Winkelier Floris Makaske zegt het met het nodige aplomb: „De Nederlander heeft niet of nauwelijks kennis van kwaliteit in koffie.” Makaske ziet het als zijn taak om koffieliefhebbers in Nijmegen en omstreken te laten kennismaken met de brede variëteit aan koffie smaken en -soorten. Dit doet hij in zijn winkel ’Met Passie’ die hij vier maanden geleden opende in de Van Welderenstraat. De wellicht leukste ringstraat van de Nijmeegse binnenstad is hiermee een bijzondere zaak rijker.
Voor Makaske staat een ding centraal: kwaliteit. „Het leveren van kwaliteit én het genieten van kwaliteit, dat zijn mijn drijfveren. En koffie natuurlijk!”, aldus de eigenaar. Bij binnenkomst in zijn zaak zijn die drijfveren meteen zichtbaar. Makaske heeft duidelijk werk gemaakt van een smaakvolle presentatie van zijn assortiment dat naast koffie bestaat uit thee en snoep- en chocoladewaren. De pakken koffie en doosjes gevuld met theezakjes staan overzichtelijk uitgestald en de stukjes chocolade liggen onder fraai vormgegeven glazen stolpen te wachten om gekocht en verorberd te worden. Daarnaast zijn er verscheidene koffiemachines te bewonderen die in de keuken van een echte aficionado niet mogen ontbreken. De verlichting van de winkel bestaat uit diverse soorten wand- en plafondlampjes met als eyecatcher een fraaie kroonluchter.
Makaske begon zijn winkel nadat hij uit zijn oorspronkelijke vakgebied, de auto-industrie, stapte. „De ervaring die ik in mijn vorige baan heb opgedaan met buitenlandse handel werkt nu in mijn voordeel. Onderhandelen, interculturele communicatie, mensenkennis... zaken die ook in de koffiebranche goed van pas komen”, zegt Makaske. Om, niet geheel onbelangrijk, ook zijn koffiekennis op peil te brengen, genoot hij een opleiding bij twee gerenommeerde koffieschenksters. „Een van hen was Liesbeth Sleijster, ooit de nummer drie barista van de wereld”, vertelt hij niet zonder trots.
De landen waar Makaske zijn koffiebonen haalt, liggen wellicht niet voor de hand. Ooit gedacht dat een land als Burundi bekend staat om zijn goede koffiebonenkwaliteit? Het blijkt maar weer eens: het cliché dat Colombia het koffieland bij uitstek is, is er om bestreden te worden. Naast Burundi haalt hij koffi ebonen uit landen als Ethiopië, Guatemala en Honduras.
Dat importeren van de koffiebonen gebeurt op een verantwoorde manier. Makaske bestelt zijn bonen via de Nederlandse Stichting DirecTTrade. Deze stichting handelt, zonder daarvoor kosten in rekening te brengen, direct met de koffieboeren zelf. Dit betekent dat de bonen zonder tussenpersonen of handelaren naar de branders en de uiteindelijke afnemers gaan. Makaske: „Het grote voordeel voor de koffieboeren is dat zij hierdoor een faire prijs ontvangen. Op mijn beurt kan ik mijn klanten precies vertellen wat de herkomst is van de boon. Niet alleen vanuit welk gebied die komt, maar zelfs wie ’m geteeld heeft!” Om de kwaliteit goed te houden moet de koffieboon na de oogst direct worden gebrand en binnen maximaal drie weken worden gemalen. De koffie moet meteen daarna worden gezet en gedronken. De verpakking zorgt er ten slotte voor dat de bonen hun kracht en smaak behouden. De prijs voor een zak koffiebonen ligt overigens tussen 5,50 euro en 11,50 euro.
Eerst proeven en dan kopen? Dat kan. ’Met Passie’ is namelijk ook proeflokaal. Makaske schenkt de koffie en legt daarbij op een duidelijke manier de bereidingswijze uit. Want ook die bepaalt voor een groot deel de koffiesmaak. Makaske: „Koffie is zo’n interessant product en kent zo veel facetten. Ik raak er niet over uitgepraat.” Zie daar de missie van Makaske in een notendop.