen anders te laten denken.”

Er is storm op komst in Nijmegen. Een creatieve brainstorm wel te verstaan. Rond ontwerper Jac. Splinter heeft zich een grote groep creatieve denkers aangesloten die als Creatieve Partij Nijmegen 2.0 de Nijmeegse politiek wil veranderen.

Rustig door de stad lopen met ontwerper Jac. Splinter voor het maken van een foto bij dit artikel, is er niet bij. Bij herhaling is er oponthoud door bekenden die hij tegenkomt. De 1,95 meter lange Splinter is een opvallende verschijning, mede door de rode hoofdband die hij vaak draagt. Dat is echter louter uit gezondheidsoverwegingen, niet om zich een imago mee aan te meten. „Zo gauw het kouder is dan tien graden doe ik die om ter voorkoming van een voorhoofdsholteontsteking.”

Wie Splinter niet kent, kent Nijmegen niet. Want waar bemoeit hij zich niet mee? Het bekendste werk van hem is de prachtige grasmat op Plein 1944. Daarmee toverde hij tussen 2005 en 2010 onder de noemer Park 44 het lelijkste plein van Nijmegen om tot een levendige plek die uniek was in Nederland. Om dat simpele idee te realiseren, werd hij gedwarsboomd door tal van bestuurlijke obstakels. De gemeenteraad moest uiteindelijk eraan te pas komen om de toenmalige burgemeester Guusje ter Horst en een deel van het ambtenarenapparaat terug te fluiten.

In 2002 deed Splinter al eens mee met de gemeenteraadsverkiezingen. Met zijn Enige Echte Splinterpartij en de verkiezingsbelofte niks te doen, behaalde hij toen net geen zetel. „Mijn doel was toen vooral om mensen aan het denken te zetten. Nu wil ik niet langer aan de zijlijn roepen hoe het beter kan. Nee, ik ga nu het veld op. Niet als linksback, maar met een vier-twee-vieropstelling om de meerderheid te halen.”

In 2012 voerde hij in opdracht van de gemeente een project uit om de betrokkenheid van centrumbewoners te vergroten bij de stad. „Die opdracht heb ik aan het eind van het jaar teruggegeven. Het probleem was niet een gebrek aan betrokkenheid van de bewoners. Die is er wel degelijk. Wat ik echter telkens van hen hoorde, kwam hierop neer: ik ben het er niet mee eens, maar ga me er niet meer tegenaan bemoeien, want ik heb het wel gehad met de gemeente. Het ligt aan die juridische muur waar ze tegenaan lopen en de angst voor inspraak bij de gemeente.” Juist daarin wil de Creatieve Partij Nijmegen 2.0 verandering brengen.

Applaus

„Waar de huidige politiek denkt in 'meer', denkt de Creatieve Partij Nijmegen 2.0 in 'beter', in koesteren wat je hebt”, staat er te lezen in de folder. Desalniettemin wil Splinter in de gemeenteraad alle 39 raadszetels in de wacht slepen. Nou ja, met een meerderheid van twintig zetels is hij ook tevreden. En zelfs als dat niet wordt gehaald, ziet Splinter winst.„Wij nemen de gemeenteraad over door iedereen anders te laten denken, daarvoor komt het eigenlijk nog niet eens aan op het aantal zetels.”

Splinter verbaast zich al jaren over de politieke situatie in Nijmegen. In columns en filmpjes op Nijmegen?? en de website nijmegencentraal.nl geeft hij daar geregeld uiting aan. Vorig jaar nam hij het besluit serieus de politiek in te gaan, maar dan niet op eigen houtje. „Mensen aan wie ik mijn idee voorlegde, waren vaak binnen vijf minuten om en zeiden: ik doe mee.” Met Carla Dijs, beeldend kunstenaar, en Moniek Kamm, beleidsadviseur duurzame innovatie, richtte hij oktober vorig jaar de Creatieve Partij Nijmegen 2.0 op. Meteen sloten zich tal van prominente Nijmeegse kunstenaars aan, waardoor de partij zich met een indrukwekkende kandidatenlijst kan presenteren aan het verkiezingsfront.

„Op onze lijst staan niet louter kunstenaars, maar vooral mensen die creatief kunnen denken, dwars door alles heen. In samenspraak met burgers kunnen zo voor alle mogelijke problemen uitvoerbare oplossingen tot stand komen”, vertelt de lijsttrekker enthousiast. De huidige politici zijn volgens hem te veel gericht op zichzelf. „Wij kunnen het welzijn voor de stad beter voor ogen houden”, houdt Splinter voor, „want de 43 kandidaten hebben geen applaus nodig voor hun ego. Zij krijgen al geregeld applaus voor hetgeen ze creëren.”

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl