Laatste editie: Juli 2017 HomeDecember 2013 › Derde plaat De Staat

Derde plaat De Staat

Opnieuw positieve ontwikkeling eigen geluid

foto: IAmKat

Bij turner Epke Zonderland hoort de vaste uitspraak: ’Hij staat, hij staat!’ Dit kun je ook zeggen van de derde plaat van de Nijmeegse rockband De Staat. Want op de nieuwe plaat I_Con laat de band horen een herkenbaar groepsgeluid te hebben ontwikkeld. I_Con staat. Als een huis.

Op een kort intro na telt I_Con twaalf goed doortimmerde nummers. Feit is dat zanger-gitaristbandleider Torre Florim talent heeft voor het schrijven van songs met een duidelijke kop en staart. Zijn ontwikkeling als muzikant staat niet stil. Altijd zoekt hij de uitdaging zijn schrijverschap te verbeteren. Die gedrevenheid verried de titel van het debuutalbum Wait for evolution. Evolutie, vooruitgang, want het adagium van De Staat is en blijft: stilstand is achteruitgang.

Het zoeken naar een eigen gezicht kreeg meer en meer vorm op het donker klinkende Machinery en bereikt een nieuw niveau op I_Con. Een kritische kanttekening is er wel: om het eerste nummer van een spannende en diverse plaat All is dull te noemen, is niet echt logisch. Saai is het nergens, want elk nummer heeft zijn eigen stijl en sfeer. Op Build that, buy that opent de band als een zigeunerorkestje uit het voormalige Oostblok dat in een dronken bui een hoempapanummer heeft opgenomen.

Make way for the passenger laat Indiase invloeden horen, gelardeerd met jachtige gitaarlijnen onder een toetsenpartij die je in de jaren tachtig vaak in tv-tunes kon terughoren.

Input source select lijkt terug te grijpen op het grauwe, industriële geluid van de vorige plaat.

Florim woont inmiddels samen met vriendin Janne Schra in hun Nijmeegse stulpje. Zij is ook te horen in de ballad I’ll take you. Dit liefdesgeluk uit zich wellicht in de vrolijke hoeskleuren, waar zonnig geel en lichtblauw de boventoon voeren. Alsof Piet Mondriaan voor hen een zomers schilderwerkje heeft gemaakt. Of de kleuren moeten geïnspireerd zijn op de omgeving waar de plaat is opgenomen: op een wat afgelegen plek in landelijk West-Frankrijk, waar je uitkijkt op velden vol korenschoven en een strakblauwe lucht. Het groepsgeluid ten slotte laat horen dat De Staat zijn eigen identiteit heeft gevonden en zich heeft ontpopt tot een band die ook buiten Nederland positieve recensies verwierf en optrad tijdens gerenommeerde festivals als Glastonbury in het Verenigd Koninkrijk. I_Con kan niet anders betekenen dan dat de progressie van De Staat niet stagneert en dat een echte internationale doorbraak slechts een kwestie van tijd is. Nijmegen kan trots zijn op deze vijf muzikale hemelbestormers.

De Staat: I_Con
label: Cool Green/PIAS

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl