Laatste editie: Juli 2017 HomeJuli 2013 › Het muZIEum opent gesloten ogen

Het muZIEum opent gesloten ogen

foto’s: Katinka Oorsprong

Sommige bezoekers staan na vijf minuten al buiten. Niet omdat er in het muZIEum zo weinig te zien is. Hoewel... Strikt genomen kijk je hier je ogen niet uit. Toch is het gebrek aan visueel vermaak niet de reden dat sommige museumgasten het snel voor gezien houden. Zij vinden het gewoonweg te eng om te worden teruggeworpen op andere zintuigen dan je gezichtsvermogen. Het muZIEum in de Stadsschouwburg is dan ook een ervaringsmuseum pur sang. Het leert je ‘kijken’ door de ogen van een blinde. Dit maakt het museum uniek in Nederland.

Als je de donkerbelevingsruimte van het muZIEum binnenstapt, ervaar je meteen hoe het is om blind te zijn. Van a naar b geraken, lukt alleen als je je tast-, reuk- en gehoororganen tot het uiterste inspant. Op je zintuiglijke ontdekkingstocht in de volledig verduisterde ruimte word je begeleid door een blinde gids, jouw persoonlijke eyeopener in een duistere wereld. Na een bezoekje aan het muZIEum is je respect voor je blinde medemens gegroeid.

Het muZIEum bevond zich eerst aan de Nieuwe Marktstraat, maar ging daar ten onder door te weinig opbrengsten. Die donkere tijden zijn voorbij. Het museum maakte een succesvolle doorstart op de nieuwe locatie aan het Keizer Karelplein. De verouderde collectie kreeg daarbij een make-over. Hoewel het oude muZIEum meer zalen had, heeft de nieuwe locatie een modernere uitstraling. Niet in de laatste plaats vanwege de vele touchscreens. Ook zijn er nu twee donkerbelevingsruimtes in plaats van één. Elk met een eigen thema. De eerste met als thema het dagelijks leven en de tweede op reis.

Het muZIEum wil naast een educatieve functie ook een activerende en sociale functie vervullen en het grote publiek een andere kijk geven op blinden in onze samenleving. Dit maakt het muZIEum tot een bijzonder uitje, zowel voor gezinnen als voor bedrijven. Ook volgens de vakjury van de ANWB. Zij riep het muZIEum dit jaar uit tot ‘meest innovatieve uitje van Nederland’. En terecht. Nijmegen is een geweldig museum rijk. Na een bezoek aan het muZIEum bekijk je een blinde voortaan met andere ogen. Je kunt de donkerbelevings­ruimtes reserveren door het muZIEum even te bellen. Komt dat zien!

[Reageren op dit artikel? Neem contact op met de redactie via het contactformulier]
 

Social Media:

Laatste editie:

  • De Nijmeegse Stadskrant
  • Postbus 265, 6500 AG Nijmegen
  • tel: 024 - 388 85 07
  • redactie@denijmeegsestadskrant.nl